Μπ. Νετανιάχου: «Οποιοσδήποτε θάνατος αμάχου στη Γάζα είναι μια τραγωδία»

«Το Ισραήλ κάνει ό,τι μπορεί ώστε να μην πάθουν κακό οι άμαχοι στη Λωρίδα της Γάζας κατά τις επιχειρήσεις του εναντίον της Χαμάς, όπως το να ρίχνει φυλλάδια για να τους προειδοποιήσει να φύγουν, αλλά οι προσπάθειές του να περιορίσει τον αριθμό των θυμάτων δεν ήταν επιτυχημένες» δήλωσε χθες Πέμπτη σε συνέντευξή του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Όταν ο Νετανιάχου ρωτήθηκε αν οι θάνατοι χιλιάδων Παλαιστινίων στο πλαίσιο της ισραηλινής επιχείρησης εναντίον της Χαμάς ενδέχεται να τροφοδοτήσουν με μίσος τη νέα γενιά, εκείνος απάντησε: «Οποιοσδήποτε θάνατος αμάχου είναι μια τραγωδία. Και δεν θα έπρεπε να υπάρχει κανένας θάνατος, διότι κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην πάθουν κακό οι άμαχοι, ενώ η Χαμάς κάτι ό,τι μπορεί για να πάθουν κακό… Στέλνουμε φυλλάδια, τους παίρνουμε τηλέφωνο στα κινητά τους και τους λέμε “φύγετε”. Και πολλοί έφυγαν».

«Το άλλο πράγμα που μπορώ να πω είναι ότι θα προσπαθήσουμε να ολοκληρώσουμε την επιχείρηση με τα λιγότερα δυνατά θύματα μεταξύ των αμάχων. Αυτό προσπαθούμε να πετύχουμε: τις λιγότερες δυνατές απώλειες μεταξύ των αμάχων. Αλλά, δυστυχώς, δεν το καταφέρνουμε» σημείωσε ο Νετανιάχου.

Χθες Πέμπτη η ισραηλινή πολεμική αεροπορία έριξε φυλλάδια σε τέσσερις πόλεις της νότιας Γάζας -περιοχές στις οποίες μέχρι πρότινος το Ισραήλ είχε πει ότι θα είναι ασφαλείς- ζητώντας από τους Παλαιστίνιους να απομακρυνθούν για την ασφάλειά τους. Επίσης το Ισραήλ έχει ρίξει φυλλάδια στο βόρειο τμήμα της Γάζας ζητώντας την απομάκρυνση των αμάχων. Εκατοντάδες χιλιάδες έχουν μετακινηθεί προς τον Νότο.