Με ελβετική χείρα βοηθείας «αγγίζουν» τις μίζες των εξοπλιστικών

ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ, ΕΝΤΟΠΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ

Με ελβετική χείρα βοηθείας «αγγίζουν» τις μίζες των εξοπλιστικών

Τη δέσμευση ότι θα βοηθήσουν την Ελλάδα να ανακαλύψει και να τιμωρήσει το μαύρο χρήμα που κατέληξε στη χώρα της… σοκολάτας έδωσαν οι Ελβετοί δικαστές στους Ελληνες συναδέλφους τους δικαστές και εισαγγελείς, με τους οποίους συναντήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα.

  • ΕΘΝΟΣ
  • 14:00, 21/2

Φρεγάτες, αντισταθμιστικά οφέλη, Leopard, Man και πύραυλοι Asrad είναι μόνο κάποιες από τις ανοικτές δικογραφίες με το μαύρο χρήμα που στρατοπέδευσε σε ελβετικές τράπεζες.
Φρεγάτες, αντισταθμιστικά οφέλη, Leopard, Man και πύραυλοι Asrad είναι μόνο κάποιες από τις ανοικτές δικογραφίες με το μαύρο χρήμα που στρατοπέδευσε σε ελβετικές τράπεζες.

Μετά από πολύμηνες έως και πολυετείς καθυστερήσεις να απαντήσει στα αιτήματα δικαστικών συνδρομών για άνοιγμα δεκάδων λογαριασμών, η Ελβετία υποσχέθηκε ότι θα δώσει χείρα βοηθείας στους Ελληνες ανακριτές, οι οποίοι έχουν στα χέρια τους δικογραφίες με «ζεστές» μίζες, αλλά δεν μπορούν να συντάξουν κατηγορητήρια αφού αδυνατούν να βρουν τους παραλήπτες του μαύρου χρήματος. Στην πλειονότητά τους οι δικογραφίες, που είναι ακόμη ανοιχτές, αφορούν εξοπλιστικά προγράμματα και τα χρήματα που έχουν διακινηθεί είναι εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

«Η οσμή της μίζας είναι μπροστά μας» λέει στο «Εθνος της Κυριακής» δικαστική πηγή, αλλά «ο εντοπισμός της είναι αδύνατος χωρίς το άνοιγμα των λογαριασμών και την αποκάλυψη των δικαιούχων τους. Υπάρχουν μάλιστα αιτήματα που εκκρεμούν εδώ και δύο χρόνια και δεν έχουν ακόμη απαντηθεί, με αποτέλεσμα κάποιες πράξεις να κινδυνεύουν με παραγραφές».

Εκκρεμούν 48 αιτήματα
Αυτός είναι και ο λόγος που οι Ελληνες δικαστές ζήτησαν συνάντηση με τους Ελβετούς ομολόγους τους, οι οποίοι υποσχέθηκαν ότι θα βάλουν μπροστά τα εκκρεμή αιτήματα της χώρας μας. Δικαστικές πηγές λένε ότι τους καρπούς αυτής της σύναντησης θα τους γευτεί η Δικαιοσύνη σύντομα, αφού τους επόμενους μήνες θα σταλούν οι πρώτες απαντήσεις με… σειρά προτεραιότητας. Το κλιμάκιο των Ελβετών του τμήματος δικαστικών συνδρομών συναντήθηκε με όλους τους ανακριτές και εισαγγελείς που έχουν ανοιχτά μέτωπα με το μαύρο χρήμα που στρατοπέδευσε στις ελβετικές τράπεζες. Leopard, Man, φρεγάτες, αντισταθμιστικά οφέλη, Kornet, πύραυλοι Αsrad είναι μόνο κάποιες από τις ανοικτές δικογραφίες που περιμένουν απαντήσεις.

Συνολικά 48 αιτήματα εκκρεμούν από ελληνικής πλευράς, με τους Ελβετούς να δηλώνουν πρόθυμοι να βοηθήσουν, γνωρίζοντας ωστόσο στους Ελληνες δικαστές ότι υπάρχουν λογαριασμοί που έχουν ήδη «μπλοκαριστεί» από τους ενδιαφερόμενους, οι οποίοι έχουν προσφύγει στην ελβετική Δικαιοσύνη, ζητώντας να μην ανοίξουν. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα ελβετικά δικαστήρια χρειάζονται από 6 έως 8 μήνες για να εκδώσουν την απόφασή τους.

Οικονομικοί εισαγγελείς προς Ελβετούς δικαστές
Στοιχεία για εταιρείες που αγόρασαν τα ασφάλιστρα κινδύνου του ΤΤ

Η έρευνα που είχε διατάξει πριν από περίπου 4 χρόνια ο τότε οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης για τα ασφάλιστρα κινδύνου CDS που είχε πουλήσει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο λίγο πριν από την περιδίνηση της χώρας στην οικονομική κρίση έρχεται και πάλι στο προσκήνιο, με αφορμή την επίσκεψη των Ελβετών δικαστών.

Οι οικονομικοί εισαγγελείς ζήτησαν τα φώτα των Ελβετών και σε αυτήν τη δικογραφία που παραμένει ανοιχτή, παρά την άποψη που είχε διατυπώσει ο εισαγγελέας Αρ. Κορρέας για αρχειοθέτηση, με τον τότε προϊστάμενό του Γρηγόρη Πεπόνη να ζητά περαιτέρω έρευνα σε ορισμένα σημεία.

Πολιτική θύελλα και αγωγές
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι οικονομικοί εισαγγελείς πιστεύουν ότι η δικογραφία που είχε σηκώσει και πολιτική θύελλα με την αντιπαράθεση μεταξύ του Π. Καμμένου και του αδελφού του τότε πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, Αντρίκου, δεν πρέπει να κλείσει χωρίς να έχει απαντηθεί το ποιοι αγόρασαν τα ασφάλιστρα κινδύνου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Τα ασφάλιστρα πουλήθηκαν σε ξένες τράπεζες μεταξύ των οποίων και σε ελβετικές, ενώ στη συνέχεια αγοράστηκαν από επίσης ελβετικές εταιρίες.

Η εμπλοκή της εταιρείας Unigestion στην υπόθεση των CDS αλλά και η συμμετοχή του Αντρίκου Παπανδρέου στην εταιρεία ως μέλους της επιτροπής στρατηγικής της επιχείρησης είχαν μπει στο στόχαστρο του Πάνου Καμμένου, ο οποίος υποστήριζε ότι κάποιοι αγόραζαν ασφάλιστρα ποντάροντας στη χρεοκοπία της χώρας, για να δεχθεί στη συνέχεια αγωγές για τα όσα είχε αποδώσει στον αδελφό του πρώην πρωθυπουργού.

Απαντώντας στις κατηγορίες Καμμένου, ο Αντρίκος Παπανδρέου είχε δηλώσει ότι η συμμετοχή του στην εταιρεία περιορίζεται σε συμβουλές για θέματα πράσινης ανάπτυξης και πως η επιτροπή στρατηγικής συνεδρίαζε μόλις μία φορά τον χρόνο.

Οι εισαγγελείς στη συνάντηση που είχαν με τους Ελβετούς δικαστές ζήτησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, να τους παρασχεθούν στοιχεία για το ποιες εταιρίες αγόρασαν τελικά τα ασφάλιστρα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, ενώ εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους καθώς τα αιτήματα δικαστικής συνδρομής που είχαν στείλει εδώ και χρόνια δεν έχουν ακόμη απαντηθεί.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι Ελβετοί έδειξαν μεγάλη προθυμία να παράσχουν στοιχεία στην Ελλάδα για αυτήν τη δικογραφία και μάλιστα μέσω e-mails, και όχι μέσω του παραδοσιακού τρόπου αποστολής στοιχείων, δηλαδή με απλό ταχυδρομείο.

ΣΟΦΙΑ ΦΑΣΟΥΛΑΚΗ

ethnos.gr

Στο 1,5 δισ. όταν εκδόθηκαν
Τα CDS αποτελούν ίσως το πιο αμφιλεγόμενο τραπεζικό προϊόν, και δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οικονομικοί αναλυτές που θεωρούν ότι έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην κρίση του 2008 η οποία λίγο αργότερα «χτύπησε» και τη χώρα μας. Τα επίμαχα CDS που εξέδωσε το Ταμιευτήριο επί διοίκησης Αγγελου Φιλιππίδη διατίθεντο τότε σε χαμηλή τιμή, η οποία λέγεται ότι προσέγγιζε συνολικά το 1,5 δισ. ευρώ, αλλά σύμφωνα με τον Πάνο Καμμένο εκτινάχθηκε σε πάνω από 40 δισ. ευρώ.