Λαγκάρντ: Ο αποπληθωρισμός στην ευρωζώνη θα έχει εμπόδια

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι πεπεισμένη ότι βρίσκεται στο σωστό δρόμο για να επιστρέψει τον πληθωρισμό στο 2%, παρόλο που η πρόοδος τους επόμενους μήνες θα έχει εμπόδια, σύμφωνα με την Πρόεδρο της τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ.

Αυτή η αισιοδοξία επέτρεψε στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να μειώσουν τα επιτόκια την περασμένη εβδομάδα, ανέφερε η Λαγκάρντ σε δημοσιογράφους στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας. Παράλληλα αρνήθηκε να σχολιάσει την αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές που προέρχεται από τη γενέτειρά της, τη Γαλλία, όπου οι μετοχές και τα ομόλογα υποχώρησαν εν μέσω πολιτικής αβεβαιότητας, μεταδίδει το Bloomberg.

«Υπάρχουν όντως πολλές προκλήσεις, αλλά πραγματικά πιστεύω ότι τώρα οδεύουμε προς μια αποπληθωριστική πορεία που θα έχει μερικά σκαμπανεβάσματα — αυτό που λέμε λακκούβες στο δρόμο», είπε η Λαγκάρντ την Παρασκευή. «Αλλά είναι σίγουρα σε πτωτική πορεία».

Οι αξιωματούχοι είναι επιφυλακτικοί για την πορεία των επιτοκίων από εδώ και πέρα. Η αβεβαιότητα για τον πληθωρισμό που προέρχεται από την αύξηση των μισθών, τις γεωπολιτικές εντάσεις και τα σχέδια άλλων μεγάλων κεντρικών τραπεζών παραμένει υψηλή και οι τιμές καταναλωτή καθώς και οι πρόσφατοι δείκτες αμοιβής των εργαζομένων κινούνται πάνω από το στόχο.

Η ΕΚΤ προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο 2% το τελευταίο τρίμηνο του επόμενου έτους.

Ερωτηθείσα για τις ανησυχίες στις χρηματοπιστωτικές αγορές σχετικά με το ότι οι πρόωρες εκλογές στη Γαλλία θα μπορούσαν να βγάλουν μια κυβέρνηση που θα ευνοεί τη χαλαρότερη δημοσιονομική πολιτική, η Λαγκάρντ είπε ότι δεν θέλει να σχολιάσει τις εγχώριες πολιτικές καταστάσεις.

«Θα πω απλώς ότι είναι καθήκον της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να εκπληρώσει την εντολή της και να διατηρήσει τον πληθωρισμό υπό έλεγχο και να επιστρέψει στον στόχο», τόνισε.