Κ. Σκρέκας από Βουλή: «Διαφάνεια στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και τόνωση του ανταγωνισμού»

Ως παρεμβάσεις που διασφαλίζουν τη διαφάνεια στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και την τόνωση του ανταγωνισμού περιέγραψε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας τις διατάξεις που έχουν περιληφθεί στο νομοσχέδιο, το οποίο συζητείται σήμερα στη Βουλή (άρθρο 17: Θέσπιση ρυθμίσεων στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας – Προσθήκη άρθρου 138Α στον ν. 4951/2022). Οι διατάξεις έχουν προκαλέσει τις αντιδράσεις των καταναλωτικών οργανώσεων και των κομμάτων της αντιπολίτευσης που προειδοποιούν ότι εισάγεται ένα σύστημα πολύπλοκο, με το οποίο δύσκολα θα βγάλει άκρη ο καταναλωτής, εκτός αν έχει… διδακτορικό στην ενέργεια.

Ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε ότι στην αρχή κάθε μήνα κάθε προμηθευτής ανακοινώνει τις τιμές για τον επόμενο μήνα και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είχε από τις χαμηλότερες τιμές λιανικής στην ηλεκτρική ενέργεια, όλο τον προηγούμενο χρόνο και κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης. Εξήγησε δε πως η ρήτρα αναπροσαρμογής, στο «πράσινο τιμολόγιο» συνεχίζει να μην ενεργοποιείται. «Και μάλιστα οι καταναλωτές θα μπορούν να ενημερώνονται, και με το e-katanalotis και από την ιστοσελίδα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Υδάτων και Αποβλήτων, να κάνουν τη σύγκριση των τιμών, ώστε να γνωρίζουν ποιος είναι ο πιο φτηνός πάροχος» ανέφερε ο κ. Σκρέκας και τόνισε ότι αυτό θα διασφαλίσει και τη διαφάνεια και θα δώσει δυνατότητα στον καταναλωτή να επιλέγει ποιος έχει τη χαμηλότερη τιμή ηλεκτρικής ενέργειας.

«Σε όλη τη Ευρώπη υπάρχουν σταθερά και κυμαινόμενα τιμολόγια. Στην Ελλάδα όλοι, πριν από την ενεργειακή κρίση, είχαν κυμαινόμενο τιμολόγιο. Εμείς υποχρεώσαμε τις εταιρείες να ανακοινώνουν τις τιμές για τον επόμενο μήνα και να έχουμε ένα σταθερό τιμολόγιο για τον επόμενο μήνα. Έρχεται τώρα ο αρμόδιος υπουργός και λέει ότι θα υπάρχει και τιμολόγιο “μπλε”, με το οποίο θα μπορεί να συνάπτει μια σύμβαση με τον πάροχο ενέργειας ο καταναλωτής, με σταθερή τιμή για 12 μήνες. Έτσι όσο και να πάει η τιμή ενέργειας, θα είναι σταθερή η τιμή που αυτός θα προμηθεύεται το ρεύμα. Αυτό βοηθά όταν έχουμε μεγάλες εκρήξεις στις τιμές ενέργειας» είπε ο κ. Σκρέκας.

Για το «κίτρινο» τιμολόγιο ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων επεσήμανε: «Για πρώτη φορά στη χώρα έρχεται μεταβλητό τιμολόγιο, ανάλογα με την ώρα κατανάλωσης, γιατί το πρωί η ηλεκτρική ενέργεια είναι πιο φτηνή από το βράδυ, γιατί το πρωί παράγεται από ΑΠΕ». Έτσι θα μπορεί ο καταναλωτής, μόλις τοποθετηθούν οι έξυπνοι μετρητές να αγοράζει ή να καταναλώνει ενέργεια την ώρα που είναι πιο φτηνά» είπε ο Κώστας Σκρέκας.

«Έχουμε ελεύθερη αγορά. Στις τιμές που ανακοινώθηκαν τον Σεπτέμβριο υπήρχε πάροχος με 16 λεπτά τιμή κιλοβατώρας και υπήρχε πάροχος με 10 λεπτά. Δηλαδή, 40% με 50% χαμηλότερη τιμή. Συνεπώς, υπάρχει επιλογή στον καταναλωτή» δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης.