Κυρ. Μητσοτάκης σε Ερντογάν: Η Κύπρος δεν μπορεί να παραμένει διαιρεμένη – Συμφωνία για διπλασιασμό των εμπορικών συναλλαγών

O Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνάντησε τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον.

Το τετ α τετ διήρκεσε λιγότερο από μία ώρα και συζητήθηκαν θέματα διεθνούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος με έμφαση τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία. Οι δύο ηγέτες προχώρησαν σε σύντομη επισκόπηση των διμερών σχέσεων μετά την τελευταία συνάντηση που είχαν τον περασμένο Μάιο στην Αγκυρα.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την συνεργασία με τις τουρκικές αρχές στην καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στο αμοιβαίο όφελος από τη διατήρηση κλίματος ηρεμίας στις διμερείς σχέσεις. Ακόμη, συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία για την επίτευξη του στόχου του διπλασιασιασμού του όγκου των διμερών εμπορικών συναλλαγών.

Συζήτησαν ακόμα για την επόμενη συνάντησή τους που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο Κυπριακό τονίζοντας ότι 50 χρόνια μετά την τραγωδία του ’74 δεν μπορεί η Κύπρος, κράτος-μέλος της Ε.Ε., να παραμένει διαιρεμένη και επανέλαβε την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού.

Στη συνάντηση, παρόντες ήταν ακόμα οι υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν και οι διπλωματικοί σύμβουλοι Αννα – Μαρία Μπούρα και Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

Τα ήρεμα νερά και το αίτημα για το Κυπριακό-1

Νωρίτερα, οι δυο ηγέτες είχαν βγει μαζί από τη αίθουσα που συνεδρίαζαν οι αρχηγοί των χωρών μελών του ΝΑΤΟ και κατευθύνθηκαν χωρίς δηλώσεις προς την αίθουσα που θα γινόταν η κατ’ ιδίαν συνάντηση.

Τα ήρεμα νερά και το αίτημα για το Κυπριακό-2

Το πρόγραμμα το πρωθυπουργού

Την Πέμπτη το βράδυ, αφού ολοκληρωθεί η τριήμερη σύνοδος του ΝΑΤΟ, ο κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη, όπου θα συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες την Παρασκευή.

Στο επίκεντρο της συζήτησης αναμένεται να βρεθούν η ανάληψη από την Ελλάδα της θέσης του μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (2025-26), το Κυπριακό αλλά και το έργο της προσωπικής απεσταλμένης του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Μαρία Ανχελα Ολγκίν.

Τον πρωθυπουργό συνοδεύει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας, ο οποίος θα παραστεί το βράδυ της Τετάρτης στο δείπνο που θα παραθέσει ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Τζέιμς Οστιν στους ΥΠΑΜ των κρατών-μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Tον πρωθυπουργό συνοδεύει επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, στο πλαίσιο της συμμετοχής του σε εκδήλωση του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν αφιερωμένη στην ασφάλεια, με έμφαση στην ατζέντα «Γυναίκες, Ειρήνη και Ασφάλεια». Και ο κ. Γεραπετρίτης θα παραστεί σε δείπνο που θα παραθέσει ο Αμερικανός ΥΠΕΞ προς τους ομολόγους του.