Κυρ. Μητσοτάκης: Η χώρα δεν έχει ανάγκη από μαθητευόμενους μάγους – Yποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα από Κασσελάκη

«Η προεκλογική περίοδος είναι από τη φύση της μια πολύ έντονη διαδικασία, χρειάζεται αυστηρό πρόγραμμα, κάποιες ώρες ύπνου, καλό φαγητό, λίγη άσκηση όποτε βρίσκουμε χρόνο, αλλά επειδή μπαίνεις σε έναν συγκεκριμένο ρυθμό, όταν έχεις και καλούς συνεργάτες που σε βοηθούν με την υποστήριξη της όλης διαδικασίας, περνάει ο χρόνος χωρίς να το καλοκαταλάβεις», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην εκπομπή Happy Day του ALPHA και στη Σταματίνα Τσιμτσιλή.

«Έμειναν μόνο πέντε μέρες προεκλογικής εκστρατείας, αύριο θα βρεθώ πάλι στη Θεσσαλία, Τετάρτη στη Μακεδονία και στη Θεσσαλονίκη, Παρασκευή έχουμε την τελική μας συγκέντρωση στην Αθήνα, οπότε βλέπουμε πια το τέλος, αλλά η τελευταία εβδομάδα είναι πάντα η πιο κρίσιμη και η πιο απαιτητική, ειδικά ως προς την ανάγκη να πείσουμε τους πολίτες να έρθουν στην κάλπη, να τους εξηγήσουμε γιατί αυτές οι ευρωεκλογές έχουν τη δικιά τους ξεχωριστή σημασία και να αντιμετωπίσουμε μία γενικότερη αίσθηση αδιαφορίας, η οποία πρέπει να πω ότι δεν υπάρχει μόνο στην Ελλάδα, υπάρχει και στην Ευρώπη. Να τους εξηγήσουμε, δηλαδή, γιατί αυτά τα οποία θα γίνουν στην Ευρώπη τα επόμενα πέντε χρόνια τελικά μας αφορούν όλους και γιατί έχει σημασία να επιλέξουμε τους καλύτερους ευρωβουλευτές και τελικά τα κόμματα που αισθάνονται ότι μπορούν να μας εκπροσωπήσουν καλύτερα στην ΕΕ», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Λογικό είναι ο κάθε πολιτικός αρχηγός να θέτει τους δικούς του στόχους. Είναι μία εθνική κάλπη και σίγουρα θα υπάρχει και μία εθνική καταμέτρηση ποσοστών. Ας μην ξεχνάμε, όμως, γιατί ψηφίζουμε την επόμενη Κυριακή. Ψηφίζουμε για να εκλέξουμε τους 21 ευρωβουλευτές σε ένα Ευρωκοινοβούλιο 720 μελών. Έχει πολύ μεγάλη σημασία ποιες θα είναι οι συμμαχίες που θα διαμορφωθούν την επόμενη πενταετία στην Ευρώπη και νομίζω ότι έχει σημασία να ψηφίζουμε ευρωβουλευτές, οι οποίοι πρώτα και πάνω απ’ όλα θα εκπροσωπούν τη χώρα φορώντας πρώτα τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδος και μετά τη φανέλα της δικής τους παράταξης. Διότι, δυστυχώς, τα τελευταία πέντε χρόνια είχαμε και περιπτώσεις ευρωβουλευτών από την αντιπολίτευση που για να κάνουν ζημιά στην κυβέρνηση, πιστεύω ότι με τον τρόπο τους έκαναν ζημιά στη χώρα», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως τον στενοχωρεί το γεγονός ότι ακόμη και για αυτονόητες πολιτικές που έχουν εθνικό πρόσημο δεν μπορούμε καν και εντός Ελλάδος να βρούμε έναν κοινό βηματισμό και έδωσε το παράδειγμα της τιμολόγησης των πολυεθνικών και της επιστολής του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Θα πίστευα ότι σε αυτό θα μπορούσε να υπάρχει μία σύμπνοια των πολιτικών δυνάμεων», υπογράμμισε.

Όπως είπε, θα στηρίξει την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για την επόμενη θητεία της αλλά θέτει τις εθνικές προτεραιότητες.

Επανέλαβε ότι η αναφορά στο 41% ως ποσοστό αλαζονείας αδικεί τους πολίτες που εμπιστεύτηκαν τη σημερινή κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι προσπαθεί να είναι όσο πιο γειωμένος γίνεται -και σε αυτό τον βοηθάει πολύ η οικογένειά του- αλλά αυτή η προσβολή γυρνάει στους πολίτες που ψήφισαν γιατί είναι ένα ποσοστό που η κυβέρνηση δεν το υφάρπαξε.

«Ο κ. Κασσελάκης είναι ένας νέος πολιτικός αρχηγός, θα δοκιμαστεί για πρώτη φορά σε εθνική κάλπη και η δική μου κριτική είναι πρωτίστως πολιτική κριτική», είπε ο πρωθυπουργός. Τόνισε ότι δεν τον ενδιαφέρει εάν έχει επιλέξει να πολιτεύεται χωρίς ξεκάθαρο όριο μεταξύ δημόσιας και ιδιωτικής ζωής αλλά «δικιά μου δουλειά είναι να κρίνω το πρόγραμμά του», επεσήμανε προσθέτοντας ότι επειδή έρχεται με ένα πρόγραμμα και προτείνει μέτρα τα οποία κοστολογούνται σε 45,8 δισ. ευρώ την τετραετία, «οφείλω να προειδοποιήσω τους Έλληνες πολίτες ότι αν ποτέ εφαρμόζονταν όχι όλα αυτά τα μέτρα αλλά ένα ποσοστό τους, η χώρα θα γυρνούσε πίσω σε καθεστώς επιτήρησης και ενδεχομένως χρεοκοπίας. Γιατί πολύ απλά αυτά τα λεφτά δεν υπάρχουν». Εστιάζει, όπως είπε, στο ότι πρόκειται για υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η χώρα δεν έχει ανάγκη από μαθητευόμενους μάγους και σε ερώτηση για το «πόθεν έσχες» είπε ότι το δικό του υπάρχει αναρτηρμένο και έχει ελεγχθεί εξονυχιστικά εδώ και 20 χρόνια, υποχρέωση αυτονόητη για κάθε πολιτικό αρχηγό. Αλλά, όπως ανέφερε, αυτή η κουβέντα δεν θα επανερχόταν με τέτοια ένταση, αν ο κ. Κασσελάκης δεν μας έλεγε ότι είναι ο μόνος έντιμος, ότι έχει καθαρά χέρια, υπονοώντας ότι όλοι οι άλλοι μπορεί να έχουν και τη φωλιά τους λερωμένη.

Σε ερώτηση «Τσίπρας ή Κασσελάκης;», με ποιον έχει καλύτερες γέφυρες, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ο βασικός πολιτικός μας αντίπαλος από τότε που εκλέχθηκα πρόεδρος της ΝΔ. Δώσαμε σκληρές μάχες, οι πολίτες επέλεξαν εμένα για πρωθυπουργό σε δύο αναμετρήσεις, από κει και πέρα ο κ. Κασσελάκης είναι καινούργιος και θα δοκιμαστεί -όπως σας είπα- για πρώτη φορά σε αυτές τις εκλογές. Παρ’ ότι είναι πολύ διαφορετικοί υφολογικά εγώ διακρίνω ένα κοινό νήμα που τους συνδέει: Δυστυχώς, υπάρχει πολύ μεγάλη τοξικότητα και από τον κ. Κασσελάκη -την είχαμε δει και επί εποχής Τσίπρα- και υπάρχει και μια πολύ μεγάλη έφεση, πολύ μεγάλη άνεση σε υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. Άρα, ενώ το περιτύλιγμα μπορεί να είναι διαφορετικό, εγώ βλέπω ένα νήμα το οποίο συνδέει τους δύο πολιτικούς αρχηγούς και νομίζω ότι ειδικά ως προς τις ακοστολόγητες υποσχέσεις, αυτές νομίζω ότι πια ανήκουν στο παρελθόν».

Σχετικά με την προοπτική αποχώρησής του σημείωσε ότι δεν είναι κάτι που σκέφτεται σύντομα αλλά οι πολιτικοί αποχωρούν με δύο τρόπους από την εξουσία: Είτε γιατί επιλέγει ο λαός είτε γιατί οι ίδιοι κρίνουν κάποια στιγμή ότι ο κύκλος τους έχει κλείσει. «Δεν είναι κάτι που με αφορά άμεσα, έχω τρία χρόνια ακόμα μπροστά μου, πιστεύω σε μια γόνιμη πρωθυπουργική θητεία και θέλω κι εγώ να κριθώ στο τέλος της τετραετίας γι αυτά τα οποία θα έχω πετύχει», τόνισε.

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι είναι τιμητικό για έναν Έλληνα πρωθυπουργό να συζητείται για μία ευρωπαϊκή θέση, αφού είναι και κάτι που δεν συμβαίνει συχνά, αλλά ξεκαθάρισε ότι τιμά την εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών και ακόμη και αν του πρότειναν κάποια ευρωπαϊκή θέση δεν υπάρχει καμία περίπτωση να την αποδεχόταν. «Είμαι εδώ για να υπηρετήσω τους Έλληνες πολίτες εκεί που με έταξαν με την ψήφο τους», υπογράμμισε.