Κορωνοϊός: Προβληματισμός από την αύξηση των κρουσμάτων και των νοσηλειών

Προβληματισμό προκαλούν τα αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού, οι 60 θάνατοι εβδομαδιαίως και οι δεκάδες διασωληνώσεις, που καταγράφονται από τα μέσα Νοεμβρίου, καθώς δείχνουν ότι η νέα παραλλαγή του covid κάνει αισθητή την παρουσία της στη χώρα μας.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠA Θεοδώρα Ψαλτοπούλου αναφέρθηκε στα αυξημένα κρούσματα, στον εμβολιασμό αλλά και στον στρεπτόκοκκο, τονίζοντας ότι δεν απειλεί μόνο τα παιδιά αλλά και τους υπερηλίκους.

Η κυρία Ψαλτοπούλου υπενθύμισε ότι ο κορωνοϊός είναι εδώ και οι πολίτες δεν πρέπει να εφησυχάζουν: «Όσοι δεν έχουν κάνει το επικαιροποιημένο εμβόλιο και είναι άνω των 60 ετών καλό είναι να το κάνουν, όπως επίσης ότι οι ευπαθείς ομάδες δεν θα πρέπει να ξεχνούν και το εμβόλιο της γρίπης».

«Εάν κολλήσει κάποιος, ειδικά σε αυτές τις ηλικίες που παρατηρούμε τις περισσότερες διασωλήνωσεις και τους περισσότερους θανάτους, είναι πολύ σημαντικό να διαγνωστούν άμεσα καθώς στη θεραπεία βοηθούν τα αντιιικά φάρμακα» τόνισε ακόμη η κυρία Ψαλτοπούλου, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη χρήση μάσκας, σε προαιρετική βάση, ιδίως όταν βρισκόμαστε σε χώρους με συνωστισμό.

«Το επικαιροποιημένο εμβόλιο μπορεί να το κάνει οποιοσδήποτε υγιής ενήλικας, αλλά τη μεγάλη διαφορά τη βλέπουμε στους άνω των 60 ετών» επεσήμανε.

Αναφορικά με τη νέα παραλλαγή JN.1 του ιού που έχει εντοπιστεί στο εξωτερικό η καθηγήτρια Επιδημιολογίας δήλωσε ότι έχει εντοπιστεί σε Ασία, Αμερική και σε ορισμένες βορειοευρωπαϊκές χώρες: «Είναι μια νέα παραλλαγή της Όμικρον και μοιάζει με την Pirola που είχαμε πριν μερικούς μήνες. Δεν ξέρουμε αν προκαλεί μεγαλύτερες πιθανότητες να μπει κάποιος στο νοσοκομείο» σημείωσε, ενώ αναφερόμενη στα συμπτώματα της συγκεκριμένης παραλλαγής, όπως αυτά έχουν καταγραφεί στο εξωτερικό, επεσήμανε ότι αυτά είναι ναυτία, εμετός και προβλήματα με το γαστρεντερικό. Όπως τόνισε, οι επιστήμονες την παρακολουθούν για να δουν πόσο εύκολα αυξάνεται η πιθανότητα να κυριαρχήσει συγκριτικά με τις υπολοιπες παραλλαγές.

Σύμφωνα με την κυρία Ψαλτοπούλου, τα κρούσματα πλέον είναι πολλά, κάτι που αποτυπώνεται και στα νοσοκομεία: «Έχουμε αύξηση τις τελευταίες δύο τρεις βδομάδες στις εισαγωγές και στις διασωληνώσεις, και μικρή αύξηση στους θανάτους που έφτασαν από 50 την εβδομάδα τους 60». Ειδικότερα, όπως είπε οι ευπαθείς ομάδες θα πρέπει να εμβολιαστούν ξανά για να μη διατρέξουν κάποιο σοβαρό κίνδυνο.

Μιλώντας για τις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς επεσήμανε ότι είναι καλύτερα οι νεότεροι να μην αγκαλιάζουν τη γιαγιά και τον παππού για να μην τους μεταδώσουμε άθελά τους τον ιό της γρίπης ή του κορωνοϊού.

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον στρεπτόκοκκο, με αφορμή την τραγική είδηση για τον 8χρονο που έχασε τη ζωή του.

«Δεν είναι το μοναδικό περιστατικό στη χώρα μας. Βλέπουμε μια μεγάλη αύξηση στις ηλικίες προσχολικής και σχολικής ηλικίας και σε ευρωπαϊκές χώρες και στην Αμερική» σημείωσε, λέγοντας ότι μετά την πανδημία και τους πολλούς ιούς που κυκλοφορούν, εάν κάποιο παιδί κολλήσει, υπάρχει η πιθανότητα να νοσήσει σοβαρά.

Όπως είπε, ο στρεπτόκοκκος κολλάει από ένα άτομο που ήδη βήχει, έχει πυρετό και φτερνίζεται. Επίσης κολλάει από τα δερματικά εξανθήματα. Κολλάει και από τις επιφάνειες και γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό ειδικά στα σχολεία, στα νηπιαγωγεία αλλά και σε άλλους χώρους που υπάρχουν αρκετά παιδιά, να απολυμαίνουμε αυτές τις επιφάνειες.

«Δεν είναι ένα σοβαρό νόσημα που μπορεί να εμφανιστεί μόνο στα παιδιά. Μπορεί να εμφανιστεί και σε υπερήλικες και σε άτομα που έχουν ανοσοκαταστολή» σημείωσε. Συμβουλεύοντας τους γονείς τους κάλεσε να είναι σε επαγρύπνηση για πυρετό που δεν υποχωρεί, γενικευμένη κακουχία, δυσκολία στην κατάποση, κεφαλιαλγία και συμπτώματα από το γαστρεντερικό. «Όλα αυτά μάς οδηγούν στο να πάμε στον παιδίατρο. Αν δούμε ότι δεν υποχωρούν, είναι πολύ σημαντικό να πάμε σε μία δομή, γιατί πολύ σπάνια ο στρεπτόκοκκος μπορεί να κάνει αυτό το σύνδρομο τοξικής καταπληξίας που είναι απειλητικό για τη ζωή και χρειάζεται σίγουρα εισαγωγή στο νοσοκομείο» δήλωσε η κυρία Ψαλτοπούλου.

Σχολιάζοντας την αποτελεσματικότητα του τεστ για τον στρεπτόκοκκο κάλεσε τους γονείς να μην το κάνουν οι ίδιοι στο σπίτι αλλά να απευθύνονται σε φαρμακεία και δομές Υγείας, για να είναι πιο ασφαλείς για την εγκυρότητα της ένδειξης.