Κατρούγκαλος: Κάποιοι σαν κι εμένα που έβγαζαν 40.000-60.000 € δεν είχαν μάθει να πληρώνουν

«ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΤΟΧΕΥΕΙ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ»

Το Ασφαλιστικό νομοσχέδιο έχει ως γνώμονα την κοινωνική δικαιοσύνη και κανένας εργαζόμενος με εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ δεν έχει να φοβηθεί τίποτα, αντίθετα ενδέχεται να έχει και οφέλη τόνισε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος

Κατρούγκαλος: Κάποιοι σαν κι εμένα που έβγαζαν 40.000-60.000 € δεν είχαν μάθει να πληρώνουν

Όπως είπε ο κ. Κατρούγκαλος, μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Αnt1 «Καλημέρα Ελλάδα», «δεν μπορεί να πληρώνουν συνέχεια οι μισθωτοί. Κάποιοι σαν κι εμένα που έβγαζαν 40 ως 60 χιλιάδες ευρώ, δεν είχαν μάθει να πληρώνουν. Αυτό πρέπει να αλλάξει».

Υπογράμμισε ότι είναι επιβεβλημένη η μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης έως ότου επιτευχθεί η ανάπτυξη και η μείωση της ανεργίας που θα ανακουφίσουν το ασφαλιστικό σύστημα.

Παράλληλα, προσπάθησε να δώσει την αισιόδοξη διάσταση του ζητήματος υπενθυμίζοντας ότι με την προβλεπόμενη ρήτρα ανάπτυξης οι συνταξιούχοι θα δουν τις συντάξεις τους να αυξάνονται μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, όταν θα επιτευχθεί η ανάπτυξη.

Ερωτηθείς για τις υποσχέσεις που είχε δώσει προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ για 13η σύνταξη, επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ κι άλλες προεκλογικές εξαγγελίες, παραδέχθηκε ότι η στρατηγική που ακολουθήθηκε δεν απέδωσε καθώς η διαπραγμάτευση με τους εταίρους δεν πήγε όπως περίμενε η κυβέρνηση και κατά συνέπεια ο σχεδιασμός της απέτυχε. Δεν παρέλειψε όμως να υπενθυμίσει ότι στις εκλογές του Σεπτεμβρίου οι πολίτες τα ήξεραν όλα αυτά αλλά επέλεξαν και πάλι ΣΥΡΙΖΑ.

Για τη διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των θεσμών, είπε ότι, «το κλίμα ήταν ηπιότερο του αναμενομένου και κακώς λέγεται ότι το ΔΝΤ ζητάει μείωση των κύριων συντάξεων». Δεν παρέλειψε βέβαια να συμπληρώσει ότι παραμένουν ανοικτά όλα τα ζητήματα κι αυτό είναι πάγια διαπραγματευτική τακτική των θεσμών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι σημαντικότερες ενστάσεις των δανειστών είναι στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, στο ύψος της Εθνικής Σύνταξης, αλλά και στην ανταποδοτικότητα του συστήματος.