Καραβίας (Eurobank): Προτεραιότητά μας η διανομή μερίσματος το 2024 – Σχέδιο τριών σημείων για το πλεονάζον κεφάλαιο

Πιστωτική επέκταση, εξαγορές και συγχωνεύσεις και επιβράβευση των μετόχων. Αυτό είναι το σχέδιο τριών σημείων που σκοπεύει να υλοποιήσει η διοίκηση της Eurobank, αξιοποιώντας το πλεονάζον κεφάλαιο.

«Η ανταμοιβή των μετόχων αποτελεί προτεραιότητά μας και την ολοκλήρωση της επαναγοράς μετοχών 1,4% φέτος θα ακολουθήσει η διανομή μερίσματος σε μετρητά». Αυτό υπογράμμισε ο CEO της Eurobank, Φωκίων Καραβίας στο πλαίσιο της ενημέρωσης των αναλυτών, σημειώνοντας ότι πρόθεση της Τράπεζας είναι να διανείμει το 25% των κερδών του 2023.

Όπως εξήγησε η διοίκηση της Eurobank, ο Όμιλος είναι σε αναμονή των αναγκαίων εγκρίσεων από τις εποπτικές αρχές, προκειμένου να προχωρήσει στο επόμενο βήμα της υποβολής δημόσιας προσφοράς για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της Ελληνικής τράπεζας, η οποία θα αποτελέσει θυγατρική του Ομίλου. Η Ελληνική τράπεζα θα προσθέσει στην κερδοφορία του Ομίλου περί τα 300 εκατ. ευρώ – με βάση την εκτίμηση για τα κέρδη προ φόρων του 2023. Με δεδομένο ότι ο Όμιλος της Eurobank θα κλείσει το 2023 με κέρδη προ φόρων ύψους 1,5 δισ. ευρώ, η ενοποίηση της Ελληνικής τράπεζας, θα ανεβάσει την κερδοφορία στο 1,8 δισ. ευρώ περίπου.

«Το 9μηνο είχαμε επέκταση 700 εκατ. ευρώ, σαφώς χαμηλότερα από τις προσδοκίες μας», ανέφερε χαρακτηριστικά, εκτιμώντας, ωστόσο, ότι η δυναμική τα επόμενα τρίμηνα θα είναι μεγαλύτερη. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον κ. Καραβία, η Eurobank στοχεύει στη βέλτιστη χρήση του πλεονάζοντος κεφαλαίου της, διερευνώντας ευκαιρίες ενίσχυσης της παρουσίας της στις βασικές αγορές της, όπως η συμφωνία περαιτέρω αύξησης του ποσοστού στην Ελληνική Τράπεζα που τελεί υπό την αίρεση των εγκρίσεων των εποπτικών αρχών.

«Αυτές αναμένεται να δοθούν το β’ με γ’ τρίμηνο του 2024, με την Eurobank να έχει και τυπικά αποκτήσει το 55,7% της κυπριακής τράπεζας», σημείωσε ο CEO της τράπεζας. Το επόμενο βήμα είναι η δημόσια προσφορά (tender offer) προς τους υπόλοιπους μετόχους της Ελληνικής Τράπεζας, με τον κ. Καραβία να σχολιάζει πως «όσο μεγαλύτερο ποσοστό αποκτήσει η Eurobank, τόσο καλύτερα».

Σε αναθεώρηση των προηγούμενων στόχων που είχαν τεθεί τον περασμένο Ιούλιο προχώρησε η Eurobank.

Πιο αναλυτικά, η διοίκηση αναμένει:

  • Οργανικά κέρδη 1,8 δισ. ευρώ έναντι 1,7 δισ. ευρώ στο προηγούμενο guidance.
  • Οργανικά λειτουργικά κέρδη 1,4 δισ. ευρώ από 1,3 δισ. ευρώ.
  • Απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων 17% έναντι 15%.
  • Καθαρά κέρδη ανά μετοχή πάνω από 0,30 ευρώ και
  • Δείκτη NPE 4,5%.

Σε χαμηλό 15 ετών ο δείκτης NPE

Κάτω από 5% μειώθηκε ο δείκτης «κόκκινων» ανοιγμάτων της τράπεζας το 9μηνο του 2023, αποτελώντας τον χαμηλότερο των τελευταίων 15 ετών.

Ειδικότερα, αυτός διαμορφώθηκε σε 4,9% από 5,6% το ίδιο διάστημα του 2022. Ο σχηματισμός νέων NPEs ήταν θετικός κατά 167 εκατ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2023, με τα συνολικά NPEs να έχουν μειωθεί κατά 249 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση (2,1 δισ. ευρώ ή 500 εκατ. ευρώ μετά από προβλέψεις).

Για το τέλος του 2023 η διοίκηση της τράπεζας εκτιμά πως ο δείκτης NPE θα μειωθεί περαιτέρω στο 4,5%. «Αυτός θα μπορούσε να πέσει στο 4% τα επόμενα τρίμηνα μέσω πωλήσεων μικρών επιχειρηματικών δανείων», σχολίασε ο κ. Καραβίας.

MREL

Ο δείκτης MREL διαμορφώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο στο 23,69%, ξεπερνώντας τον στόχο που έχει τεθεί για δείκτη 23,19% τον Ιανουάριο του 2024. Η Eurobank, μάλιστα, έχει ήδη καλύψει το 60% της απόστασης των κεφαλαιακών «απαιτήσεων» έως το 2026.

Στο πλαίσιο αυτό, η τράπεζα παρακολουθεί τις αγορές, σχεδιάζοντας να βγει με μία έκδοση Tier II το 2024, όχι, όμως και με AT1. Υπενθυμίζεται πως στο τέλος Σεπτεμβρίου 2023 ο δείκτης συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας (CAD) διαμορφώθηκε σε 19,5% και ο δείκτης FLCET1 σε 16,8%, αυξημένοι κατά 230 και 260 μονάδες βάσης αντίστοιχα έναντι του εννεαμήνου 2022, ενώ η συνθετική τιτλοποίηση αναμένεται να βοηθήσει περαιτέρω κατά 35 μονάδες βάσης.