Ιταλία: Απεργούν δύο από τα τρία μεγαλύτερα συνδικάτα κατά του προϋπολογισμού της κυβέρνησης Μελόνι

Δύο από τα τρία μεγαλύτερα συνδικάτα της Ιταλία, τα Cgil και Uil, προκήρυξαν για σήμερα γενική απεργία κατά του προσχεδίου προϋπολογισμού της κυβέρνησης Μελόνι και με αίτημα την αύξηση των μισθών και των κοινωνικών δικαιωμάτων.

Η απεργία θα διαρκέσει οκτώ ώρες σε όλους τους κύριους τομείς της δημόσιας διοίκησης, από τα σχολεία μέχρι τα νοσοκομεία και τα ταχυδρομεία, με μοναδική εξαίρεση τον τομέα των δημόσιων μέσων μεταφοράς. Μετά την απόφαση του υπουργού Μεταφορών και Υποδομών Ματέο Σαλβίνι να υπογράψει πολιτική επιστράτευση των εργαζομένων, τα συνδικάτα μείωσαν τη διάρκεια της κινητοποίησης σε μετρό, λεωφορεία και ακτοπλοϊκές συνδέσεις, από τις οκτώ ώρες που είχαν προγραμματιστεί αρχικά, στις τέσσερις. Από την σημερινή απεργία εξαιρούνται μόνον οι αερομεταφορές και η Πυροσβεστική.

Στην κεντρική Ιταλία, επίσης, η σημερινή απεργιακή κινητοποίηση αφορά και τoν ιδιωτικό τομέα, με έμφαση στο εμπόριο και στις οικοδομές. Για τις 20 του μηνός έχει προκηρυχθεί νέα, οκτάωρη απεργία στη Σικελία, στις 27 Νοεμβρίου στη Σαρδηνία, ενώ στις 24 Νοεμβρίου θα απεργήσουν τα μέλη των συνδικάτων Cgil και Uil που εργάζονται στις περιφέρειες της βόρειας Ιταλίας και την 1η Δεκεμβρίου οι εργαζόμενοι του ιταλικού Νότου.

Πρόκειται για συνολικά πέντε οκτάωρες κινητοποιήσεις, με συγκεντρώσεις σε 58 πλατείες της Ιταλίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συνδικάτο Cisl, παρόλο που ζητεί να αλλάξει μεγάλο μέρος του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού, θεωρεί λανθασμένη την προσφυγή στη γενική απεργία και για τον λόγο αυτό δεν συμμετέχει στις κινητοποιήσεις.