Ιατρικό Αθηνών: Εμείς τις παχυλές αμοιβές, εσείς τις μεγάλες ζημίες…

Όσοι παρακολουθείτε εξαρχής το «S&B» και τη συγκεκριμένη στήλη, γνωρίζετε ήδη ότι είναι το πρώτο μέσο που έχει επιδοθεί σε έναν μαραθώνιο, αποκαλύπτοντας το μεγάλο πάρτι των αμοιβών, μελών Δ.Σ. και διοικητικών στελεχών, πολλών εισηγμένων εταιρειών, την ώρα που στους ισολογισμούς τους καταγράφονται ζημίες εκατοντάδων εκατ. ευρώ. Σήμερα, σας έχω μία… μικρή συνέχεια, άκρως ενδιαφέρουσα!

Τα παραδείγματα είναι πολλά, έχουμε καταγράψει έναν σημαντικό αριθμό εξ αυτών, χωρίς βεβαίως να… στοχοποιούμε κανέναν. Αλλά η καταγραφή παρόμοιων καταστάσεων, ειδικά σε εισηγμένες εταιρείες, με μετόχους και μικρομετόχους που τις εμπιστεύονται και δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν τα ενδότερα εκάστης επιχείρησης και τα πεπραγμένα των διοικήσεών τους, αποτελεί στοιχειώδη δημοσιογραφική υποχρέωση.

Σήμερα, λοιπόν, επανερχόμαστε, καταγράφοντας ακόμα μία προκλητική κατά την άποψή μας περίπτωση, με μεγαλομετόχους μάλιστα που φιγουράρουν σε περιοδικά «ποικίλης ύλης» και… διαφημίζουν τα μεγάλα σκάφη τους.

Πρόκειται για την εταιρεία «Ιατρικό Αθηνών», η οποία στο εννεάμηνο του 2015 είχε:

*** Ζημίες προ φόρων 10,5 εκατ. ευρώ

*** Ζημίες μετά φόρων 8,94 εκατ. ευρώ

και – προσέξτε-

*** Αμοιβές 4,294 εκατ. ευρώ!!!

Η ίδια εταιρεία είχε στο διάστημα 2008 – 2014:

*** Σωρευτικές ζημίες 84,7 εκατ. ευρώ

και – κρατηθείτε –

*** Συνολικές αμοιβές 48,27 εκατ. ευρώ!!!

Επιπλέον, τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας, έχουν φτάσει σε 64,5 εκατ. ευρώ, ενώ οισυνολικές υποχρεώσεις της ανέρχονται σε 316 εκατ. ευρώ, δηλαδή… περίπου πέντε (5) φορές τα ίδια!!!

Και ο καθαρός τραπεζικός δανεισμός ανέρχεται σε 148,5 εκατ. ευρώ!

Επειδή, λοιπόν, η εταιρεία «πετάει», οι αμοιβές -ως… επιβράβευση- είναι όχι απλώς πλουσιοπάροχες, αλλά προκλητικές, ειδικά σε τέτοια πολύχρονη περίοδο οικονομικής κρίσης, που διέρχεται η ελληνική οικονομία και κοινωνία.

Όσο για τους μικρομετόχους, αυτοί «παίρνουν» τις ζημίες ως δική τους επιβράβευση, ενώ επιβεβαιώνεται, δυστυχώς, για μία ακόμα φορά ότι την περίφημη μετοχική ιδέα, λίγοι βασικοί μέτοχοι εξακολουθούν να την τιμούν πραγματικά και να νοιάζονται για όποιον τους εμπιστεύεται τις όποιες οικονομίες και αποταμιεύσεις (αν) του απέμειναν…

————————

Αυτά και για σήμερα,

Καλημέρα σας και καλό μήνα, με ολίγη καθυστέρηση…

(Ο, «’γιατρέ μου πονάω χρόνια»’)

ΚΟΜΦΟΥΚΙΟΣ