Μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται να εκδοθούν νέα εντάλματα σύλληψης για την υπόθεση εκβίασης επιχειρήσεων και άλλων προσώπων από δημοσιογράφων και υπεύθυνων εντύπων και ηλεκτρονικών σελίδων. Νωρίτερα σήμερα, ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη εναντίον δύο δημοσιογράφων και του εκδότη Παναγιώτη Μαυρίκου, οι οποίοι συνελήφθησαν χτες μετά από μήνες παρακολούθησης.
Ολόκληρο το υλικό της δικογραφίας θα αξιολογηθεί από τον ανακριτή, ενώπιον του οποίου θα απολογηθούν την Παρασκευή οι τρεις κατηγορούμενοι, ώστε να εντοπιστεί ο ρόλος καθενός από τα πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση.
Το κουβάρι της υπόθεσης φαίνεται να άρχισε να ξετυλίγεται μετά την καταγγελία στελέχους της ΕΥΔΑΠ στις 11 Φεβρουαρίου, ότι ένας από τους υπόλογους δημοσιογράφους της ζήτησε να δώσει χρήματα στον συγκατηγορούμενο του εκδότη «για να μην αρχίσει τα αρνητικά σχόλια για την ΕΥΔΑΠ».
Σύμφωνα με την καταγγέλλουσα, ο δημοσιογράφος την απείλησε εμμέσως λέγοντας της να προσέχει γιατί «ξέρουν στη ΝΔ ότι πας σε ακριβά κομμωτήρια και ότι ντύνεσαι ακριβά. Θα γίνεις θύμα bullying».
Από την επομένη μέρα της καταγγελίας, με άδεια της Εισαγγελίας Πρωτοδικών άρχισε η καταγραφή των συνομιλιών των εμπλεκομένων – υλικό από το οποίο προκύπτει πως ο εκδότης και οι κατηγορούμενοι δημοσιογράφοι, ήλεγχαν ή είχαν υπό την επιρροή τους μία σειρά εντύπων και ενημερωτικών ιστοσελίδων, τα οποία, σύμφωνα με όσα φαίνεται να ισχυρίζονται στις καταγραφές, σκόπευαν να συντονίζουν ανάλογα.
Η τακτική τους, που διαφαίνεται από το υλικό της δικογραφίας, ήταν να ξεκινούν με αρνητικά δημοσιεύματα για εταιρίες εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, και στην συνέχεια, αφού θα έπαιρναν χρήματα μέσω διαφημίσεων, να δημοσιοποιούν θετικά. Από την ηχογράφηση συνομιλίας που είχε η καταγγέλλουσα σε καφετέρια στον Φλοίσβο με έναν εκ των κατηγορουμένων, προκύπτει πως στόχος τους ήταν να φτιάξουν μία ομάδα, η οποία να μπορεί να ελέγχει έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης με γραμμή υπέρ της κυβέρνησης, ώστε να λαμβάνουν χρήματα από διαφημίσεις.
Ο δημοσιογράφος στην συγκεκριμένη συνάντηση ακούγεται να λέει στην γυναίκα πως, εφόσον εγκρίνει ποσό 60 χιλιάδων ευρώ για τον εκδότη από την ΕΥΔΑΠ, θα μπορούσαν να συνεργαστούν ώστε να αποκομίζουν μηνιαίως κέρδη περίπου 550 χιλιάδων ευρώ – 20.000 ευρώ από ΕΥΔΑΠ, 80.000 ευρώ από τα ΕΛΠΕ, 80.000 ευρώ από ΔΕΗ, 100.000 ευρώ από την Εθνική Τράπεζα και άλλα ποσά από διάφορες εταιρίες. Στην δικογραφία περιλαμβάνεται και ηχογραφημένο υλικό από την ίδια συνάντηση, στο οποίο ο κατηγορούμενος δημοσιογράφος απαριθμεί ονομαστικά στην καταγγέλλουσα τα ηλεκτρονικά μέσα που «χειρίζεται», αναφέροντας τα ονόματα των υπευθύνων τους που θα της τηλεφωνούσαν για να της κάνουν διαφημιστικές προσφορές.
Υπάρχει επίσης καταγεγραμμένη τηλεφωνική συνομιλία του ενός εκ των κατηγορουμένων, με δημοσιογράφο γνωστής ενημερωτικής ιστοσελίδας, με τον οποίο συζητά για δύο γυναίκες παράγοντες της οικονομικής ζωής που «ακούγονται για την θέση του επικεφαλής του υπερταμείου αποκρατικοποίησεων» και συμφωνούν να συναντηθούν από κοντά για να συντονιστούν και να αρχίσουν «να τις καίνε» ώστε να αναλάβει «δικός τους άνθρωπος».
H ανακοίνωση της αστυνομίας
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας, οι κατηγορούμενοι προσέγγιζαν φυσικά πρόσωπα, ΔΕΚΟ, επιχειρήσεις και Πιστωτικά Ιδρύματα και απαιτούσαν διάφορα χρηματικά ποσά για καταχώρηση διαφημίσεων σε ΜΜΕ. Σε περίπτωση που οι εκβιαζόμενοι δεν ενέδιδαν τότε αναρτούσαν αρνητικά και συκοφαντικά άρθρα σε βάρος τους.
Την Δευτέρα το πρωί, μετά από κατάθεση χρηματικού ποσού σε τραπεζικό λογαριασμό του 42χρονου συνελήφθησαν και τα τρία μέλη της ομάδας στο πλαίσιο συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης στο κέντρο της Αθήνας και στη Βάρη.
Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι από τις έρευνες στις οικίες και τους επαγγελματικούς χώρους των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τα χρηματικά ποσά των 30.495 δολαρίων, 5.830 ευρώ, 16 φυσίγγια, γεμιστήρας και δύο θήκες πιστολιών.
Την ίδια ώρα, στα χέρια της αστυνομίας βρίσκονται πλέον πλήθος ηλεκτρονικών υπολογιστών, συσκευών αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων, μπλοκ τιμολογίων, τραπεζικών εμβασμάτων και καταστάσεων με ονόματα και χρηματικά ποσά.
Βαρύ κατηγορητήριο
Οι δύο δημοσιογράφοι και ο εκδότης κατηγορούνται για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό το οικονομικό όφελος, εκβίαση κατ’ επάγγελμα και κατά συναυτουργία και επίσης για δωροδοκία.
Επιπλέον, σε βάρος του εκδότη Παναγιώτη Μαυρίκου, ασκήθηκε δίωξη για την κατηγορία της παράβασης του νόμου περί όπλων.
Σε δηλώσεις του λίγο πριν από την προσαγωγή των τριών κατηγορουμένων στον εισαγγελέα, ο συνήγορος του εκδότη Αλέξης Κούγιας αμφισβήτησε τη «σπουδαιότητα της υπόθεσης όπως αναδεικνύεται από τα ΜΜΕ» και τόνισε πως ο εντολέας του αρνείται κάθε εμπλοκή σε παράνομες πράξεις.
Ο κ. Κούγιας εξέφρασε την άποψη πως από τα στοιχεία της δικογραφίας που έχει υπόψη του «δεν δικαιολογείται η σπουδαιότητα της υπόθεσης όπως έχει αναδειχθεί από τα ΜΜΕ», ενώ αμφισβήτησε και το υλικό καταγεγραμμένων συνομιλιών που περιλαμβάνεται στη δικογραφία λέγοντας χαρακτηριστικά: «Οι συνομιλίες μου θυμίζουν περισσότερο… σενάριο».
Ο δικηγόρος του εκδότη έκανε λόγο για «ερμηνεία συνομιλιών που καταγράφονται αποσπασματικά», εκ μέρους των αστυνομικών ενώ ειρωνευόμενος την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης είπε πως εντολέας του φέρεται μέλος εγκληματικής οργάνωσης «που απαρτίζεται από τρεις εκ των οποίων τον έναν δεν τον γνωρίζει».
Απέδωσε επίσης την όλη εμπλοκή του εντολέα του σε «προσπάθεια κάποιων που έχουν θιγεί από δημοσιεύματα, να μετατρέψουν τον εκδότη σε εκβιαστή ενώ είναι μάχιμος δημοσιογράφος που ασχολείται με πολιτική, κοινωνία και αθλητικά».
Η δικογραφία για την υπόθεση των τριών διαβιβάζεται σε ανακριτή ενώπιον του οποίου θα κληθούν να λογοδοτήσουν οι τρεις κατηγορούμενοι.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ