Θέλουν χαράτσι στις τραπεζικές συναλλαγές

Νέες ιδέες φορολόγησης των συναλλαγών σε μετρητά κατέθεσε η κυβέρνηση στους θεσμούς. Αφού δεν μπορεί να εισπράξει τα 86 δισ € των ληξιπρόθεσμων οφειλών, το Υπουργείο Οικονομικών σχεδίασε την επιβολή νέου τέλους σε όλες τις τραπεζικές συναλλαγές .

Το σχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, όπως παρουσιάστηκε στις τράπεζες, προβλέπει την επιβολή φόρου αντίστοιχου με 0,05% στις εγχρήματες συναλλαγές, σε γκισέ και ATM, άρα και σε απλές αναλήψεις από λογαριασμούς όπου κατατίθενται συντάξεις και μισθοί, ενώ χαμηλότερη θα είναι η επιβάρυνση στις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών ενημέρωσε το υπουργείο Οικονομικών για τα προφανή τεχνικά προβλήματα και τις συνέπειες αυτής της “ιδέας”. Η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Λούκα Κατσέλη, απαρίθμησε σε επιστολή της τα πρακτικά προβλήματα που θα δημιουργούσε η επιβολή τέλους συναλλαγών, κυρίως στην πάταξη της φοροδιαφυγής, αλλά και τη σειρά των αδικιών από την πολλαπλή φορολόγηση των ίδιων ποσών, όπως επίσης και τις πρακτικές δυσκολίες υλοποίησης του μέτρου. Για την επιβολή τέλους στις συναλλαγές μέσω ATMs χρειάζεται περίπου ένας μήνας προετοιμασίας και τουλάχιστον ένα τρίμηνο για τα POS.