Του Γιάννη Σιδέρη
«Αντιμετωπίζουμε όλες τις προκλήσεις μαζεμένες», δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός, υποδεχόμενος τον Φώτη Κουβέλη, επικεφαλής της νεότευκτης κίνησης «Ενωτική Κίνηση Ευρωπαϊκής Αριστεράς», η οποία προτίθεται σε κάποιου είδους συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ – συμβολική ουσιαστικά, καθώς τα δεδομένα της κίνησης από πλευράς αριθμού μελών, δεν ευτυχούν.
«Από την άλλη μεριά όμως», συνέχισε ο κ. Τσίπρας, «αυτό ίσως να είναι και ενδιαφέρον, γιατί κανείς, όταν βρίσκεται σε μια ήρεμη περίοδο, πρέπει να ακολουθήσει την πεπατημένη. Όταν βρίσκεται σε μια ταραχώδη περίοδο θα πρέπει να αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες για να ξεπεράσει αυτές τις πολλαπλές κρίσεις».
Γι’ αυτό εξέφρασε την πίστη ότι αυτές οι κρίσεις αναδεικνύουν, και στον τόπο μας και στην Ευρώπη, τις πραγματικές διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στις προοδευτικές και τις συντηρητικές δυνάμεις. Προοδευτικές δυνάμεις που πρέπει να έχουν πρόταση και τόλμη για την επίλυση όλων των γόρδιων δεσμών των παράλληλων κρίσεων, της οικονομικής, της προσφυγικής κρίσης, της κρίσης αστάθειας, σε αντίθεση με συντηρητικές δυνάμεις που υψώνουν τείχη και ακολουθούν μια μονόπλευρη πολιτική λιτότητας που είναι αποτυχημένη.
Δεν θα υστερούσε σε προοδευτικότητα φυσικά ο Φώτης Κουβέλης, ο οποίος δήλωσε ότι πολιτική σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να είναι προοδευτική, με δεδομένη την υπάρχουσα κατάσταση, και όπως αυτή διαμορφώνεται κάτω από τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχεται η χώρα από τους δανειστές.
Όλα αυτά βέβαια για το θεαθήναι, καθώς η συγκρατημένη αισιοδοξία της κυβέρνησης εδράζεται στην ορθολογική αντιμετώπιση του ελληνικού προβλήματος που αποτυπώνουν αριστεροί και δεξιοί κύκλοι της Ε.Ε., καθώς με το προσφυγικό και την επερχόμενη συζήτηση για το brexit, θεωρούν ότι δεν είναι ώρα η Ευρώπη να έχει ως «υπολειπόμενη» σκοτούρα το ελληνικό πρόβλημα. Ως επιχείρημα της δικαίωσης των ελληνικών θέσεων μας ανέφεραν το δημοσίευμα «του κάθε άλλο παρά αριστερού Bloomberg», «Μην αφήσετε τις ελληνικές συνάξεις να απειλήσουν το ευρώ».
Γι’ αυτό και την σκλήρυνση των θέσεων των δανειστών, την ερμηνεύουν ως διαπραγματευτική τακτική εκ μέρους τους, όντας βέβαιοι ότι κάπου θα συναντηθούν.
Βέβαια, κύκλοι του Μαξίμου, με κάποια… συστολή παραδέχονται ότι το αγέρωχο καμιά μείωση στις κύριες συντάξεις, έχει παρέλθει – το υπονόησε άλλωστε ευκρινώς χθες και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη στο χθεσινό της «μπρίφινγκ». Η νέα γραμμή αντίστασης δεν είναι οριοθετημένη, θα εξαρτηθεί από την πορεία της διαπραγμάτευσης και την απαιτητικότητα των δανειστών. Αναφερόμαστε σε αυτούς γιατί το Μαξίμου έως τώρα δεν έχει αμυνθεί για πολύ σε καμιά από τις οριοθετημένες κόκκινες, γραμμές, δίνει μια σκιώδη μάχη, και στην συνέχεια υποχωρεί σε κατώτερης κλίμακας «μετερίζια».
Ουσιαστικά η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να υποστεί κάθε θυσία ώστε να πάρει περί τα μέσα Μάρτη την πολυπόθητη αξιολόγηση και να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος.
Όχι εκλογές
Πέραν του κ. Κουβέλη ο πρωθυπουργός υποδέχτηκε στο Μαξίμου και την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, η οποία του επεχείρησε τις προτάσεις του κόμματός της για το προσφυγικό. Η συνάντηση αναφέρεται ότι διεξήχθη «μέσα σε μια ενδιαφέρουσα χημεία», τόσο μεταξύ των δύο, όσο και των συνεργατών τους.
Η συζήτηση περιεστράφη στο γενικότερο σκηνικό, στην ανασύνταξη του Κεντροαριστερού χώρου που επιχειρεί η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, (όπου σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο πρωθυπουργός διέβλεψε τις δυσκολίες στο εγχείρημα, από την αντίθεση επιφανών στελεχών του ΠΑΣΟΚ, στο μέτρο που δεν θα συμμετάσχει το Ποτάμι), και ο εκλογικός νόμος.
Το τελευταίο έθεσε η κ. Γεννηματά. Ο κ Τσίπρας έδειξε θετικός στην αλλαγή επί το αναλογικότερον, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι ο νόμος θα εξασφαλίζει κυβερνησιμότητα. Απεφάνθη ωστόσο ότι λόγω τρεχόντων αναγκαιοτήτων, η αλλαγή του νόμου δεν αποτελεί προτεραιότητα αυτή την στιγμή. Παρόλο αυτό, οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι για «μη προτεραιότητα» η συζήτηση κράτησε κάπως αφού υπεισήλθε και σε ταχείες έστω αναφορές σε εφηρμοσμένα εκλογικά συστήματα του εξωτερικού!
Αργότερα ο πρωθυπουργός στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε εκ νέου ότι δεν υφίσταται θέμα εκλογών, καθώς η κυβέρνηση έχει λάβει 3 φορές νομιμοποίηση από τον λαό, μέσα σε ένα χρόνο. Φυσικά επανέλαβε και το «τροπάρι» με τις κόκκινες γραμμές «που ο λαός έχει βάλει για την προστασία των αδυνάτων».
LIBERAL.GR