Η ερημίτισσα της Κινάρου βρήκε πρώτη τα συντρίμμια

«ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΕΙΣΑΚΟΥΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΠΡΟΣΕΥΧΕΣ ΜΟΥ»

Η ερημίτισσα της Κινάρου βρήκε πρώτη τα συντρίμμια

«Νιώθω μεγάλη θλίψη. Σκέφτομαι συνεχώς τα παιδιά που έφυγαν τόσο άδικα και τις οικογένειές τους. Ο Θεός να τους δώσει κουράγιο και δύναμη για να αντέξουν… Είμαι συγκλονισμένη».

  • ΕΘΝΟΣ

Αυτά είναι τα λόγια της 70χρονης Ειρήνης Θηραίου – Κατσοτούρχη, της μοναδικής κατοίκου στην Κίναρο, της νησίδας στην οποία συνετρίβη το μοιραίο ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας με τους δύο χειριστές νεκρούς και έναν ακόμα αγνοούμενο. Η 70χρονη ήταν η πρώτη που αντίκρισε, μαζί με τους διασώστες, τις σορούς των δύο αξιωματικών που εντοπίστηκαν σε απόκρημνη περιοχή, στο βορειοδυτικό τμήμα της Κινάρου.

«Με πήραν τα ξημερώματα από το Πεντάγωνο και μου είπαν για το ελικόπτερο. Αμέσως ξεκίνησα να ψάχνω στις χαράδρες που ξέρω και σε μια από αυτές βρήκα τα συντρίμμια. Μέχρι να φτάσω στο σημείο προσευχόμουν να μην έχει συμβεί κάτι κακό, αλλά δυστυχώς δεν εισακούστηκαν οι προσευχές μου», αναφέρει στο «Εθνος». Η κυρία Ειρήνη, συνταξιούχος, ζει μόνη της στο νησί, ενώ την επισκέπτεται ο γιος της μαζί με το εγγονάκι της, όσο πιο συχνά μπορεί. Στην καθημερινότητά της ασχολείται με τα ζώα που διατηρεί στη βραχονησίδα και συντηρεί ένα μικρό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου που υπάρχει στην Κίναρο.

Είχε πολύ αέρα
«Δεν περιγράφεται με λόγια αυτό που έζησα και είδα. Εύχομαι να μην βρισκόμουν ποτέ σ’ αυτήν τη θέση. Οι συνθήκες που επικρατούσαν ήταν πολύ άσχημες, καθώς είχε πολύ αέρα. Οι διασώστες δεν με άφησαν να κατέβω κάτω, αλλά από μακριά είδα απανθρακωμένο το πτώμα του ενός χειριστή, λίγο πιο πέρα να βρίσκεται ένα ακόμη πτώμα και τα συντρίμμια του μοιραίου ελικοπτέρου. Πολλά κομμάτια είχαν πέσει μέσα στη θάλασσα.

Δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι θα χρειαζόταν μια τέτοια τραγωδία για να μιλάει όλη η Ελλάδα για την Κίναρο! Οταν ζούσε ο σύζυγός μου, ο μπαρμπα-Μικές, πολλές φορές νιώθαμε ότι η χώρα αυτή μας ξέχασε… Το 2013 έφυγε από τη ζωή ο σύζυγός μου, ο ακρίτας της Κινάρου -όπως τον αποκαλούσαν πολλοί- και έμεινα μόνη μου».

Αν και η οικογένεια Κατσοτούρχη αναζήτησε μια καλύτερη ζωή σε μια άλλη ήπειρο, τη μακρινή Αυστραλία, τελικά επέστρεψε πίσω στην πατρίδα, στη μικρή κουκκίδα του ελληνικού χάρτη που τόσο πολύ αγάπησαν. Το 2000 αποφάσισαν να μείνουν στη νησίδα με τον σύζυγό της, δύο από τα τρία της παιδιά ζουν στην Κάλυμνο, γιατί ήταν το όνειρο της 70χρονης Ειρήνης.

Με ψαρόβαρκες και μικρά σκάφη η ερημίτισσα του Αιγαίου επικοινωνεί με τον υπόλοιπο κόσμο. Οπως επισημαίνει η 70χρονη, «μαζί με τον σύζυγό μου δώσαμε ζωή στη βραχονησίδα. Φτιάξαμε ένα μικρό σπιτάκι και είχαμε μια υπέροχη ζωή. Αυτή είναι η πατρίδα μου. Νιώθω ότι έχω χρέος να προστατεύσω αυτόν τον ευλογημένο τόπο. Εύχομαι να μην έρθω ποτέ ξανά σ’ αυτή τη θέση. Θρηνώ για τα παιδιά αυτά, όπως και όλη η Ελλάδα».

Μαρίνα Ζιώζιου