ΗΠΑ: 260 εκατ. δολάρια θα πρέπει να πληρώσει η Johnson & Johnson για πρόκληση καρκίνου από ταλκ

Ποσό 260 εκατ. δολαρίων θα πληρώσει ο αμερικανικός όμιλος φαρμακευτικών και καταναλωτικών αγαθών Johnson & Johnson (J&J) έπειτα από αγωγή καρκινοπαθούς για μόλυνση από ταλκ, όπως αναφέρει σήμερα Τρίτη η εφημερίδα «Handelsblatt.

Συγκεκριμένα, στην Johnson & Johnson επιβλήθηκε πρόστιμο 260 εκατ. δολαρίων λόγω ταλκ που φέρεται ότι έχει μολυνθεί από αμίαντο. Οι ένορκοι δικαστηρίου στο Πόρτλαντ των ΗΠΑ επιδίκασαν χθες Δευτέρα στην ενάγουσα και στον σύζυγό της αποζημίωση 60 εκατ. δολαρίων και στην εταιρεία πρόστιμο 200 εκατ. δολαρίων. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει έφεση.

Η ενάγουσα Kyung Lee διαγνώστηκε με μεσοθηλίωμα πέρυσι, σε ηλικία 48 ετών, και υποστήριξε ότι ο θανατηφόρος καρκίνος του ιστού στο περικάρδιο οφειλόταν στην έκθεσή της σε ουσία που εντοπίζεται στα συστατικά της παιδικής πούδρας και των αποσμητικών της J&J για σχεδόν 30 χρόνια.

Ένας δικηγόρος της J&J δήλωσε κατά τη διάρκεια της δίκης ότι η ασθένειά της πιθανότατα προκλήθηκε από αμίαντο που χρησιμοποιούνταν σε εργοστάσιο κοντά στο σπίτι της.

Η απόφαση είναι «ασυμβίβαστη με δεκαετίες ανεξάρτητων επιστημονικών αξιολογήσεων» που είχαν επιβεβαιώσει την ασφάλεια της παιδικής πούδρας: δεν περιείχε αμίαντο και δεν προκαλούσε καρκίνο, τόνισε ο δικηγόρος του αμερικανικού κολοσσού.

Η εταιρεία αντιμετωπίζει αγωγές από περισσότερους από 61.000 ενάγοντες στις ΗΠΑ για το ταλκ της. Η συντριπτική πλειονότητα των εναγόντων είναι γυναίκες με καρκίνο των ωοθηκών, ενώ μόνο μια μικρή μειοψηφία είναι ασθενείς με μεσοθηλίωμα.

Η J&J συνεχίζει να επιδιώκει διακανονισμό ύψους 6,48 δισ. δολαρίων για τις περισσότερες από τις αγωγές που εκκρεμούν εναντίον της εξαιτίας του ταλκ στο πλαίσιο της διαδικασίας πτώχευσης. Δύο προηγούμενες προσπάθειες της εταιρείας να διευθετήσει τις υποθέσεις στο πλαίσιο της πτώχευσης απορρίφθηκαν από τα δικαστήρια.

Οι δικαστικές διαδικασίες στις εν λόγω υποθέσεις είχαν μέχρι σήμερα διαφορετικό βαθμό επιτυχίας. Μία από τις σημαντικότερες επιτυχίες των εναγόντων ήταν απόφαση του 2021, σύμφωνα με την οποία σε 22 γυναίκες με καρκίνο των ωοθηκών επιδικάστηκαν 2,1 δισ. δολάρια.

Τον Απρίλιο, η J&J κέρδισε μια αγωγή για πρόκληση καρκίνου των ωοθηκών, αλλά υποχρεώθηκε να καταβάλει 45 εκατ. δολάρια σε μια υπόθεση μεσοθηλιώματος.