Επιτάχυνση διαδικασιών για τα υπεράκτια αιολικά προανήγγειλε η υφυπουργός Περιβάλλοντος Αλεξάνδρα Σδούκου

Επιτάχυνση των διαδικασιών για την προετοιμασία των διαγωνισμών και την υλοποίηση των επενδύσεων σε υπεράκτια αιολικά πάρκα προανήγγειλε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, κατά την τοποθέτησή της στο συνέδριο «Ενεργειακή Ασφάλεια και Πράσινη Ανάπτυξη» που διοργανώνει το υπουργείο.

Όπως επεσήμανε η κυρία Σδούκου, στόχος είναι να ολοκληρωθούν οι προπαρασκευαστικές εργασίες μέσα στο 2024, προκειμένου το 2025 να προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί και να επιτευχθεί ο στόχος που έχει τεθεί για 1,9 γιγαβάτ υπεράκτιων πάρκων έως το 2030.

Αναφερόμενη στον απαιτούμενο ηλεκτρικό χώρο για την υποδοχή των νέων μονάδων ΑΠΕ η κυρία Σδούκου τόνισε ότι στο εξής οι νέοι διαγωνισμοί θα περιλαμβάνουν την πρόβλεψη για περικοπές στην παραγωγή και ότι σύντομα θα προσδιοριστεί με υπουργική απόφαση το πλήθος και οι κατηγορίες των διαγωνισμών που θα γίνουν έως το 2026 για ΑΠΕ και μπαταρίες.

Τέλος, η υφυπουργός Περιβάλλοντος υπογράμμισε ότι η ελληνική συμμετοχή στην παγκόσμια διάσκεψη COP28 για την κλιματική αλλαγή που αρχίζει αυτήν την εβδομάδα στο Ντουμπάι θα είναι αναβαθμισμένη, με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Για πρώτη φορά, όπως είπε, θα υπάρχει ελληνικό περίπτερο στο οποίο θα φιλοξενηθεί πληθώρα συζητήσεων και θα προβληθούν οι ελληνικές θέσεις.