Επεισόδια με πετροπόλεμο και δακρυγόνα στην Ειδομένη

Επεισόδια σημειώθηκαν νωρίτερα στην Ειδομένη όπου χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, που έχουν εγκλωβιστεί για μέρες στην περιοχή, ζητούν να ανοίξουν τα σύνορα για να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Ευρώπη.

Όλα ξεκίνησαν γύρω στις 11.30 το πρωί όταν άνοιξε η συνοριακή πύλη και άρχισαν να περνούν με το σταγονόμετρο οι πρόσφυγες.

Διαμαρτυρόμενοι για την κατάσταση που επικρατεί, εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες κατέλαβαν τη σιδηροδρομική γραμμή, έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό και κατάφεραν να φτάσουν στον φράχτη ρίχνοντας με μεταλλικές δοκούς ένα τμήμα του.

Οι Σκοπιανοί αστυνομικοί απάντησαν με εκτεταμέμενη χρήση χημικών παρά το γεγονός ότι στο σημείο βρίσκονταν παιδιά.

Σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, 15 άτομα, μεταξύ των οποίων 9 παιδιά, αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα, ενώ από τις συγκρούσεις τραυματίστηκαν 9 άνθρωποι, ανάμεσά τους 3 γυναίκες.

Αυτήν την ώρα τα πνεύματα έχουν ηρεμήσει, ωστόσο εκατοντάδες από τους διαμαρτυρόμενους πραγματοποιούν καθιστική διαμαρτυρία στη σιδηροδρομική γραμμή.

Λόγω της έντασης, από τις 11.30 το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι πέρασαν τα σύνορα μόλις 10 άτομα, ενώ η πύλη έκλεισε και πάλι αμέσως μετά.

Στον καταυλισμό της Ειδομένης παραμένουν εγκλωβισμένοι περίπου 7.000 πρόσφυγες και μετανάστες.