Χανιά: Εξονυχιστικός έλεγχος σε φορτηγό πλοίο που μεταφέρει όπλα και πυρομαχικά

ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Εξονυχιστικός έλεγχος σε φορτηγό πλοίο που μεταφέρει όπλα και πυρομαχικά

Στο στόχαστρο των λιμενικών Αρχών των Χανίων βρίσκεται από τα ξημερώματα το περιεχόμενο των έξι εμπορευματοκιβωτίων που μεταφέρει το φορτηγό πλοίο Trader (KUKI BOY προηγούμενη ονομασία), με σημαία Τόγκο.

  • ΕΘΝΟΣ On Line

Το πλοίο ακινητοποιήθηκε από στελέχη του Λιμενικού Σώματος λίγο μετά τα μεσάνυχτα ανοιχτά του κόλπου της Κισσάμου καθώς μετά από αξιοποίηση πληροφοριών κρίθηκε ύποπτο για παράνομη μεταφορά όπλων και πυρομαχικών.

Το πρωί το φορτηγό πλοίο Trader, με ενδεκαμελές πλήρωμα, υποχρεώθηκε να καταπλεύσει στην Σούδα όπου λιμενικοί με την συνδρομή ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων άρχισαν να ελέγχουν εξονυχιστικά το μεταφερόμενο φορτίο, παρουσία εισαγγελικού λειτουργού.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο ένα από τα μεταφερόμενα εμπορευματοκιβώτια βρέθηκαν κυνηγετικά όπλα, κάτι που φέρεται να είχε δηλώσει εξ αρχής ο καπετάνιος, υποστηρίζοντας ότι διαθέτει όλα τα απαραίτητα νόμιμα συνοδευτικά έγγραφα.

Με την συνδρομή γερανών από ιδιωτική εταιρεία, λιμενικοί προχώρησαν στην εκφόρτωση και των υπολοίπων εμπορευματοκιβωτίων σε ασφαλή ζώνη ώστε να μπορέσουν να τα ανοίξουν ένα προς ένα και να ελέγξουν το φορτίο και τα παραστατικά έγγραφα.

Ο Λιμενάρχης Χανίων, κ. Ορφανός, ο οποίος έχει τον συντονισμό της επιχείρησης, δεν θέλησε στη φάση αυτή να πει το παραμικρό για τον έλεγχο του πλοίου.

Όσον αφορά στον τελικό προορισμό του πλοίου, το οποίο είχε αναχωρήσει από το λιμάνι της Μερσίνης, στην Τουρκία, δεν είχε γίνει μέχρι χθες γνωστός. Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι είχε προορισμό τον Λίβανο και άλλα λιμάνια σε χώρες της βορείου Αφρικής, προκαλεί ωστόσο αίσθηση ότι δεν κινήθηκε από την πλευρά του Λιβυκού πελάγους αλλά διέσχισε το κρητικό πέλαγος για να ακινητοποιηθεί ανοιχτά των Χανίων.

Σημειώνεται ότι πριν από μερικούς μήνες, λιμενικοί είχαν κάνει «ρεσάλτο» μετά από πληροφορίες στο πλοίο Haddad 1, το οποίο κινούνταν στα διεθνή χωρικά ύδατα, νότια της Κρήτης. Σε δύο από τα 14 συνολικά εμπορευματοκιβώτια, βρέθηκαν σχεδόν μισό εκατομμύριο σφαίρες διαμετρήματος των 9 χιλιοστών και περίπου 5000 καραμπίνες αστυνομικού τύπου.

Λιμενικοί του Ηρακλείου που χειρίστηκαν την προανάκριση είχαν εκφράσει την εκτίμηση ότι το πλοίο πιθανότατα να είχε προορισμό την Μιζουράτα της Λιβύης που ελέγχεται από την ένοπλη οργάνωση “Libra Dawn”. Ο Σύρος καπετάνιος και το εξαμελές πλήρωμα του πλοίου συνελήφθησαν και σε βάρος τους ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος.

Ευαγγελία Καρεκλάκη