Δ. Κουτσούμπας για Τέμπη: «Αν δεν υπήρχει η πρόταση του ΚΚΕ για εξεταστική, δεν θα γινόταν διερεύνηση για την τραγωδία»

«Αν δεν υπήρχε η πρόταση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για τα Τέμπη, καμία συζήτηση, καμία διερεύνιση τελικά δεν θα γινόταν. Ούτε για τις πολιτικές αιτίες και ευθύνες ούτε για τις ποινικές ευθύνες, οι οποίες αφορούν στο έγκλημα αυτό» υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής επί των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής.

«Το ΚΚΕ θα υπερψηφίσει τις προτάσεις για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής και για τα πρόσωπα που προτείνει το ΠΑΣΟΚ και για τα επιπλέον πρόσωπα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ… θέλει να διερευνηθεί με κάθε τρόπο η τραγωδία που κόστισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους, χωρίς να έχει αυταπάτες λόγω της δεδομένης πλειοψηφίας που υπάρχει» τόνισε ο Δ. Κουτσούμπας και επεσήμανε: «Η ΝΔ έχει δηλώσει πως η κυβερνητική πλειοψηφία θα καταψηφίσει τις προτάσεις για προανακριτική και άρα δεν θα συσταθούν, κάτι που γνώριζαν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ που άσκησαν κριτική στο ΚΚΕ για την πρότασή του για εξεταστική».

Ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε ότι τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ επιδιώκουν τη συγκάλυψη επειδή έχουν σοβαρές ευθύνες για τα Τέμπη και θα βγουν στη φόρα και υπογράμμισε: «Χρεώνονται από κοινού την άρνησή τους στην πρόταση που κατέθεσε το ΚΚΕ στην πρόσφατη συνταγματική αναθεώρηση για να καταργηθεί εξ ολοκλήρου ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, ώστε να μην εξαρτάται από την εκάστοτε κυβερνητική πλειοψηφία η δίωξή τους, αλλά να μπορούν να δικάζονται όπως ο κάθε πολίτης. Και τώρα, έρχεστε εδώ και παριστάνετε ότι μαλώνετε και μεταξύ σας. Είστε το τρίγωνο της συμφοράς, του κουκουλώματος και της συγκάλυψης. Τα τρία συνεταιράκια και στο συγκεκριμένο θέμα».

Απευθυνόμενος στο ΠΑΣΟΚ τόνισε: «Δεν είναι μόνο ότι με το να αρνείστε την πρόταση για εξεταστική, αρνείστε τη δυνατότητα αναζήτησης πολιτικών ευθυνών για το έγκλημα που κατεξοχήν συνδέεται με πολιτικές αποφάσεις και κατευθύνσεις, αφού αφορά τις σιδηροδρομικές μεταφορές της χώρας. Εσείς, πάτε να συγκαλύψετε και τις τυχόν ποινικές ευθύνες, περιορίζοντάς τες στο ζήτημα της κακοδιαχείρισης των χρημάτων της ΕΕ. Έχετε κάνει ευαγγέλιό σας το πόρισμα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, το οποίο και εμείς φυσικά το λαμβάνουμε σοβαρά υπ’ όψιν και θέλουμε να ερευνηθούν όσα αναφέρει, αλλά δεν το θεωρούμε και κανένα θέσφατο. Άλλωστε, ξέρουμε πόσες και πόσες φορές η ίδια η Ε.Ε. έχει συγκαλύψει σκάνδαλα και φυσικά δεν της έχουμε και καμία εμπιστοσύνη». Στη συνέχεια, έθεσε το ερώτημα: «Η κακοδιαχείριση των χρημάτων για τη σύμβαση 717 δεν θα υπήρχε και χωρίς να έχει συμβεί το έγκλημα των Τεμπών; Φυσικά και θα υπήρχε, αφού αυτή η σύμβαση έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί από το 2016 και δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Όμως, για το ίδιο το έγκλημα, αυτό το έγκλημα που έχει 57 νεκρούς, στην πλειοψηφία τους νέους ανθρώπους, ποιες είναι οι ποινικές ευθύνες που προτείνετε να διερευνηθούν; Καμία απολύτως είναι η απάντηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα το παραδέχεται, έμμεσα βέβαια, και γι’ αυτό λέει ότι θα φέρει κι άλλη, ξεχωριστή πρόταση για το έγκλημα».

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ είπε ακόμη: «Η πολιτική των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ για την απελευθέρωση των σιδηροδρόμων μας οδήγησε σ΄ αυτή την τραγωδία… Πώς θα αναζητήσουμε, δηλαδή, τις πολιτικές ευθύνες, αν δεν πάμε στο σημείο εκκίνησης της εφαρμογής αυτής της πολιτικής που εμείς, αλλά και όλος ο ελληνικός λαός, όλη η ελληνική νεολαία που βγήκε μαζικά στους δρόμους, θεωρούμε ένοχη; Η ΝΔ ξεκαθάρισε ότι διαφωνεί με το πολιτικό περιεχόμενο της πρότασης του ΚΚΕ, ενώ ειδικά το ΠΑΣΟΚ, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ, κάνατε λες και “σας πάτησαν τον κάλο”, επειδή αποδίδουμε ευθύνες και στις κατευθύνσεις της ΕΕ και στις πολιτικές σας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δ. Κουτσούμπας.

«Με αυτόν τον τρόπο που επιλέγουμε εμείς, όχι μόνο δεν αθωώνουμε την κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά θέτουμε τις ευθύνες της στις πραγματικές τους διαστάσεις. Γιατί αυτή η πολιτική δεν πέφτει μόνη της από τον ουρανό. Χρειάζεται μια κυβέρνηση σε κάθε χώρα για να την υλοποιήσει. Και η ΝΔ είναι φανατικός υπερασπιστής της, τόσο τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια που κυβερνά, όσο και στο παρελθόν που κυβέρνησε ξανά» είπε και απευθυνόμενος σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε: «Το πρόβλημά σας είναι ότι έχετε κι εσείς ευθύνες. Γιατί τα ίδια ακριβώς έχετε υπηρετήσει και εσείς του ΠΑΣΟΚ και εσείς του ΣΥΡΙΖΑ, και όσοι μένετε και όσοι φεύγετε απ’ αυτόν ανεμίζοντας τη σημαία της υπεράσπισης της μνημονιακής διακυβέρνησης 2015-2019- και θέλετε οι ευθύνες ακριβώς όλων σας να κρυφτούν».

Σημείωσε, επίσης, ότι «η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ τα φορτώνουν όλα σε έναν σταθμάρχη».

Σχολιάζοντας τα περί «σανίδας σωτηρίας» του ΚΚΕ προς την κυβέρνηση, που ακούστηκε από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, τόνισε: «Γελάνε και τα τρία μνημόνια που ψηφίσατε με τη ΝΔ και οι καρέκλες εδώ δεξιά μου, που έχετε καθίσει δυο φορές μαζί σε κυβερνήσεις με την “επάρατο”».

«Νομίζουμε ότι ο ελληνικός λαός που μας παρακολουθεί έχει βγάλει τα συμπεράσματά του για τις επιδιώξεις του καθενός και της καθεμιάς. Εμείς επαναλαμβάνουμε ότι θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να μην ξεχαστεί αυτό το έγκλημα. Αυτή την υπόσχεση αναλάβαμε τον περασμένο Μάρτιο ενώπιον του ελληνικού λαού που διαδήλωνε. Αυτή την υπόσχεση έχουμε αναλάβει και ενώπιον των συγγενών των θυμάτων. Και σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε» υπογράμμισε, καταλήγοντας στην ομιλία του ο Δημήτρης Κουτσούμπας.