Δραγασάκης: Το προσφυγικό κάνει απαραίτητη την ολοκλήρωση της αξιολόγησης

26.02.2016 19:21

Με τις εξελίξεις στο προσφυγικό να βρίσκονται στο σημείο μηδεν με τις γείτονες χώρες να κλείνουν τα σύνορα τους και τις μονομερείς ενέργειες της Αυστρίας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης μέμφεται την εικόνα των ευρωπαίων “εταίρων” σημειώνοντας πως αυτή η συμπεριφορά αντιπροσωπεύει πιο σκοτεινές εποχές, ενώ συνέδεσε το  προσφυγικό με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αφήνοντας αιχμές για τους δανειστές πως καθυστερούν σκοπίμως. Παραδέχεται μάλιστα ότι οι αγρότες έχουν δίκιο που διαμαρτύρονται, αλλά υπάρχουν και κάποιοι που δεν κοιτούν το μέλλον.

Ο κ. Δραγασάκης, μιλώντας στο διεθνές οικονομικό Φόρουμ που διεξάγεται στους Δελφούς, επέρριψε ευθύνες στους δανειστές για την καθυστέρηση της αξιολόγησης, τονίζοντας ότι δεν έχουν καταθέσει διαφορετικές προτάσεις από εκείνες που συζητούνται στο Eurogroup και ανέφερε ότι όσοι έχουν βρεθεί τα τελευταία χρόνια σε διαδικασία διαπραγμάτευσης καταλαβαίνουν πως γίνεται «καθυστέρηση». «Έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για τη συνέχιση της αξιολόγησης, είναι αδικαιολόγητη η καθυστέρηση», είπε χαρακτηριστικά, ενώ σε άλλο σημείο επεσήμανε οτι «δεν είναι υπεύθυνη στάση αυτή».

«Το πρόγραμμα είναι εμπροσθοβαρές – βάλαμε μπροστά τη μεταρρύθμιση για το ασφαλιστικό», υπογράμμισε και αναρωτήθηκε: «Νέα μέτρα θα σημάνουν έναν νέο γύρο ύφεσης. Το θέλει κανείς αυτό;».

«Η προσφυγική κρίση κάνει ακόμα πιο αναγκαία την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό», υπογράμμισε σχετικά με το προσφυγικό ο κ. Δραγασάκης, τονίζοντας παράλληλα ότι «κάνει αναγκαία και την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου, κυρίως του παράλληλου προγράμματος».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στέλνει μήνυμα προς την Ευρώπη λέγοντας ότι «δεν θέλουμε να γίνουμε επιδοτούμενοι συνοριοφύλακες της Ευρώπης, δεν θα γίνουμε ο “Λίβανος” της Ευρώπης». Τόνισε δε ότι η εικόνα των κλειστών συνόρων παραπέμπει σε άλλες σκοτεινές εποχές και πρόσθεσε ότι η δημιουργία hot spots δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως βάρος αλλά ως μέσο θωράκισης της κοινωνίας.

Επεσήμανε μάλιστα ότι δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε ότι το προσφυγικό και η ανασυγκρότηση της χώρας είναι τα «εθνικά στοιχήματα» και τόνισε ότι η ελληνική κοινωνία σε μία φάση μετάβασης: «Το παλιό δεν εγκαταλείπει εύκολα τις θέσεις και τις συνήθειές του», πρόσθεσε. Σχολίασε και την πρόσφατη αποκάλυψη του κυκλώματος εκβιαστών, που, όπως είπε, έδειξε ότι δεν υπάρχει μόνο διαπλοκή άλλα και θεσμοί.

Shortlink:

Contact us | About us | Terms & conditions | Privacy policy
Mikrometoxos 2014