ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Η Λαγκάρντ και το μαχαίρι

  • Η Λαγκάρντ και το μαχαίρι

«Σκάνδαλο» μουρμούριζε ανάμεσα στα δόντια του, «πρόκειται για διαχρονικό σκάνδαλο. Ολοι τους είναι άχρηστοι, για να μην πω ύποπτοι».

-«Τι έπαθες αρχηγέ μου;» τον ρώτησε ο βοηθός του ο Τζώνης, ενώ έριχνε πυραύλους σε κάτι διαστημόπλοια στην οθόνη του υπολογιστή του.

-«Πώς να μη μουρμουράω, ρε Τζώνη; Εδώ ο κόσμος πεινά κι αυτοί που μας κυβερνούν έχουν τα εκατομμύρια μέσα στα πόδια τους και δεν σκύβουν να τα μαζέψουν».

-«Ποια εκατομμύρια; Πού;».

-«Στη λίστα Λαγκάρντ. Είδες τα στοιχεία; Είναι να τραβάς τα μαλλιά σου. Από 2.062 ονόματα, μέσα σε 5 χρόνια έχουν ελέγξει μόνο 136. Αν είναι δυνατόν. Κανένας δεν ελέγχθηκε το 2010-2012, τρεις μόνο το 2013, ενενήντα πέντε το 2014 και μόλις τριάντα οκτώ έλεγξε το 2015 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Απίστευτο».

Ο Τζώνης κοίταξε ειρωνικά τον Κατάλευκο που κόντευε να βγει από τα ρούχα του. Κάθε φορά που έβλεπε έτσι τον αρχηγό του, άρχιζε να του αραδιάζει διάφορες εξωφρενικές σκέψεις μόνο και μόνο για να βλέπει τον γέρο να συγχύζεται.

-«Μην τα βάζεις με λάθος ανθρώπους, αρχηγέ. Δεν φταίει ούτε ο Γιωργάκης, ούτε ο Βενιζέλος, ούτε ο Σαμαράς, ούτε ο Τσίπρας. Η Λαγκάρντ φταίει».

-«Η Λαγκάρντ…;» έμεινε άφωνος ο Κατάλευκος. «Πώς φταίει δηλαδή η Λαγκάρντ;».

-«Μα την έχεις δει πώς είναι, ρε αρχηγέ; Σαν ρέγκα παστή με μεταξωτό φουλάρι είναι η γυναίκα. Είναι δυνατόν να πάρεις κάτι απ’ τα χέρια αυτής της αποξηραμένης και να σου βγει σε καλό;».

-«Αϊντε ρε χαμένε που κάθομαι και κουβεντιάζω σοβαρά μαζί σου».

-«Δεν κάνω καθόλου πλάκα, αρχηγέ» επέμεινε ο Τζώνης. «Η τύπισσα εκπέμπει από χιλιόμετρα αρνητική ενέργεια, δεν τη βλέπεις; Είναι κατάμαυρη χειμώνα-καλοκαίρι σαν να ‘χει νεφρική ανεπάρκεια, είναι σουβλομύτα σαν μάγισσα του παραμυθιού, αποστεωμένη απ’ την κακοφαγία και με το μάτι βουτηγμένο στην μπλαζέ κακία. Αυτή είναι ικανή να σε ματιάσει εκεί που κάθεσαι στον καναπέ σου, από το πλάνο της τηλεόρασης».

-«Και τι σχέση έχουν όλα αυτά, ρε χαμένε, με την ανικανότητα των δικών μας να εκμεταλλευτούν τη λίστα της;» έβαλε τις φωνές ο Κατάλευκος. «Τσαμπουνάς αυτές τις αρλούμπες και θέλεις να λέγεσαι μαθητευόμενος δημοσιογράφος;».

-«Ολη αυτή η αρνητική ενέργειά της έχει περάσει στη λίστα, αρχηγέ. Σαν το μαχαίρι εκείνου του τραγουδιού του Παπακωνσταντίνου».

-«Του Καββαδία είναι το ποίημα, ανόητε. Ο Παπακωνσταντίνου το τραγούδησε».

-«Αυτουνού. Οποιος έπαιρνε εκείνο το μαχαίρι, σκότωνε τον διπλανό του. Ετσι και η λίστα. Οποιος την παραλαμβάνει, δίχως να το θέλει, αυτοκτονεί πολιτικά. Και μετά, πάει στον επόμενο μελλοθάνατο».

Ο Κατάλευκος κοίταξε σκεπτικός τον νεαρό: «Ρε Τζώνη, αντί για δημοσιογράφος, δεν γίνεσαι μάνατζερ υπουργών; Μια χαρά καριέρα θα κάνεις».

Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ
Πρόσφυγες & μετανάστες

Εκανα μία βόλτα στο κλειστό γήπεδο του Ελληνικού όπου στοιβάζονται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες. Είναι ήδη εντελώς γεμάτο, αδύνατο να χωρέσει κι άλλους, όπως είναι το σχέδιο του υπουργείου. Το ίδιο συμβαίνει και στο Γαλάτσι. Οι δήμαρχοι, που ούτε ήθελαν, ούτε τόλμησαν να πουν όχι στη μεταφορά αυτών των ανθρώπων, αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι το πλήθος αυτό ήρθε στη γειτονιά τους για να μείνει. Τους καλοδέχτηκαν, τους πότισαν, τους τάισαν, αλλά τώρα αρχίζουν και εισπράττουν τις πρώτες διαμαρτυρίες από τους δημότες τους.

Βασίστηκαν στη διαβεβαίωση του κράτους ότι η φιλοξενία θα είναι προσωρινή, για 20 με 30 μέρες. Τώρα αντιλαμβάνονται ότι οι πρόσφυγες θα ξεχειμωνιάσουν εκεί μέσα. Οχι μόνο διότι το κράτος είναι ανίκανο να κάνει κάτι αξιοπρεπές και αποδεκτό από Ελληνες και πρόσφυγες, αλλά και διότι το 20% των εισερχομένων δεν είναι Σύροι πρόσφυγες. Είναι μετανάστες από αλλού, που δεν δικαιούνται μετάβαση στην Ευρώπη. Τι θα τους κάνουμε όλους αυτούς αλήθεια;

Print Friendly, PDF & Email