Για πέμπτη συνεχή χρονιά μειώνεται η ελευθερία στο διαδίκτυο

Διαδήλωση στο Τόκιο με τα προσωπεία των Anonymous – Πηγή: Jeremy Sutton-Hibbert Getty Images

Κάθε άλλο παρά αισιόδοξα είναι τα μηνύματα που καταφτάνουν από τον χώρο του διαδικτύου.

 

Η ελευθερία έκφρασης σε αυτό περιορίστηκε παγκοσμίως για πέμπτη συνεχή χρονιά, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Freedom House. Η οργάνωση δημοσίευσε την Τετάρτη  έκθεσή της, στην οποία αναφέρεται η “αξιοσημείωτη οπισθοδρόμηση» που καταγράφηκε σε Λιβύη, Ουκρανία και Γαλλία.

Περίπου έξι άνθρωποι στους δέκα (58%) σε όλο τον κόσμο ζουν σε μια χώρα όπου μπλόγκερ και άνθρωποι που χρησιμοποιούν το ίντερνετ έχουν φυλακιστεί επειδή μοιράστηκαν στο Διαδίκτυο περιεχόμενο που αφορά πολιτικά, κοινωνικά ή θρησκευτικά θέματα, σύμφωνα πάντα με την έκθεση.

Η ελευθερία έκφρασης στο Διαδίκτυο περιορίστηκε σε 32 από τις 65 χώρες που εξέτασε η ΜΚΟ από τον Ιούνιο του 2014.

«Αξιοσημείωτη οπισθοδρόμηση καταγράφηκε στη Λιβύη, στη Γαλλία για δεύτερη συνεχή χρονιά, και στην Ουκρανία καθώς συνεχίζονται οι συγκρούσεις και ο πόλεμος προπαγάνδας με τη Ρωσία», τονίζει η οργάνωση.

«Η θέση της Γαλλίας επιδεινώθηκε κυρίως εξαιτίας προβληματικών πολιτικών που υιοθετήθηκαν μετά τις τρομοκρατικές ενέργειες στο Charlie Hebdo», εξηγεί η Freedom House.

Πάντως να σημειωθεί πως η Γαλλία εξακολουθεί να βρίσκεται στην ένατη θέση των 18 χωρών που χαρακτηρίζονται «ελεύθερες».

Η Λιβύη βρίσκεται μεταξύ των 28 χωρών που θεωρούνται «εν μέρει ελεύθερες», καθώς η κατάσταση στη χώρα επιδεινώθηκε από τον Ιούνιο του 2014 κυρίως εξαιτίας «της ανησυχητικής βίας εναντίον των μπλόγκερ».

Μετά την Αραβική Άνοιξη του 2011 και τον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισαν τότε οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωση οι περισσότερες κυβερνήσεις στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή ενίσχυσαν τον έλεγχό τους στο Διαδίκτυο, σύμφωνα με τη Freedom House.

Βάσει της κατάταξης της ΜΚΟ, η Κίνα έχει τη χειρότερη βαθμολογία, ενώ την ακολουθούν η Συρία και το Ιράν.
Αντίθετα καλύτερος μαθητής αναδεικνύεται η Ισλανδία και την ακολουθούν η Εσθονία, ο Καναδάς, η Γερμανία, η Αυστραλία, οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η Ιταλία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Print Friendly, PDF & Email