Γιατί παραπονέθηκε ο Τσίπρας στην Άνγκελα Μέρκελ

Στο Λονδίνο βρίσκεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας καθώς παρίσταται στις εργασίες της διεθνούς διάσκεψης δωρητών για τη Συρία. Στο περιθώριο της επίσκεψης του, ο πρωθυπουργός δεν έχασε την ευκαιρία να συνομιλήσει με την γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και να της εκφράσει την δυσαρέσκεια της κυβέρνησης για την τακτική που ακολουθεί το Κουαρτέτο στις διαπραγματεύσεις.

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε να μην καθυστερήσει η αξιολόγηση, εξαιτίας των διαφωνιών που έχουν μεταξύ τους οι εκπρόσωποι των δανειστών και τόνισε ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν έχουν καταθέσει καν τις θέσεις τους επί του ασφαλιστικού, παρότι έχουν την ελληνική πρόταση από τις αρχές του χρόνου, επιλέγοντας προφανώς μία τακτική καθυστερήσεων.

Επισήμανε μάλιστα ότι το Κουαρτέτο αντί προτάσεων κάνει μόνο διαρροές. Υπεραμύνθηκε δε της ελληνικής πρότασης λέγοντας ότι είναι στο πλαίσιο της συμφωνίας και του καλοκαιριού.

«Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν υπάρχει εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα», είπε ο πρωθυπουργός, επικαλούμενος τα μέτρα που έχουν περάσει ήδη.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Τσίπρας παρουσίασε στην κυρία Μέρκελ μία σειρά από θετικές -όπως σημείωνε μετά συνεργάτης του- εξελίξεις για την οικονομία, που δίνουν την προοπτική της ανάπτυξης. Εξελίξεις όπως η αύξηση των εσόδων και των θέσεων εργασίας κατά 170.000 μέσα στο 2015, η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και οι ενεργειακές συμφωνίες.

Από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος φάνηκε να ακούει τις ενστάσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, χωρίς όμως να δίνει κάποια συγκεκριμένη απάντηση, παρά μόνο να παραπέμπει εμμέσως στους εκπροσώπους των δανειστών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυρία Μέρκελ ρώτησε για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τις απεργίες στην Ελλάδα, χωρίς όμως να διευκρινιστεί εάν και τι απάντησε ο κ. Τσίπρας. Κυβερνητικές πηγές έλεγαν μετά τη συνάντηση ότι οι αναφορές αυτές είναι στο πλαίσιο του ενδιαφέροντος που λογικό είναι να έχει για την χώρα μας η κυρία Μέρκελ.

Όσον αφορά στο προσφυγικό, η κυρία Μέρκελ φάνηκε να θέλει γρήγορες κινήσεις από την Αθήνα, με τον κ. Τσίπρα να διαβεβαιώνει ότι η Ελλάδα θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της για τα κέντρα υποδοχής μέχρι το συμβούλιο κορυφής στις 18 και 19 Φεβρουαρίου.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε την υλοποίηση της συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών, καθώς και την εφαρμογή του πρωτοκόλλου Ελλάδας-Τουρκίας για την επανεισδοχή των προσφύγων. Ζήτησε επίσης την υλοποίηση του πλάνου για την αναλογική εγκατάσταση προσφύγων στις ευρωπαϊκές χώρες.

Την ίδια ώρα, στη συνάντηση που είχε ο κ.Τσίπρας με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον υπήρξε συμφωνία για βοήθεια το Λονδίνου με την αποστολή ειδικών που θα βοηθήσουν στην επαναπροώθηση Πακιστανών από την Ελλάδα στη χώρα τους. Επίσης θα υπάρξει και βοήθεια στην ενίσχυση της ακτοφυλακής.