Γερμανία: 1 δισ. επιπλέον περικοπές στην έδρα του σχεδιάζει ο κολοσσός των χημικών BASF

Άλλο 1 δισ. ευρώ (1,1 δισ. δολάρια) σε ετήσιες δαπάνες στην έδρα της στο Λούντβιτγκσχάφεν θα περικόψει η γερμανική BASF, επικαλούμενη την αδύναμη ζήτηση και το υψηλό ενεργειακό κόστος στην εγχώρια αγορά της, αναδεικνύοντας τα οικονομικά προβλήματα της χώρας.

Η ετήσια εξοικονόμηση κόστους θα επιτευχθεί μέχρι το τέλος του 2026, επηρεάζοντας τόσο την παραγωγή όσο και τις διοικητικές δραστηριότητες στο μεγαλύτερο βιομηχανικό εργοστάσιό της, όπως ανέφερε ο γερμανικός κολοσσός χημικών προϊόντων σε ανακοίνωσή του σήμερα Παρασκευή.

Παράλληλα, προέβλεψε ότι τα κέρδη του ομίλου προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA), προσαρμοσμένα για έκτακτες δαπάνες, θα ανακάμψουν σε 8 έως 8,6 δισ. ευρώ το 2024. Σημειώνεται ότι πέρυσι υποχώρησαν κατά 29%, στα 7,67 δισ. ευρώ.

Ο διευθύνων σύμβουλος Μάρτιν Μπρούντερμιλερ, ο οποίος θα παραιτηθεί τον Απρίλιο για να γίνει μη εκτελεστικός πρόεδρος της αυτοκινητοβιομηχανίας Mercedes-Benz, αναφέρθηκε στην υψηλή ανταγωνιστικότητα του ομίλου εκτός Γερμανίας υπό απαιτητικές συνθήκες. «Από την άλλη πλευρά, τα αρνητικά κέρδη στο εργοστάσιό μας στο Λούντβιτγκσχάφεν δείχνουν την επείγουσα ανάγκη για περαιτέρω αποφασιστικές ενέργειες εδώ για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς μας» πρόσθεσε.

Ένας οικονομικός κύκλος ύφεσης στην εγχώρια αγορά επιβαρύνει τους όγκους που επηρεάζουν τα ειδικά χημικά και τα πιο βασικά πετροχημικά, γνωστά ως upstream δραστηριότητά της, σύμφωνα με τη BASF. Αυτό θα οδηγήσει σε περισσότερες περικοπές θέσεων εργασίας που συζητούνται με τους εκπροσώπους των εργαζομένων.

«Είναι σοβαρό γιατί μπορείτε πραγματικά να δείτε ότι η Ευρώπη έχασε την ανταγωνιστικότητά της. Αλλά και εντός της Ευρώπης, η Γερμανία ειδικότερα έχασε την ανταγωνιστικότητα» δήλωσε ο Μπρούντερμιλερ, αναφέροντας το υψηλότερο ποσοστό των βασικών χημικών προϊόντων που παράγονται στο Λούντβιτγκσχάφεν σε σύγκριση με άλλες εγκαταστάσεις στην περιοχή, όπως η Αμβέρσα.

Η γερμανική κυβέρνηση μείωσε αυτή την εβδομάδα την πρόβλεψή της για την οικονομική ανάπτυξη το 2024 στο 0,2%, από 1,3% προηγουμένως, εν μέσω της αδύναμης παγκόσμιας ζήτησης, της γεωπολιτικής αβεβαιότητας και του επίμονα υψηλού πληθωρισμού. Τα υψηλά επιτόκια και ο πληθωρισμός του κόστους έχουν επιβαρύνει ιδιαίτερα τον κατασκευαστικό κλάδο, πλήττοντας τα χημικά προϊόντα της BASF που χρησιμοποιούνται μεταξύ άλλων σε μονωτικές πλάκες.

Σημαντικά ινστιτούτα οικονομικών ερευνών δήλωσαν τον Ιανουάριο ότι οι προοπτικές για το 2024 για τον κατασκευαστικό τομέα της χώρας ήταν ζοφερές, με τις δαπάνες των κατασκευαστών να μειώνονται για πρώτη φορά μετά την οικονομική κρίση.

Πριν από ένα χρόνο, η BASF παρουσίασε λεπτομερή σχέδια για το κλείσιμο εγκαταστάσεων, την περικοπή του κόστους και την κατάργηση περίπου 2.600 θέσεων εργασίας στην Ευρώπη, επηρεάζοντας κυρίως το Λούντβιτγκσχάφεν. Τον Οκτώβριο, η εταιρεία αύξησε περαιτέρω τις περικοπές κόστους σε περίπου 1,1 δισ. ευρώ ετησίως από το τέλος του 2026, ενώ προηγουμένως είχε στοχεύσει σε μείωση 1 δισ. ευρώ.

Η θέση της εγκατάστασης της BASF στο Λούντβιτγκσχάφεν, που εξακολουθεί να είναι το μεγαλύτερο χημικό εργοστάσιο στον κόσμο που διοικείται από μία μόνο εταιρεία, έχει επιδεινωθεί με την πάροδο των ετών. Η ανταλλαγή φτηνότερου ρωσικού αερίου από αγωγούς με μεταφερόμενο υγροποιημένο αέριο από τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία αποδυνάμωσε περαιτέρω τη θέση της στο κόστος.

Η γερμανική επιχείρηση της BASF, η οποία συνεισέφερε το ένα τρίτο των λειτουργικών κερδών προ τόκων και φόρων του ομίλου το 2015, επιβάρυνε με 600 εκατομμύρια ευρώ τα περσινά παγκόσμια κέρδη ύψους 3,8 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η BASF θα προτείνει ετήσιο μέρισμα 3,40 ευρώ ανά μετοχή, αμετάβλητο σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, ανακοίνωσε την Παρασκευή.