Γερμανία: Για ελλείψεις σε βασικά φάρμακα αλλά και για περιττή γραφειοκρατία διαμαρτύρονται οι παιδίατροι

Για τεράστια προβλήματα στη φροντίδα των ασθενών τους διαμαρτύρονται οι παιδίατροι στη Γερμανία, κάνοντας λόγο για «εκτεταμένες ελλείψεις ειδικών φαρμάκων» και ζητώντας γενική σύσταση για εμβολιασμό από τη βρεφική ηλικία κατά της γρίπης.

«Υπάρχει έλλειψη σε διάφορα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένης της πενικιλίνης, γεγονός ιδιαίτερα επικίνδυνο, καθώς η πενικιλίνη είναι το καλύτερο αντιβιοτικό κατά των στρεπτοκοκκικών λοιμώξεων» δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Ένωσης Παιδιάτρων (BVKJ) Μίχαελ Χούμπμαν στις εφημερίδες του Ομίλου Funke, προειδοποιώντας: «Εάν πρέπει να στραφούμε σε αντιβιοτικά ευρύτερου φάσματος, αυξάνεται ο κίνδυνος να αναπτυχθεί ανθεκτικότητα». Όπως πρόσθεσε, υπάρχουν ελλείψεις επίσης σε σαλβουταμόλη, ενεργή ουσία κατά του άσθματος και των χρόνιων πνευμονοπαθειών.

Ο Χούμπαν προειδοποίησε ακόμη για το ενδεχόμενο υπερφόρτωσης του υγειονομικού συστήματος λόγω των αυξημένων κρουσμάτων λοιμώξεων και περιέγραψε σαν «πικρή καθημερινότητα» τη μεταφορά ασθενών από ένα νοσοκομείο σε άλλο λόγω έλλειψης κλινών. «Όσο δεν υπάρχουν θεμελιώδεις αλλαγές στον εξοπλισμό στα νοσοκομεία παίδων, μικρά κύματα λοίμωξης αρκούν για να φτάσει η κατάσταση στο όριο» εξήγησε ο πρόεδρος των παιδιάτρων, ζητώντας παράλληλα επέκταση της σύστασης εμβολιασμού κατά της γρίπης: «Η τρέχουσα σύσταση απευθύνεται μόνο σε παιδιά με παράγοντες κινδύνου. Κατά την άποψή μας, αυτό είναι λάθος. Στόχος μας πρέπει να είναι να αποτρέψουμε την εξάπλωση του ιού μέσω του εμβολιασμού και να μειώσουμε έτσι το βάρος της νόσου για όλους».

Παιδίατροι και οικογενειακοί γιατροί συναντώνται σήμερα Τετάρτη με τον υπουργό Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ, προκειμένου να βρουν λύσεις για την -περιττή, όπως υποστηρίζουν – γραφειοκρατία που απαιτεί το σύστημα από τα ιατρεία τους. «Το 30% της δουλειάς μας δεν έχει να κάνει με τη φροντίδα των παιδιών, αλλά με τη γραφειοκρατία η οποία δεν χρησιμεύει σε τίποτα. Εάν αυτό δεν αντιμετωπιστεί, δεν θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε τη φροντίδα στο σημερινό επίπεδο» προειδοποίησε ο Μίχαελ Χούμπαν.

Από την πλευρά του, ο συμπρόεδρος της Ένωσης Γενικών Ιατρών Μάρκους Μπάιερ δήλωσε ότι στη γραφειοκρατία αφιερώνονται 60 ημέρες ετησίως, αντί να παρέχεται φροντίδα στους ασθενείς, όπως τόνισε χαρακτηριστικά. Σε συνέντευξή του στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, ανέφερε ακόμη ότι λείπουν από το σύστημα σε όλη τη χώρα περίπου 5.000 γενικοί ιατροί.