Γερμανία: Αγρότες απέκλεισαν οχηματωγό στο οποίο επέβαινε ο υπουργός Οικονομίας Ρ. Χάμπεκ

Ένα οχηματαγωγό πλοίο, στο οποίο επέβαινε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας και αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ, απέκλεισαν στο Σλίτσιελ της βόρειας Γερμανίας αγρότες, οι οποίοι αντιτίθενται στη σταδιακή κατάργηση μιας επιδότησης για το ντίζελ.

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε σήμερα Παρασκευή εκπρόσωπος της αστυνομίας, χθες το βράδυ περίπου 30 αγρότες εμπόδισαν την προσέγγιση του οχηματαγωγού, στο οποίο επέβαινε ο Χάμπεκ, που είχε περάσει τις διακοπές του στο Χάλιχ Χόογκε, ένα τουριστικό νησί στη Βόρεια Θάλασσα. Έπειτα από μια αποτυχημένη απόπειρα για συνομιλίες με τους διαδηλωτές, ο υπουργός αποφάσισε να παραμείνει στο πλοίο και να επιστρέψει στο Χάλιχ Χόογκε. Μόλις αποκαταστάθηκε η ηρεμία, ο υπουργός μπόρεσε να επιστρέψει στην ηπειρωτική χώρα σήμερα στις 02.50 (ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με την αστυνομία.

Ο Ρόμπερτ Χάμπεκ

Περίπου 100 αγρότες με τα τρακτέρ τους συμμετείχαν σ’ αυτή την ενέργεια διαμαρτυρίας, την οποία η αστυνομία διέλυσε κάνοντας χρήση δακρυγόνων, αλλά χωρίς να προχωρήσει σε συλλήψεις.

«Ο αποκλεισμός αυτός είναι επαίσχυντος αι παραβιάζει τους κανόνες της δημοκρατικής συνύπαρξης» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χέμπεστραϊτ σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X. Ο υπουργός Γεωργίας Τζεμ Οζντεμίρ, ο οποίος δεσμεύτηκε έναντι των αγροτών να τροποποιήσει τα κυβερνητικά σχέδια, κατήγγειλε σήμερα το πρωί στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF αυτή την ενέργεια «μιας μειοψηφίας ανθρώπων που δεν ενεργούν υπέρ της γερμανικής γεωργίας, αλλά έχουν όνειρα εξέγερσης, κάτι που δεν είναι αποδεκτό». Οι υπουργοί Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ (Πράσινοι) και Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ (Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα) κατήγγειλαν επίσης αυτή την «παραβίαση» των ορίων της δημοκρατίας.

Από την πλευρά του, και ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς κατήγγειλε το περιστατικό με τον Χάμπεκ, ο οποίος είναι μέλος των Πρασίνων, χαρακτηρίζοντάς το επαίσχυντο. «Με όλο το σεβασμό στην κουλτούρα της διαμαρτυρίας, ουδείς θα πρέπει να παραμένει αδιάφορος μπροστά σ’ ένα τέτοιο εκχυδαϊσμό των πολιτικών ηθών» έγραψε νωρίτερα σήμερα στην πλατφόρμα X.

Η δράση των αγροτών έγινε αφού η γερμανική κυβέρνηση παραιτήθηκε εν μέρει από τα σχέδιά της για περικοπές των επιδοτήσεων στα καύσιμα για τον αγροτικό τομέα. Η επιδότηση του ντίζελ για τους αγρότες θα καταργηθεί σταδιακά μέχρι το 2026 και όχι μεμιάς, όπως προβλεπόταν αρχικά. Όμως αυτό δεν είναι αρκετό για τους αγρότες, οι οποίοι προγραμματίζουν μία εβδομάδα κινητοποιήσεων εναντίον της κυβέρνησης από τις 8 ως τις 15 Ιανουαρίου, οι οποίες υποστηρίζονται από την επαγγελματική ομοσπονδία τους.