Βρετανία: Η οικονομία βγήκε από την ύφεση – Ισχυρότερη των προβλέψεων η ανάπτυξη

Η οικονομία της Βρετανίας βγήκε από την ύφεση, εμφανίζοντας την ισχυρότερη ανάπτυξη εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια, με ώθηση από τις υπηρεσίες και τις καταναλωτικές δαπάνες.

Ειδικότερα, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,7% το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας, τα οποία αναβαθμίζουν την προηγούμενη εκτίμηση για ανάπτυξη 0,6%. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι δεν περίμεναν καμία αναθεώρηση.

Τα στοιχεία αυτά ενισχύουν το επιχείρημα του πρωθυπουργού Rishi Sunak ότι η Βρετανία έχει γυρίσει σελίδα έπειτα από μια ήπια ύφεση πέρυσι. Η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένει σταθερή ανάπτυξη στο υπόλοιπο του έτους, καθώς οι καταναλωτές επωφελούνται από την αύξηση των μισθών και την αποκλιμάκωση της κρίσης του κόστους ζωής.

Σύμφωνα με τα επιμέρους στοιχεία, οι υπηρεσίες εμφάνισαν ανάπτυξη 0,8%, έναντι 0,7% που είχε εκτιμηθεί αρχικά, έπειτα από τρία συνεχόμενα τρίμηνα πτώσης. Ισχυρότερες ήταν επίσης οι επαγγελματικές και καταναλωτικές δαπάνες.

Σε κατά κεφαλήν βάση, η οικονομία εμφάνισε επίσης απότομη ανάκαμψη. Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,5%, από αρχικά στοιχεία για 0,4%, μετά από επτά συνεχόμενα τρίμηνα χωρίς ανάπτυξη. Όμως, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ εξακολουθεί να είναι 0,6% χαμηλότερο από ό,τι ήταν πριν από ένα χρόνο.

Το βιοτικό επίπεδο στο Ηνωμένο Βασίλειο βελτιώθηκε για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, στο υψηλότερο επίπεδο από το τελευταίο εξάμηνο του 2021, λόγω της αύξησης των μισθών και της μείωσης των φόρων. Προσαρμοσμένο για τον πληθωρισμό, το διαθέσιμο κατά άτομο εισόδημα των νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 0,5%, έπειτα από αύξηση 0,4% το τέταρτο τρίμηνο.

Τα στοιχεία είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αξιοποιηθούν από τους Συντηρητικούς του Sunak, οι οποίοι δίνουν μάχη για να μειώσουν την απόσταση που τους χωρίζει από την αντιπολίτευση των Εργατικών στις εκλογές της 4ης Ιουλίου. Ο πρωθυπουργός προσπαθεί να πείσει τους επιφυλακτικούς ψηφοφόρους ότι μπορούν να εμπιστευτούν το κόμμα του να διαχειριστεί μια οικονομία που τώρα δείχνει σημάδια βελτίωσης, μετά τη χειρότερη κρίση κόστους ζωής εδώ και δεκαετίες.

Την ίδια στιγμή, η ισχυρότερη ανάπτυξη μπορεί να κάνει την Τράπεζα της Αγγλίας να ανησυχεί περισσότερο για τις επίμονες πληθωριστικές πιέσεις, δυνητικά αναστέλλοντας τις πρώτες της μειώσεις στα επιτόκια μετά την πανδημία.

Πάντως, η ανάκαμψη της Βρετανίας μετά την πανδημία παραμένει η ασθενέστερη ανάμεσα σε όλες τις χώρες του G7, πλην της Γερμανίας. Η χώρα έχει επιτύχει ανάκαμψη 1,8% σε σχέση με τα τέλη του 2019. Αντίθετα, οι ΗΠΑ σημείωσαν στο ίδιο διάστημα ανάπτυξη κατά 8,6%.