Βαρύ το τίμημα για την Volkswagen στις ΗΠΑ

Βαρύς αναμένεται ο πέλεκυς της δικαιοσύνης για την Volkswagen, καθώς παρά το γεγονός πως κανείς δεν  έχει χάσει τη ζωή του από το software που εισήγαγε η Volkswagen για να ξεγελά τις εκπομπές ρύπων,  το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ δείχνει να αντιμετωπίζει το σκάνδαλο πολύ πιο σκληρά από αυτά άλλων δύο βιομηχανιών που είχαν κοστίσει τη ζωή αθώων.

Tα οχήματα της General Motors είχαν ελαττωματικές μίζες που οδήγησαν σε τουλάχιστον 124 θανάτους. Τα οχήματα της Toyota είχαν εμπλακεί σε σκάνδαλο με αθέμιτη επιτάχυνση η οποία κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον τέσσερα άτομα. Καμία από τις δύο εταιρείες δεν χρειάστηκε να δηλώσει ένοχη, αλλά η Volkswagen μπορεί και να χρειαστεί να το κάνει εάν κατηγορηθεί για εγκληματική συμπεριφορά και θέλει να φτάσει σε διακανονισμό, σύμφωνα με δικηγόρους που ειδικεύονται στο εν λόγω αντικείμενο.

Η γερμανική εταιρεία έλεγε ψέματα στην EPA (Yπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος) και τους ρυθμιστές της Καλιφόρνια για περίπου ένα χρόνο πριν παραδεχτεί πως είχε δημιουργήσει μηχάνημα για να ξεγελά τους ελέγχους των ρύπων. Τώρα, η εταιρεία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα υπουργείο δικαιοσύνης το οποίο φαίνεται έτοιμο να κυνηγήσει τις εταιρείες, με πρόστιμα δισεκατομμυρίων, και πιθανά τα ίδια τα στελέχη.