Αυτός ο ισολογισμός αξίζει σχεδόν τίποτα, αλλά τουλάχιστον η εταιρεία αξίζει ένα μπράβο

Εδώ και χρόνια τελεί υπό αναστολή διαπραγμάτευσης, αλλά παλεύει κάθε φορά να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της, την ώρα που άλλες είδαν την αναστολή ως λύτρωση. Εδώ και χρόνια έχει κερδίσει την προσοχή μου αυτή η εταιρεία. Σχεδόν μηδενικά τα στοιχεία του ισολογισμού, σχεδόν μηδενική η δραστηριότητα.
.
Δεν ήταν έτσι πάντα, στα καλά της χρόνια είχε δραστηριότητα και εμφάνισε ανάπτυξη.
Όμως ένα γνωστό σκάνδαλο την επηρέασε και έκτοτε την γνωρίζουν μόνο όσοι περάσουν από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και κερδίσει το βλέμμα τους εκείνο το σχετικά παλιό και μάλλον ταλαιπωρημένο από τον καιρό και την έλλειψη χρημάτων καράβι.
.
Ο λόγος για την ΣΑΟΣ, η οποία αν και σε καθεστώς αναστολής διαπραγμάτευσης από το 2009, προσπαθεί να είναι ακόμα τυπική στις υποχρεώσεις της προς το ΧΑ. Ξεκαθαρίζω από την αρχή πως δεν ξέρω τους βασικούς μετόχους, ούτε έχω ταξιδέψει με τα καράβια τους. Μια φορά έχω δει το καράβι, καθώς περνούσα από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Το έτος 2009 χαρακτηρίζεται από την εταιρεία ως έτος συρρίκνωσης της δραστηριότητας, ως απόρροια της γνωστής «υπόθεσης Παυλίδη» η οποία απασχόλησε έντονα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
.
Η πλειοψηφία των πλοίων που ανήκαν στις έως τότε θυγατρικές εταιρίες του ομίλου ΣΑΟΣ περιήλθαν σε καθεστώς ακινησίας. Σήμερα, η εταιρεία ΣΑΟΣ, δραστηριοποιείται με το Ε/Γ – Ο/Γ ΣΑΟΣ ΙΙ στην ακτοπλοϊκή σύνδεση της Αλεξανδρούπολης με τη Σαμοθράκη. Βασικοί μέτοχοι και στρατηγικοί επενδυτές είναι η Μελίνα, η Μαρία και η Ελένη Μανούση. Χρόνια τώρα όταν μπαίνω στη σελίδα του ΧΑ να δω τις λογιστικές καταστάσεις των εισηγμένων και τα πεπραγμένα τους, πέφτω στη δική της ανακοίνωση. Δεν μπορώ να κρατηθώ, να μην την ανοίξω.
.
Κάθε φορά μου κάνει την ίδια εντύπωση και κάθε φορά αναρωτιέμαι: Η ΣΑΟΣ πάλι δημοσίευσε;
Η μόνη από όσες έχουν ανασταλεί που συνεχίζει να δημοσιεύει στο ΧΑ αποτελέσματα. Ποια άλλη το κάνει; Δεκάδες τα παραδείγματα εταιρειών που μόλις ανεστάλη η διαπραγμάτευσης έπαψε να δημοσιεύει η εταιρεία στο ΧΑ αποτελέσματα, λες και λυτρώθηκαν από την υποχρέωση. Κάπως έτσι, κάθε φορά εντυπωσιάζομαι, ανοίγω το link και κοιτάζω τα αποτελέσματα της ΣΑΟΣ.
.
Ελάχιστη η αξία, αλλά παραμένει εκεί, δείχνοντας συνέπεια και κυρίως δίνοντας την απάντηση σε αυτούς που λένε ότι το κόστος δημοσίευσης είναι μεγάλο και πρέπει να καταργηθούν οι ενδιάμεσες λογιστικές καταστάσεις. Η μικρή ΣΑΟΣ που κάλλιστα θα μπορούσε να πει «δεν είμαι πλέον εισηγμένη, δεν έχω καμία βοήθεια, δεν κάνω τζίρο, δεν έχω καθαρή θέση, γιατί να ασχολούμαι μαζί σας; Το έχουν κάνει δεκάδες, όταν η μετοχή τους τέθηκε σε αναστολή και δεν έχουν δημοσιεύσει έκτοτε αποτελέσματα».
.
Στη χρήση 2015 λοιπόν, για την ιστορία, η ΣΑΟΣ εμφάνισε αρνητική καθαρή θέση κατά 2,9 εκατ. ευρώ, συνολικές υποχρεώσεις 9,8 εκατ. ευρώ, πωλήσεις 72 χιλ. ευρώ από 3,7 εκατ. ευρώ, EBΙTDA αρνητικά κατά 88 χιλιάδες από 1,8 εκατ. ευρώ και ζημιές 266 χιλιάδες από κέρδη 76 χιλ. ευρώ. Η έμφαση θέματος που παρατίθεται στην έκθεση ελέγχου του νόμιμου ελεγκτή αφορά: α) σε προηγούμενες χρήσεις υπήρξε αβεβαιότητα για τη συνέχιση της εύρυθμης λειτουργίας της Εταιρείας και ότι αυτή έχει ενταχθεί στις διατάξεις του έκτου κεφαλαίου του Πτωχευτικού Κώδικα.
.
Η συνέχιση της απρόσκοπτης λειτουργίας της Εταιρείας τελεί υπό τις προϋποθέσεις της διασφάλισης αναχρηματοδοτικών πόρων..Αυτή λοιπόν η μικρή εταιρεία με τον ελάχιστο τζίρο και τα πολλά προβλήματα, αφού ανήκει και σε έναν κλάδο που από το ύψος των τιμών του πετρελαίου επηρεάστηκε αισθητά, προσπαθεί με τις λίγες της δυνάμεις να ενημερώσει τους μετόχους της. Όταν λοιπόν άλλη φορά κάποιος σας πει, «είναι μεγάλο το κόστος δημοσίευσης», μιλήστε του για την ΣΑΟΣ και ρωτήστε τον αν η δική του επιχείρηση είναι πιο μικρή από αυτήν. Μιλήστε του για τον σεβασμό που πρέπει να δείχνουν οι επιχειρηματίες στους μετόχους, το θεσμό του ΧΑ και για την μετοχική ιδέα.Γιώργος Κατικάς