ALPHA BANK: Η μετοχή της ΑΛΦΑ μακράν καλύτερη από τον τραπεζικό αφού για 3η μέρα κράτησε τα χαμηλά στην ζώνη του 1,00 κλείνοντας και πάλι στο 1,16 ενώ το ημερήσιο stop μας είναι το 1,26. Δεν είναι ανάγκη όλοι οι τίτλοι να κάνουν ίδια μέρα χαμηλά μιας και δεν έχουν όλες τα ίδια γραφήματα.
ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ της Ελλάκτωρ σε Β- από την S&P: Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάκτωρ σε «Β-» από «CCC+», προχώρησε ο οίκος Standard and Poor’s μετά και την αντίστοιχη αναβάθμιση της Ελλάδας. Ο οίκος υπογραμμίζει ότι δεν θεωρεί πως στην παρούσα φάση ο όμιλος είναι ευάλωτος ή εξαρτάται από ευνοϊκές επιχειρηματικές, χρηματοδοτικές ή οικονομικές συνθήκες για να καλύψει τις υποχρεώσεις του.
ΒΓΗΚΕ από την επιτήρηση η ΝΗΡΕΥΣ και η μετοχή της από τη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου της Παρασκευής 12 Φεβρουαρίου 2016 θα διαπραγματεύονται στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ: Το σημερινό κλείσιμο του σηματοδοτεί νέα χαμηλά 317 μηνών, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 15/9/1989 (440,5 μονάδες), ενώ τόσο ο Γενικός Δείκτης, όσο και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών αθροίζουν οκτώ συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, με αθροιστικές απώλειες 20,87% και 48,74% αντίστοιχα.
ΔΕΙΚΤΕΣ: Τα επίπεδα του ΓΔκαι του FTSE25 είναι δύσκολο να διασπαστούν εύκολα και ο μόνος φόβος μας είναι η πλάγια κίνηση πάνω στην στήριξη. Ο f25 έχει αντίσταση και stop το 121 ενώ κοντινή στήριξη είναι το 113 και 111. (-2,51% χθες στις 114,13 και με κίνηση στο εύρος των 107,52 και 116,19 μονάδων με διακύμανση 7,41%)
ΕΠΙΤΟΚΙΑ: Την επιλογή των αρνητικών επιτοκίων μελετά (και) η Federal Reserve, καθώς αυξάνονται οι φόβοι για ύφεση στις ΗΠΑ, όπως παραδέχθηκε η πρόεδρος της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, Τζάνετ Γέλεν. «Υπάρχει πάντα κάποια πιθανότητα ύφεσης κάθε χρόνο», δήλωσε η Γέλεν, ενώπιον Επιτροπής του Κογκρέσου. Ερωτηθείσα για το αν η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς θα εξετάσει το ενδεχόμενο αρνητικών επιτοκίων, η Γέλεν άφησε την πόρτα… ανοιχτή. Η ίδια επανέλαβε σχόλιο που είχε κάνει την Τετάρτη, ότι η Fed είχε εξετάσει το ενδεχόμενο αρνητικών επιτοκίων το 2010, ωστόσο αποφάσισε ότι δεν θα ήταν η καλύτερη πορεία εκείνη τη χρονική στιγμή.
ΖΗΜΙΕΣ μετά από φόρους, στα 9,38 εκατ. ευρώ από ζημιές 1,09 εκατ. ευρώ το 2014, λόγω των ζημιών από αναπροσαρμογή των επενδυτικών ακινήτων σε εύλογες αξίες ύψους 11,93 εκατ. ευρώ, εμφάνισε πέρυσι ο όμιλος Trastor, τα έσοδα του οποίου από μισθώματα διαμορφώθηκαν στα 4,18 εκατ. ευρώ έναντι 4,25 εκατ. ευρώ του 2014, λόγω των μερικών μειώσεων των μισθωμάτων.
H ΑΓΟΡΑ μετά από ένα θεαματικό πτωτικό κύμα κατάφερε να αντιδράσει και να σώσει το 113. Ουσιαστικά μιλάμε για μία θετική συνεδρίαση ακόμα και αν έκλεισε με απώλειες. Τα κεριά πολύ ενθαρρυντικά με πολλές πιθανότητες να είδαμε ένα χαμηλό περιόδου, αν μη τι άλλο.
ΘΕΑΜΑΤΙΚΑ μαζέματα σε ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΑΤΤΙΚΗΣ,ΜΛΣ, ΦΡΙΓΟ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ και ΕΧΑΕ. Ο ΜΥΤΙΛ έχει καλό σχηματισμό με το κοντινότερο Stop στο 305.
ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΧΑΜΗΛΑ: Στη σχετική ατελεύτητη πλέον λίστα προστέθηκαν και τα ΕΛΠΕ που ενδοσυνεδριακά υποχωρούσαν μέχρι το -8,67% στα… 2,7400 ευρώ. Με κλέίσιμο στα 2,9000 στο -3,33% και 8η σερί αρνητική παράσταση με απώλειες ενός ολόκληρου ευρώ…Από τα 3,9000 της 1ης Φεβρουαρίου στα 2,9000 τώρα…
ΚΟΣΤΟΣ: Υπάρχουν προσδοκίες ότι το κόστος κατάθεσης θα μειωθεί περαιτέρω, αλλά εκείνο της χρηματοδότησης μάλλον δεν θα ακολουθήσει την ίδια πορεία.
Παρά την ουσιαστική και συνεχή μείωση του κόστους των καταθέσεων τώρα σε πιο ομαλοποιημένα επίπεδα,η αγορά αναμένει ότι τα επιτόκια των δανείων θα παραμείνουν σταθερά ή θα αυξηθούν. Τα τραπεζικά spreads μπορεί να παραμείνουν υψηλά στο άμεσο μέλλον.
ΛΙΣΤΑ: Βγήκαν και επίσημα από την λίστα των εισηγμένων αδειάζοντας κατά τι το ταμπλό του ΧΑΑ και απαλλάσσοντάς το από την παρουσία τους οι αλήστου πλέον μνήμης εταιρείες «Χ.Κ. ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ Α.Ε.»,«ΦΙΝΤΕΞΠΟΡΤ Α.Ε.»,«AVENIR LEISURE & ENTERTAINMENT ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Α.Ε.», «SPRIDER STORES Α.Ε.Β.Ε.», «NUTRIART Α.Β.Ε.Ε.» οι οποίες έχουν κυρηχθεί σε κατάσταση πτώχευσης. «ΚΛΩΝΑΤΕΞ ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Α.Ε.» η οποία έχει τεθεί σε λύση και εκκαθάριση, και «PROTON ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε.», «ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.» των οποίων έχει ανακληθεί η άδεια λειτουργίας τους.
ΜSCI: Στις τριμηνιαίες αλλαγές στους ομώνυμους δείκτες δεν σημειώθηκαν προσθήκες ή διαγραφές ελληνικών μετοχών. Ως γνωστόν στον MSCI Greece περιλαμβάνονται οι μετοχές των: Alpha Bank, OTE, Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Πειραιώς, OΠΑΠ, Jumbo, Tιτάν, FF Group και ΔΕΗ (την γλύτωσε παρά τρίχα). Στους δείκτες MSCI Global Standard εισέρχονται συνολικά 13 μετοχές και διαγράφονται δέκα. Μεταξύ των εταιριών που διαγράφονται είναι οι Banca Monte Pachi και Credit Bank of Moskow.Όλες οι αλλαγές θα τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Μαρτίου.
ΜΗΝΥΜΑ στήριξης στις ελληνικές τράπεζες απέστειλε χθες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), με τον εκπρόσωπο Τύπου, Gerry Rice να υποστηρίζει πως οι ελληνικές τράπεζες αναδείχθηκαν πιο ισχυρές μετά τις πρόσφατες ανακεφαλαιοποιήσεις τους. Ειδικότερα, ο Rice, κληθείς να σχολιάσει την κατακόρυφη πτώση των τιμών των τραπεζικών μετοχών, επεσήμανε πως τα θεμελιώδη δεδομένα των ελληνικών τραπεζών ενισχύθηκαν μετά την πρόταση ανακεφαλαιοποίησή τους, κάτι που δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας.
ΝΕΟ sell-off στον τραπεζικό κλάδο: Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 2,5 ετών διολίσθησαν χθες οι ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς δέχτηκαν πιέσεις από ένα νέο sell-off στον τραπεζικό κλάδο, με τη μετοχή της Societe Generale να «βουλιάζει» μετά την ανακοίνωση ορισμένων απογοητευτικών αποτελεσμάτων.
Η μετοχή της Societe Generale υποχώρησε κατά 12,6%, καθώς τα κέρδη που ανακοίνωσε για το δ’ τρίμηνο του 2015 αποδείχτηκαν κατώτερα των προσδοκιών, έχοντας πληγεί από επιπλέον προβλέψεις για νομικές δαπάνες, ύψους 400 εκατ. ευρώ.
ΞΑΦΝΙΑΣΕ το χθεσινό μείον 6,88% με κλείσιμο σχεδόν στα χαμηλά της ημέρας για την μετοχή της ΤΙΤΑΝ που βρίσκεται τώρα στα 15,1500 ευρώ. Στις προηγηθείσες (7) συνεδριάσεις είχε (3) θετικά κλεισίματα και προφανώς αυτό το…πλήρωσε….
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Στη δημοκρατία μπορεί να μην υπάρχουν αδιέξοδα αλλά στην οικονομία υπάρχουν. Το θέμα δεν είναι ποιος θα κυβερνά στην κατάρρευση της χώρας αλλά με ποιο τρόπο η κατάρρευση θα αποφευχθεί.
ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ πλεόνασμα ύψους 0,4% του ΑΕΠ εκτιμά ο ΣΕΒ ότι επιτεύχθηκε το 2015, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 0,25 μονάδων που προβλέπει το τρίτο μνημόνιο. Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο δελτίο του Συνδέσμου, η εξέλιξη οφείλεται αφενός στο «πάγωμα» της δαπάνης για μισθούς και συντάξεις στο επίπεδο του 2014 σε συνδυασμό με τη μείωση των κοινωνικών παροχών κατά 1,3 δισ. ευρώ και των δαπανών προμηθειών κατά 741 εκατ. Ο Σύνδεσμος επισημαίνει ακόμη ότι μετά και τον υπολογισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς την αγορά, θα υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 0,4%.
ΡΕΥΣΤΟ: Η περαιτέρω συρρίκνωση της παραοικονομίας μέσω αύξησης των ηλεκτρονικών συναλλαγών σε επίπεδα παραπλήσια του ευρωπαϊκού νότου, θα προσθέσει 0,5% στο μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της περιόδου 2016-2020 και περίπου 1,5 δισ. ευρώ στα φορολογικά έσοδα, εκτιμά μελέτη της Εθνικής Τράπεζας. Η μείωση της εξάρτησης από το ρευστό εκτιμάται ότι συνεισέφερε άμεσα 1,4% στο ΑΕΠ του δεύτερου εξαμήνου του 2015, στηρίζοντας συναλλαγές στην επίσημη οικονομία και συρρικνώνοντας την παραοικονομία, αναφέρει η ανάλυση.
ΣΥΜΦΩΝΑ με σχετική ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) το σύνολο των απασχολουμένων, κατά τον Νοέμβριο του 2015, εκτιμάται ότι ανήλθε σε 3.620.750 άτομα. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 1.180.516 άτομα ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 3.269.077 άτομα.Οι απασχολούμενοι αυξήθηκαν κατά 81.751 άτομα σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2014 (αύξηση 2,3%) και κατά 1.003 άτομα σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2015 (αμελητέα μεταβολή). Οι άνεργοι μειώθηκαν κατά 55.857 άτομα σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2014 (μείωση 4,5%) και κατά 3.718 άτομα σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2015 (μείωση 0,3%).
ΤΑ περιθώρια διατηρήσιμων κερδών στην ανάπτυξη και τα δημόσια έσοδα τα επόμενα χρόνια είναι σημαντικά δεδομένου ότι η παραοικονομία στην Ελλάδα, παρά τη μείωση το 2015 (στο 23,8% του ΑΕΠ το 2015), παραμένει από τις υψηλότερες τόσο στην ευρωζώνη όσο και στην ΕΕ, και οι τάσεις των τελευταίων μηνών επιβεβαιώνουν τη στενή συσχέτιση μεταξύ επέκτασης των ηλεκτρονικών πληρωμών και μείωσης της παραοικονομίας
ΥΠΕΡΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ: Η υπερφορολόγηση των συνεπών φορολογουμένων και επιχειρήσεων και η απαθής παραμέληση από την κυβέρνηση του έργου της προώθησης των επενδύσεων, μπορεί βραχυπρόθεσμα να μην οδηγούν σε ορατά σημάδια αποσύνθεσης της οικονομίας, αλλά μακροπρόθεσμα υποσκάπτουν τα θεμέλια της οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας. Τα αντικίνητρα στην εργασία και στην επιχειρηματική δραστηριότητα συσσωρεύονται επικίνδυνα και οδηγούν, με μαθηματική ακρίβεια, σε μία οικονομία χαμηλής παραγωγικότητας και χαμηλών αμοιβών και σε ένα κράτος δυσλειτουργικό και ανήμπορο να παράσχει στους πολίτες τα στοιχειώδη αγαθά της απασχόλησης και της κοινωνικής προστασίας και ηρεμίας.
ΦΟΒΕΡΕΣ διακυμάνσιες στο ταμπλό χθες… Με τζίρο 165 η μτχ της ΝΑΥΠ σημείωσε διακύμανση 53,33% για να κλείσει με άνοδο 29,5%. Με 38% η ΒΙΟΤΕΡ και κλείσιμο στο +18%, το ίδιο και η ΕΒΖ (στο -17,72% τελικά), ΕΥΡΩΒ με 25%, ΕΤΕ και ΠΕΙΡ με 24,4% κοκ
ΧΡΗΣΗ: Η άνθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών φαίνεται ότι διαδραμάτισε βασικό ρόλο στον περιορισμό της παραοικονομίας, αυξάνοντας τις συναλλαγές και την τελική ζήτηση στην επίσημη οικονομία και ασκώντας πίεση στους εμπλεκόμενους σε άτυπες/αδήλωτες συναλλαγές – με χρήση, κατά βάση, μετρητών – είτε να προσαρμοστούν στις νέες απαιτήσεις είτε να αναστείλουν τη δραστηριότητά τους.
ΨΕΥΤΙΚΑ (Fake) τα κλεισίματα δεκάδων μετοχών, αλλά τέτοιες ώρες τέτοια λόγια…
ΩΡΑΙΑ μας τα ξαναείπε ο φίλτατος mr Τhomsen… Και ας μας “ξέσχισε” με τα μα@ακισμένα προγράμματά του και τις θεωρείες του…
- Με την υπογραφή του μικρομέτοχου…