Απίστευτο και όμως αληθινό! – Υπάρχουν εισηγμένες που για το 2016 δεν έχουν κάνει ακόμα πράξη στο ταμπλό

Από το σύνολο των εισηγμένων 8 δεν έχουν κάνει πράξη ακόμα και άλλες 5 έχουν κάνει πράξη μόλις σε μία συνεδρίαση…
Μοιάζει να είναι απίστευτο, όμως είναι πέρα για πέρα αληθινό.
Είναι βέβαια γνωστό ότι ένα μεγάλο κομμάτι του χρηματιστηριακού ταμπλό δεν συγκεντρώνει επενδυτικό ενδιαφέρον εδώ και καιρό, αλλά να υπάρχουν μετοχές που από την αρχή του έτους να μην έχουν κάνει έστω μία πράξη, να μην έχουν ανοίξει; Γίνεται; Και όμως γίνεται. Και δυστυχώς δεν μιλάμε για μία ή δύο μετοχές.
.
Από το σύνολο των εισηγμένων 8 δεν έχουν κάνει πράξη ακόμα και άλλες 5 έχουν κάνει πράξη μόλις σε μία συνεδρίαση. Πρόκειται για εταιρείες από κάθε κατηγορία του χρηματιστηρίου. Από την κύρια αγορά και εδώ είναι το παράξενο, από την επιτήρηση αλλά και από την κατηγορία προς διαγραφή.
.
Η Μαθιός Πυρίμαχα λοιπόν από την αρχή του έτους δεν έχει κάνει ούτε μία πράξη και έχουν περάσει 35 συνεδριάσεις. Η μετοχή βρίσκεται στα 0,3240 ευρώ και την Παρασκευή υπήρχε πωλητής που ήθελε να πουλήσει 600 τεμάχια στο 0,2920 ευρώ ήτοι στο -9,88%.  Η εταιρεία βρίσκεται στην κύρια αγορά του χρηματιστηρίου, δηλαδή στη συνεχή διαπραγμάτευση.
.
Η Μάρακ από την προς διαγραφή κατηγορία δεν έχει κάνει επίσης καμία πράξη από την αρχή του έτους. Η Τρία Άλφα το ίδιο ενώ χωρίς πράξη είναι ακόμα οι εταιρείες ΣΑΤΟ που βρίσκεται στην επιτήρηση, η Δούρος που είναι επίσης στην επιτήρηση, Η Βαράγκης που είναι στην κατηγορία προς διαγραφή, η Δομική από την επιτήρηση και η Ελβιεμέκ επίσης από την επιτήρηση.
.
Μόλις σε μία συνεδρίαση έχουν κάνει πράξη μεταξύ άλλων η Παΐρης που είναι μάλιστα στην κύρια αγορά του χρηματιστηρίου, η Μέντικον που είναι στην Επιτήρηση, η Λανακάμ που είναι στην κύρια αγορά, η Compucon που είναι στην προς διαγραφή κατηγορία. Τέλος και οι Αφοί Κορδέλλου έχουν κάνει πράξη μόλις σε μία συνεδρίαση. Οι μετοχές της εταιρείες διαπραγματεύονται στην κύρια αγορά.
.
Αν κάποιος δει αναλυτικά τις εισηγμένες στο ΧΑ και τον όγκο που πραγματοποιούν καθημερινά θα βγάλει το συμπέρασμα πως το «παιχνίδι» παίζεται ανάμεσα σε ένα πολύ περιορισμένο αριθμό εταιρειών.
Πολλοί μέτοχοι εταιρειών έχουν ξεχασμένες ή ξεγραμμένες τις μετοχές τους και δεν κάνουν πράξεις, βοηθώντας στην απαξίωση των εταιρειών.
.
Αδιαφορούν όμως και οι βασικοί μέτοχοι σε πολλές από αυτές απαξιώνοντας οι ίδιοι τις εταιρείες τους.
Δυστυχώς ανάμεσα σε αυτές που απαξιώνονται δεν είναι μόνο εταιρείες με χαμηλή επιχειρηματική δραστηριότητα και μηδενικές προοπτικές.
.
Υπάρχουν και καλές εταιρείες που απασχολούν αρκετό προσωπικό, δεν έχουν υψηλές υποχρεώσεις, βγάζουν κέρδη και σε γενικές γραμμές είναι πιο υγιείς από άλλες που κάνουν δεκάδες χιλιάδες τεμάχια καθημερινά.