Αναφορές, εκτιμήσεις, επισημάνσεις, κρίσεις, παρατηρήσεις και σχόλια

OΠΑΠ: Συμπλήρωσε τρίτη συνεχόμενη αρνητική συνεδρίαση, χθες κινήθηκε μόνιμα στο “Μείον”, αλλά βελτιώθηκε από το χαμηλό ημέρας των 6,57 ευρώ (-4,09%), ενώ αξίζει υπενθύμισης η ημερομηνία αποκοπής του υπολοίπου του μερίσματος της χρήσης 2015, ύψους 0,207 ευρώ ανά μετοχή μερίσματος έχει οριστεί η Τετάρτη 04.05.2016. 

ΕΛΠΕ: Συμπλήρωσε έκτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, και έχει δώσει τεχνικά αγοραστικό σήμα από την συνεδρίαση της Παρασκευής. Κοντινή αντίσταση τα 3,90, με επόμενο επίπεδο τα 4,15 ευρώ. Πρώτη στήριξη στα 3,58 ευρώ και το “stop” για τους “long” στα 3,34 ευρώ (Ηλ.Ζαχ.)

ΤΙΤΚ: Πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις (από τα 17,4000 στα 19,6000 ευρώ) “μετρά” ο τίτλος που πλησιάζει την κρίσιμη ζώνη αντίστασης των 19,93 – 20,00 ευρώ. Όσοι κερδίζουν 10%+ ξέρουν τι να κάνουν…

ΜΟΗ: Μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, επέστρεψαν οι αγοραστές για την μετοχή της. Ο τίτλος έκλεισε στο κάτω όριο της ζώνης 10,00 – 10,15 ευρώ και η αναμέτρηση με την εν λόγω αντίσταση θα κρίνει και την απόλυτα βραχυπρόθεσμη τάση (Ηλ.Ζαχ.)

EΛΛΑΚΤΩΡ: Κατά την προχθεσινή συνεδρίαση ο τίτλος έκλεισε στο χαμηλό ημέρας με ημερήσιες απώλειες 5,3% και χθες ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στα υψηλά ημέρας με κέρδη 8% (!)…
 
Φυσικό επακόλουθο να “τραβήξει” όλα σχεδόν τα βλέμματα των πιστών του ελληνικού χρηματιστηρίου…

Ως γνωστόν προσφάτως και με σύσταση ΑΠΟΔΟΣΗ ΥΠΕΡΑΝΩ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ και τιμή-στόχο στα 2,5000 ευρώ επανήλθε για τη μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ η Euroxx. 

Η χρηματιστηριακή υπογραμμίζει ότι έχει βελτιωθεί η “ορατότητα” για τα μεγέθη της εισγμένης. 

Η Euroxx επισημαίνει ότι το περιθώριο ανόδου σε σχέση με την τιμή-στόχο διαμορφώνεται στο 89,4%, καθώς η μετοχή διαπραγματεύεται με discount 25% έναντι των ομοειδών εταιριών, κάτι που δεν δικαιολογείται. 

ΧΑΡΑΚΕΣ(Ηλ.Ζαχ.): Σχετικά με την τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών του Χ.Α., ξεκινώντας από τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,24%) έχει κοντινή στήριξη το 165 που διάσπαση και μόνο μπορεί να μας δώσει κίνηση στο 162. 

Το 169 είναι κοντινή αντίσταση, που διάσπαση μπορεί να δώσει συνέχιση στο 172. Το “stop” στο “intraday long” έχει ανέβει στις 163 μονάδες.

Για την περίπτωση του Γενικού Δείκτη, οι 585 – 580 μονάδες είναι και η στήριξη μας στην παρούσα, μιας και εκεί η Αγορά έσπασε την συσσώρευση του προηγούμενου διαστήματος.

Ιδανικά θα θέλαμε η Αγορά να κλείσει πάνω από τις 610 και ακόμα καλύτερα υψηλότερα των 630 – 640 μονάδων, σε μήνα. Το “stop” στο “intraday long” έχει ανέβει στις 586 μονάδες.

________________

ΤΑΜΠΛΟ: Στα κατώτερα στρώματα, τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Σωλ. Κορίνθου (+3,89%) και σκόρ 7-1, τέταρτη συνεχόμενη ανοδική και για το κοινό της Μπουτάρης (+18,6%) με ελάχιστες συναλλαγές, με λίγες συναλλαγές προσπαθεί να αντιδράσει από τα πρόσφατα χαμηλά η Βιοτέρ (+17,39%), ενώ συνεχίζεται η πλαγιοανοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 0,238 ευρώ (κλείσιμο 14/4) για τον Άβακα (+3,79%) που έφτασε στο 0,3010 ευρώ.

ΜΕΡΚΟ: Από χθες τα ΕΛ.ΠΙΣ. της “MERMEREN KOMBINAT A.D. PRILEP” (0%) ήταν διαπραγματεύσιμα στο Χ.Α. χωρίς το μέρισμα από κέρδη εις νέον που είχαν συσσωρευθεί έως 31/12/2014,  0,48 ευρώ ανά ΕΛ.ΠΙΣ., από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: 0,40 ανά ΕΛ.ΠΙΣ.)

Για το θετικό πρόσημο πάντως, σημαντικές βοήθειες πήρε το Χ.Α. από τη μετοχή του Ελλάκτωρα (ψυχολογικά…) ο οποίος έκλεισε στο +8%, ενώ και η Πειραιώς έκλεισε στο υψηλό ημέρας, ήτοι +3,85% και 0,27 ευρώ, παρά το γεγονός ότι τις πρώτες ώρες βρέθηκε να χάνει έως και 7,31%. 

_______________________

 

Η έντονη ΑΝΗΣΥΧΙΑ: Την έντονη ανησυχία τους ότι δύο μεγάλες εταιρίες βρίσκονται στο χείλος της χρεοκοπίας και ότι οι δανειακές τους υποχρεώσεις θα καταστούν προβληματικές χορηγήσεις, εξέλιξη που θα ζημιώσει τις τράπεζες έως 840 εκατ ευρώ διατυπώνουν κορυφαία τραπεζικά στελέχη.

«Η μια περίπτωση είναι το Mega και ο κίνδυνος να μην καλύψει τις δανειακές υποχρεώσεις ύψους 140 εκατ είναι υπαρκτός. 

Υπάρχει και άλλη περίπτωση στο χώρο της λιανικής με τεράστια παρουσία στον κλάδο και η οποία εσχάτως βρέθηκε στο επίκεντρο που τα δάνεια της φθάνουν τα 700 εκατ και οι τράπεζες ανησυχούν ότι θα τα χάσουν»

Αυτές οι δύο περιπτώσεις προσεγγίζουν σε δάνεια τα 840 εκατ και αφορούν το σύνολο του τραπεζικού κλάδου καθώς όλες οι τράπεζες έχουν δανείσει…

Με βάση τους τραπεζίτες η περίπτωση αυτής της εταιρίας με 700 εκατ. δάνεια αν καταρρεύσει θα προκαλέσει μεγάλο σοκ στην οικονομία γιατί η επίδραση της στην λιανική είναι πολύ μεγάλη.
MIKROS