Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που θα ξεμπλοκάρει την υποδόση των 2.8 δισ.

Με 152 ψήφους υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα με το οποίο θα ξεμπλοκάρει η υποδόση των 2.8 δισ. ευρώ.

Μεγάλο μέρος του νομοσχεδίου αφορά ρυθμίσεις για την αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας, με στόχο να συμβαδίζει με την ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Η κυβέρνηση έφερε νομοτεχνική βελτίωση με την οποία θα διασφαλίζεται ο δημόσιος έλεγχος των δύο επιχειρήσεων ίδρυσης, σύμφωνα και με τις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και έτσι αποσοβήθηκε ο κίνδυνος κυβερνητικών διαρροών σε ένα κρίσιμο νομοσχέδιο.

Συγκεκριμένα με την επίμαχη νομοτεχνική βελτίωση διευκρινίζεται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου ότι «η αξιοποίηση των επιχειρήσεων σε καμία περίπτωση δεν περιλαμβάνει την αποξένωση του Ελληνικού Δημοσίου, ως μοναδικού μετόχου της Εταιρείας, από την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΔΑΠ Α.Ε. και για την ταυτότητα του νομικού λόγου της ΕΥΑΘ Α.Ε., σύμφωνα με τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας». Στο σχετικό άρθρο του νομοσχεδίου που προβλέπει τη μεταβίβαση 6 ΔΕΚΟ στο υπερταμείο προστίθεται η φράση:

Με την επιφύλαξη των περιορισμών που προκύπτουν από το Σύνταγμα και της υποχρέωσης συμμόρφωσης στις δικαστικές αποφάσεις.

Νωρίτερα η κυβερνητική πλειοψηφία έκανε δεκτή την πρόταση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου για τη συζήτηση του νομοσχεδίου με τη διαδικασία του επείγοντος, καθώς -όπως υπογράμμισε- εν όψει του Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί όλα τα διαρθρωτικά μέτρα για τα οποία έχει δεσμευτεί η Ελλάδα.

——

Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα» έγραφε το φυλλάδιο που πέταξε ο Στάθης Λεουτσάκος της Λαϊκής Ενότητας στην αίθουσα της Βουλής.Ο Στάθης Λεουτσάκος της Λαϊκής Ενότητας δανείστηκε τη φράση από απόσπασμα βιβλίου του Νομπελίστα Πορτογάλου συγγραφέα Ζοζέ Σαραμάγκου και τη χρησιμοποίησε για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων

——

Άγριο επεισόδιο μεταξύ του Νικήτα Κακλαμάνη και του Πάνου Σκουρλέτη σημειώθηκε στη Βουλή.

Ολα ξεκίνησαν όταν ο υπουργός Περιβάλλοντος επέμενε να απαντήσει στον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη για τις αναφορές που έκανε περί πώλησης της ΔΕΗ. «Θα ζητάτε την άδεια από τον προεδρεύοντα» του είπε ο Νικήτας Κακλαμάνης. Όμως ο κ. Σκουρλέτης συνέχισε να μιλάει και να ζητάει το λόγο για να απαντήσει στον εισηγητή της ΝΔ με αποτέλεσμα ο κ.Κακλαμανης να ξεσπάσει: « Τολμάτε να με διακόπτετε; Μην ξανατολμήσετε να διακόψετε τον προεδρεύοντα όσο μιλάει».

«Θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω την πρακτική του προσωπικού για να πάρω το λόγο», του απάντησε ο Πάνος Σκουρλέτης.

Ο Νικήτας Κακλαμάνης του απάντησε στο ίδιο ύφος: «Είμαι παλιά καραβάνα στη Βουλή και ξέρω να αντιμετωπίζω όλες τις πρακτικές και αυτή του προσωπικού και αν το ζητούσατε θα το αντιμετώπιζα αναλόγως».