«Ψαλίδι» στη χρηματοδότηση μαθητών στις Ολυμπιάδες

«Ψαλίδι» στη χρηματοδότηση για συμμετοχή των Ελλήνων μαθητών στις εκπαιδευτικές Ολυμπιάδες βάζει το υπουργείο Παιδείας προκαλώντας αναστάτωση σε μαθητές και επιστημονικούς φορείς.

Ειδικότερα, το υπουργείο σταματά τη χρηματοδότηση των επιστημονικών ενώσεων για να συμμετάσχουν οι Έλληνες μαθητές σε Διεθνείς ή Βαλκανικές Ολυμπιάδες. Πρόκειται για διαγωνισμούς η συμμετοχή στους οποίους αφορά στα εισιτήρια των αποστολών και σύμφωνα με στελέχη της ΕΜΕ το συνολικό ποσό δεν ξεπερνά τις 50.000 ευρώ ετησίως.

image

Σε προχθεσινό έγγραφό του προς τις ενώσεις Μαθηματικών (ΕΜΕ), Χημικών, Φυσικών, Επιστημόνων Η/Υ και Πληροφορικής, Βιοεπιστημόνων, Αστρονομίας και Διαστήματος και τον Οργανισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και Επιστήμης, ο γ.γ. του υπουργείου ανακοίνωνε ότι «το υπουργείο αδυνατεί να καλύψει δαπάνες μετάβασης ή συμμετοχής σε Διεθνείς ή Βαλκανικές Ολυμπιαδων λόγω περικοπών συνεπεία της δημοσιονομικής συγκυρίας» προτρέποντάς τους μάλιστα να αναζητήσουν χορηγίες.

Άμεση ήταν η αντίδραση της Μαθηματικής Εταιρείας, η οποία είχε προγραμματίσει να λάβει μέρος στη Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα, που φέτος διεξάγεται στην Ταϊλάνδη, στο διάστημα 4-16 Ιουλίου με κόστος αποστολής περίπου 9.000 ευρώ. Όπως αναφέρει η Μαθηματική Εταιρεία: «Στη διοργάνωση συμμετέχουν 111 χώρες, εκ των οποίων αρκετές είναι σε χειρότερη οικονομική κατάσταση από την Ελλάδα. Είναι απαράδεκτο να μην συμμετέχει η χώρα με την τεράστια συμβολή στον παγκόσμιο πολιτισμό και την επιστήμη των Μαθηματικών, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα».