Χ.A: Γιατί είναι υπαρκτό το σενάριο διόρθωσης – Oι πρώτες «ζώνες άμυνας» – Ποια τραπεζική μετοχή υστερεί τεχνικά.

  • ΧA: Στηρίξεις και αντιστάσεις για ΓΔ και FT 25

Γιατί είναι υπαρκτό το σενάριο διόρθωσης. Oι πρώτες «ζώνες άμυνας» για τον ΓΔ και η εικόνα στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης. Ποια τραπεζική μετοχή υστερεί τεχνικά.

Γιώργος Α. Σαββάκης

[email protected]

Με την προσέγγιση των 840 μονάδων στην χθεσινή συνεδρίαση, με αρωγό τη μετοχή της Coca Cola HBC η οποία σημείωσε νέο ιστορικό υψηλό και κέρδη 6,79%, η ανοδική συνέχεια της αγοράς προς τις 857 – 862 μονάδες χωρίς μια επιμέρους μικρή διόρθωση φαντάζει δύσκολη, καθώς το κλίμα στο εξωτερικό δείχνει να βαραίνει.Στις τραπεζικές μετοχές, τα  ζευγάρια ΕΤΕ – Eurobank και Alpha Bank– Τράπεζα Πειραιώς διατηρούνται με τις δεύτερες να έχουν αυτήν την εβδομάδα καλύτερη συμπεριφορά και τις πρώτες να υποαποδίδουν. Για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε κέρδη 0,97% όσο και ο δείκτης των τραπεζών, με τις μετοχές των Coca Cola HBC και Τράπεζα Πειραιώς να υπεραποδίδουν και τις ΕΛ.ΠΕ. και ΤΙΤΑΝ να υποαποδίδουν.Βραχυπρόθεσμα, μια διόρθωση έως τα επίπεδα των 800/810 μονάδων είναι άκρως φυσιολογική εξέλιξη, χωρίς να αλλάζει κάτι στην ανοδική τροχιά της αγοράς. Η επόμενη τεχνική αντίσταση οριοθετείται από τη ζώνη τιμών των 857-862 μονάδων και παραμένει δύσκολη περιοχή, με ενδιάμεση τις 835 μονάδες. Ο απώτερος τεχνικός στόχος διατηρείται στις 945 μονάδες, με ενδιάμεσα επίπεδα τις 885 μονάδες.

Χαμηλότερα, η στήριξη των 800/810 μονάδων είναι η πρώτη ζώνη άμυνας που θα πρέπει να αναχαιτίσει τους πωλητές, όπως και την προηγούμενη φορά, διαφορετικά το επόμενο επίπεδο στήριξης με ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα είναι οι 780 μονάδες. Υποχώρηση κάτω από τα επίπεδα των 780 μονάδων, περιπλέκουν αρκετά την τεχνική εικόνα και είναι πιθανόν αυτό να συμβεί με ταυτόχρονο αρνητικό γύρισμα των μετοχικών αγορών στο εξωτερικό.

To διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης βρίσκεται ανάμεσα στην περιοχή των 2.150-2.230 μονάδων, η ανοδική διάσπαση της οποίας θα αυξήσει σημαντικά την ανοδική κίνηση της αγοράς προς τις 2.250 μονάδες. Καθαρά βραχυπρόθεσμα, η στήριξη είναι στις 2.100/2.135 μονάδες, περιοχή που τεσταρίστηκε αρκετές φορές το προηγούμενο διάστημα. Παρακάτω είναι οι 1.950 μονάδες οι οποίες αποτελούν πιο σημαντική περιοχή.

Για τον τραπεζικό κλάδο, ο δείκτης για να προσεγγίσει τις 1.130-1.150 μονάδες, που αποτελούν την επόμενη ζώνη πριν τον τελικό στόχο των 1.240 μονάδων του περυσινού Μαΐου, θα χρειαστεί βοήθεια από την Alpha Bank που παραμένει laggard σε όλα τα χρονικά διαστήματα. Στο προσκήνιο παραμένουν οι 1.080 μονάδες, αλλά η βραχυπρόθεσμη στήριξη είναι στα επίπεδα των 990/1.015 μονάδων. Παρακάτω βρίσκεται η πολύ ισχυρή πλέον περιοχή των 920 μονάδων, που θα πρέπει να βάλει stop στους πωλητές.

Το διάγραμμα του FTSE 25

Η επιμέρους τεχνική εικόνα των τραπεζικών μετοχών

Για την Alpha Bank, το stop της ανοδικής κίνησης διατηρείται στα 2,03/2,05 ευρώ ενώ η ζώνη γύρω από την τιμή της τελευταίας ΑΜΚ (1,97-2,01 ευρώ) θα πρέπει να αποτελεί το τέλος σε κάθε πτωτικό σενάριο. Η μετοχή τεχνικά υστερεί αισθητά έναντι των υπολοίπων μετοχών και για να επιστρέψει στα επίπεδα των 2,20-2,25 ευρώ, οι αγοραστές θα πρέπει να κινήσουν αποφασιστικά τη μετοχή πάνω από τα 2,15 ευρώ αρχικά.

To διάγραμμα του τραπεζικού δείκτη

Για την Εθνική Τράπεζα, το πολύ βραχυπρόθεσμο stop είναι στο 0,335 ευρώ, ενώ η από την άλλη πλευρά κατοχύρωση του 0,37 ευρώ φέρνει ως στόχο τα επίπεδα των 0,39-0,40 ευρώ ανά μετοχή. Η συμπεριφορά της στο ταμπλό του Χ.Α. είναι εξαιρετική ακόμα και στο profit taking, ενώ το τελικό stop είναι στα επίπεδα του 0,319 ευρώ.

Στη Eurobank, η αντίδραση από το 0,91 ευρώ είναι επίσης υποδειγματική και η τιμή της τελευταίας ΑΜΚ παραμένει ο πρώτος στόχος Η διάσπαση των 1,03/1,06 ευρώ ανοίγει το δρόμο για τα 1,17 ευρώ ως τελικό στόχο, ενώ το 0,91 ευρώ είναι το stop.

Τέλος, η τεχνική εικόνα της Τράπεζας Πειραιώς έχει επίσης βελτιωθεί αφού παρά το reverse split που είχε φοβίσει τους επενδυτές, πλησίασε άμεσα την επόμενη αντίσταση στα 4,96-5,00 ευρώ πριν την επόμενη στα 5,56 ευρώ. Η βραχυπρόθεσμη στήριξη ήταν στα 4,35 ευρώ, όπου είναι και το stop της τρέχουσας κίνησης.

Γιώργος Α. Σαββάκης

[email protected]