Χ.Α.: Σε τέτοιες φάσεις της αγοράς δεν υπάρχει λόγος κάποιος να παίρνει ρίσκο…

Η αγορά μας έδωσε την ελάχιστη αντίδραση την εβδομάδα που πέρασε μετά από την πολύ σημαντική πτώση μιας και πλήρωσε το 889 επίπεδο, που μέχρι τώρα μπορεί να θεωρηθεί ως επιβεβαίωση της πρόσφατης διάσπασης του επιπέδου.

 

Πλέον μένουν πολύ λίγες συνεδριάσεις τόσο για το τέλος του χρόνου όσο και για την τρίτη ψηφοφορία στις 29 του μήνα για την εκλογή προέδρου. Το γεγονός από μόνο του μπορεί να δώσει σημαντική κίνηση στην αγορά, με αποτέλεσμα το ρίσκο να είναι αυξημένο.

 

Καλώς η κακώς η αγορά είναι short παρόλα αυτά υπάρχει ορατή η πιθανότητα να βγει μεγάλη κίνηση μετά το αποτέλεσμα. Σε τέτοιες φάσεις ή περιόδους της αγοράς δεν υπάρχει λόγος κάποιος να παίρνει τα ρίσκα μιας και εύκολα μπορεί να χαθούν χρήματα χωρίς λόγο.

 

Από την άλλη όσοι νομίζουν ότι οι τιμές fundamental είναι ευκαιρία για τοποθετήσεις αξίζει να το κάνουν σε πτωτικές συνεδριάσεις, ενώ ακόμα καλύτερα θα ήταν κάποιος να περιμένει αγοραστικά σήματα να μπει στην αγορά και ας είναι και σε υψηλότερες τιμές.

 

Αν τώρα κάποιος θέλει να παίξει το στοίχημα της θετικής εξέλιξης στις 29 του μήνα μπορεί να το πραγματοποιήσει με στρατηγικές στα options με το ρίσκο πολύ συγκεκριμένο σύμφωνα με την δυνατότητες του.

 

Πάντως η αγορά των παραγώγων συνεχίζει να τιμολογεί πολύ χαμηλές τιμές με discount μέχρι και 4% γεγονός που κάνει ακόμα πιο δύσκολη την αντιστάθμιση στα χαρτοφυλάκια λόγω σημαντικής ζήτησης.
Πολιτικά νομίζω δεν έχει νόημα να αναφερθούμε ιδιαίτερα μιας και στην παρούσα φάση δυστυχώς οι πολιτικοί νοιάζονται πολύ περισσότερο για την καρέκλα και όχι για το κράτος και τους πολίτες του. Αρκεί να πούμε πως το πρόβλημα της χώρας στην παρούσα φάση δεν είναι το ποιος κυβερνάει ή τουλάχιστον είναι σε μικρό βαθμό, αλλά το τι πρέπει να κάνουμε εθνικά για να μπορέσουμε να ανακάμψουμε από την πολυετή κρίση και ύφεση.

 

Καλώς ή κακώς, ειδικά όσοι ασχολούνται με τις αγορές μπορούν να φανταστούν πως μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την οικονομία μια ανισορροπία στο σύστημα από την στιγμή που έστω και υποτυπωδώς η οικονομία είχε βρεθεί σε ισορροπία. Στην παρούσα φάση είμαστε εύθραυστοι κάτι που ξέρουν και οι επενδυτές που σκέφτονται να ασχοληθούν με την Ελλάδα και το μόνο που δεν θέλουν είναι τέτοιου είδους καταστάσεις.

 

 

Στην παρούσα οι πολιτικές εξελίξεις έχουν προτεραιότητα και είναι φυσικό να οδηγούν την κίνηση. Πραγματικά η οικονομία είχε σημαντικά προβλήματα έχοντας παρόλα αυτά ισορροπήσει σε ένα βαθμό και πλέον οι πιθανές εκλογές διέλυσαν την όποια ισορροπία. Είναι δεδομένο πως οι αγορές θέλουν ψυχολογία και πολιτική ηρεμία για να λειτουργήσουν και φυσικά κινούνται με πάταγο σε περίπτωση μίας απόφασης που δεν περιμένουν.

 

Δεν μπορούμε να μπούμε σε διαδικασία πρόβλεψης αν βγει πρόεδρος  ή όχι παρόλα αυτά οι πιθανότητες δείχνουν ότι πάμε για εκλογές.

 

Η αγορά παρόλα αυτά την  μεθεπόμενη πιθανώς εβδομάδα να παίξει το στοίχημα μιας και σε περίπτωση εκλογής προέδρου το πιο πιθανό είναι να δούμε από την αντίθετη κατεύθυνση όσα είδαμε στην ιστορική εβδομάδα που μας πέρασε.

 

Αυτό που βιώνουμε στην αγορά δεν έχει λογική τουλάχιστον από πλευράς αποτιμήσεων και σε διαφορετική φάση θα μιλάγαμε με άλλα δεδομένα. Οπότε πιο νουνεχές είναι να τηρήσουμε στάση αναμονής για τοποθετήσεις ή να πάρουμε έστω κάποια τεχνικά σήματα που στην παρούσα σε ημερήσια γραφήματα απέχουν αισθητά.

 

Η αγορά μας θυμίζουμε πως είναι αρκετά ρηχή και ελέγχεται εύκολα θυμίζοντας ότι οι ξένοι κατέχουν σημαντικά μετοχικά ποσοστά σε αρκετές εταιρίες στηρίζοντας τις θέσεις τους. Στο μυαλό μας έχουμε το τι συνέβη το 2012, κάτι που οι περισσότεροι πιστεύουν ότι θα επαναληφτεί θυμίζοντας πως η οικονομία δεν είναι στην ίδια θέση με τότε.

 

Τεχνικά η αγορά σε μεγάλη εικόνα έχει πληρώσει ένα πολύ σημαντικό επίπεδο στην περιοχή του 810 θυμίζοντας παρόλα αυτά πως χάνοντας την περιοχή του 1100 πλέον κινούμαστε σε ένα πτωτικό κανάλι το τελευταίο διάστημα και παραμένουμε πτωτικοί μεσοπρόθεσμα όσο μέσα σε αυτό.

 

Σε καμία περίπτωση δεν έχει νόημα κάποιος να κοιτάει ποιοι τίτλοι είχαν την μεγαλύτερη πτώση για να πάρει απόφαση να επενδύσει ή έστω και να κάνει trading στις μετοχές.

 

Στις περισσότερες των περιπτώσεων συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο μιας και μετοχές που σε μία πτωτική κίνηση έχουν μικρότερες απώλειες σημαίνει ότι έχουν επενδυτές που είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν μεγαλύτερο τίμημα.

 

Εν κατακλείδι θα λέγαμε πως καλύτερα θα ήταν να περιμένουμε τις εξελίξεις για να προβούμε σε τοποθετήσεις μιας και τι θα συμβεί πολιτικά το επόμενο διάστημα είναι δύσκολο να προβλεφτεί.

 

Οι αποτιμήσεις  σε αρκετούς τίτλους είναι δελεαστικές, παρόλα αυτά όσοι αγοράζουν fundamental να έχουν μετρητά και σε περίπτωση που η κατάσταση συνεχιστεί.

 

Το μόνο θετικό που βλέπουμε στην παρούσα και μόνο βραχυπρόθεσμα είναι ότι οι Έλληνες επενδυτές σε μεγάλο μέρος τους είναι με μετρητά, γεγονός που σπάνια σηματοδοτεί την σωστή κατεύθυνση της αγοράς πάντα βραχυπρόθεσμα.

Του Ηλία Ζαχαράκη

FAST FINANCE