Χ.Α: Περιθώρια για μεγάλες πτώσεις δεν φαίνεται να υπάρχουν

Κώστας Φέγγος

“Η βδομάδα που πέρασε, μπορεί να ήταν αδιάφορη χρηματιστηριακά, αλλά οι εξελίξεις ήταν κάθε άλλο παρά αδιάφορες” αναφέρει ο Κώστας Φέγγος.

Πέτυχε σε μεγάλο βαθμό η ανταλλαγή των ομολόγων του PSI και αυτό επηρέασε άμεσα τα spreads τα οποία ακολούθησαν πτωτική πορεία. Παραδόξως αυτό δεν είχε θετική επίπτωση στο Χρηματιστήριο που κινήθηκε πτωτικά.

Η βδομάδα ξεκίνησε με τις διθυραμβικές εξαγγελίες για άμεσο κλείσιμο της Γ’ Αξιολόγησης. Οι Θεσμοί επιβεβαίωσαν την είδηση. Παρόλα αυτά φάνηκε η αμηχανία της Κυβέρνησης να διαχειριστεί την επιτυχία της.

Οι πλειστηριασμοί αναβλήθηκαν, δημιουργήθηκε σύγχυση για το πόσα μέτρα ακόμα χρειάζονται, ακυρώθηκε η τροπολογία για τον Συνδικαλιστικό Νόμο, μας ήρθε και ο Ερντογάν και τα πράγματα έγιναν εκ νέου νεφελώδη.

Η σκανδαλολογία μπήκε σε νέα βάση. Βγήκαν τα πόθεν έσχες των πολιτικών, βγήκαν οι λίστες με τους χρεώστες του Δημοσίου, ξεκίνησε πάλι η διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες, άλλαξε χέρια και επίσημα το κανάλι “Έψιλον” και πάει λέγοντας. Άραγε ποιος επενδυτής δεν θα φύγει από μια Χώρα που οι ηγέτες της δηλώνουν ότι κυριαρχεί η διαφθορά;

Τέλος η MiFID II. Ακόμη δεν έχει γίνει Νόμος του Κράτους η νομοθεσία για τις επενδυτικές υπηρεσίες που εφαρμόζεται στην Ευρώπη από την 1η Ιανουαρίου 2018. Όσοι ασχολούνται με επενδύσεις θα πρέπει να προσαρμοστούν όχι μόνο σε αυτή, αλλά και στη MiFIR, που σαν Ευρωπαϊκός κανονισμός, δεν χρειάζεται ενσωμάτωση και είναι άμεσα εφαρμοστέος.

Ήδη Τράπεζες και Εταιρείες Επενδύσεων, προσπαθούν να ενημερώσουν τους πελάτες, χωρίς να έχουν στα χέρια τους το Νόμο και τις απαραίτητες κανονιστικές αποφάσεις.

“Τα παραπάνω θέτουν το πλαίσιο για τη διατήρηση ενός ‘φοβικού’ Χρηματιστηρίου. Περιθώρια για μεγάλες πτώσεις δεν φαίνεται να υπάρχουν. Ποιος όμως να βάλει τα λεφτά για την άνοδο, όταν ‘όλα τα σκιάζει η φοβέρα’, επισημαίνει ο πρόεδρος της Versal ΑΕΠΕΥ.

* ,