Χ.Α.: Νέος μήνας, ίδια επίπεδα…

Αν και ο Σεπτέμβριος θα χαρακτηριστεί για την υποτονική στάση των επενδυτών όπως εκφράστηκε στους συναλλακτικούς τζίρους η παρακαταθήκη του για την συνέχεια δεν είναι τόσο αρνητική. Αφενός όλα δείχνουν ότι η ελληνική κυβέρνηση θα είναι συνεπής στην τακτοποίηση των 15 προαπαιτούμενων για την έγκριση της δόσης στο προσεχές Eurogroup έχοντας μόλις τρεις υποχρεώσεις να εκπληρώσει την ερχόμενη εβδομάδα. Η συνέπεια αυτή έρχεται μετά από πολλές παλινωδίες και καθυστερήσεις σε ότι αφορά προηγούμενες αξιολογήσεις φτιάχνοντας ένα μικρό momentumδράσεων εκπλήρωσης στόχων και μεταρρυθμίσεων για τον Οκτώβριο καθώς εικάζεται ότι πολύ σύντομα (18 Οκτωβρίου) θα ξεκινήσει η διαδικασία για την δεύτερη αξιολόγηση.

________________

Του Μάνου Χατζηδάκη

________________

Σε “μάικρο” επίπεδο οι αναγνώσεις των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων ανέδειξαν μια αναπάντεχη πλην όμως σημαντική εξέλιξη: Μετά από το 9μηνο του 2010 όπου υπήρξε ισορροπία, για πρώτη φορά σε καθολική βάση σημειώνεται ισχυρή βελτίωση στο ισοζύγιο κερδισμένων χαμένων εταιριών στοιχείο που δείχνει την μεγάλη κόπωση που έχει επέλθει στην Ελληνική Οικονομία μετά από πολλά και συνεχή έτη ζημιών. Το ισοζύγιο παρουσιάζει βελτίωση από όλο το φάσμα των κεφαλαιοποιήσεων και αν και σε αρκετές περιπτώσεις θα μπορούσε να χαρακτηριστεί εύθραυστο ή οριακό το αποτέλεσμα δεν παύει να είναι μια αποτύπωση ισορροπίας των δεδομένων κόστους και –κυρίως- εγχώριας ζήτησης.

Οι περισσότερες εισηγμένες δεν έχουν ακόμα ισχυρά μεγέθη στην τελική γραμμή, για πολλές από αυτές δεν είναι καν ζητούμενο, το συν ωστόσο στην κερδοφορία είναι μια πρώτη ένδειξη βιωσιμότητας που μπορεί να αλλάξει προοδευτικά τα χρηματοοικονομικά δεδομένα. Τέλος, οι δύο εκδόσεις ομόλογων με διαφορετικό κοινό υποδοχής (Housemarket-IKEA και Ελληνικά Πετρέλαια) τηρουμένων των συνθηκών ρευστότητας της Αγοράς φαίνεται ότι θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν τα επιδιωκόμενα νούμερα με βατούς όρους. Αυτό είναι το κέρδος του Σεπτεμβρίου ενός κατά τα άλλα αδιάφορου χρηματιστηριακού μήνα που ήταν περισσότερο μια προέκταση του καλοκαιρινού σκηνικού παρά μια επιστροφή σε αυτό που οι επαγγελματίες της αγοράς θεωρούν ως κανονικότητα.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε επίπεδο εβδομάδας σε ένα ιδιαίτερο στενό εύρος διακύμανσης το οποίο σε μονάδες δείκτη μεταφράζεται σε εβδομαδιαίο εύρος δώδεκα μονάδων. Η στενή συσσώρευση συνοδεύεται και από πολύ χαμηλούς τζίρους οι οποίοι πλέον κινούνται με μέση ημερήσια αξία κοντά στα 25 εκατ. ευρώ. Με τόσο χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα δεν μπορούν να υποστηριχθούν έντονες κινήσεις, ούτε να αποκτήσει διάχυση η όποια θετική είδηση στο ταμπλό. Επομένως τεχνικά για άλλη μια εβδομάδα τα δεδομένα έμειναν ως έχουν, η αδράνεια του Δείκτη οδήγησε σε ακόμα μεγαλύτερη σύγκλιση των κινητών μέσων και η ουδετερότητα στους ταλαντωτές έγινε ακόμα πιο εμφανής. Το μόνο ίσως ενθαρρυντικό στοιχείο της εβδομάδας που πέρασε ήταν η άρνηση του Γενικού Δείκτη να ακολουθήσει την τάση των ξένων αγορών στην ροή των αρνητικών τραπεζικών νέων κρατώντας μια πιο μετριοπαθή στάση έναντι των βασικών διεθνών χρηματιστηρίων.

Την Δευτέρα θα κατατεθεί στην Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2017. Την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου ολοκληρώνεται η έκδοση του μετατρέψιμου ομολόγου της Forthnet (3 Οκτωβρίου λήξη διαπραγμάτευσης δικαιωμάτων, 6 Οκτωβρίου λήξη περιόδου συμμετοχής) ενώ στις 6 Οκτωβρίου αναμένεται η έναρξη διαπραγμάτευσης του εταιρικού ομολόγου της Housemarket στην κύρια αγορά του ΧΑ. Στις 5 Οκτωβρίου είναι προγραμματισμένη η έκτακτη γενική συνέλευση της ΔΕΗ η οποία θα αποφασίσει για το τιμολόγιο ρεύματος της Αλουμίνιον της Ελλάδος ενώ την ίδια ημέρα ο ΟΔΔΗΧ θα δημοπρατήσει έντοκα γραμμάτια 26 εβδομάδων.