Χ.Α.: Με απώλειες 28,9%, την τρίτη χειρότερη επίδοση παγκοσμίως…

Το Χρηματιστήριο, ολοκλήρωσε μια χρονιά που είχε δύο πρόσωπα. Από τις 1.379 μονάδες στα μέσα Μαρτίου, βρέθηκε στις 826 μονάδες, ενώ για το σύνολο του 12μηνου κατέγραψε απώλειες 28,9%, την τρίτη χειρότερη επίδοση παγκοσμίως. Από τους επιμέρους δείκτες, ο τραπεζικός κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση το 2014, ήτοι 46,5%, ενώ ο FTSE25 έκλεισε τη χρονιά με απώλειες 31,18%.

Μέσα σε αυτή την χρονιά σημειώθηκε και η δεύτερη χειρότερη επίδοση όλων των εποχών, στις 9 Δεκεμβρίου, όταν ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 12,78%, ενώ μέσα στον Δεκέμβριο σημειώθηκε και η δεύτερη χειρότερη επίδοση του 2014, στις 11/12, όταν το Χ.Α. έκλεισε με απώλειες 7,35%.

Όπως σημειώνει ο επικεφαλής αναλυτής της Beta Securities, Μ. Χατζηδάκης, το 2014 ήταν μια χρηματιστηριακή χρονιά με δύο πρόσωπα. Το πρώτο εξάμηνο χαρακτηρίστηκε από ανοδικές τάσεις και έντονες εισροές κεφαλαίων τόσο πρωτογενώς όσο και δευτερογενώς.

Το χρηματιστήριο προεξόφλησε το γύρισμα της οικονομίας στο δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς, την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας στις αγορές με δύο εκδόσεις ομολόγων και την επιτυχή έκβαση των εγχειρημάτων κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών.

Σε αυτή την περίοδο αντλήθηκαν 8,3 δις ευρώ για την δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, περίπου 10,8 δις ευρώ αντλήθηκαν σε εκδόσεις κρατικών και εταιρικών ομολόγων…

Ενώ άλλα 50 εκατ. ευρώ αφορούσαν αυξήσεις κεφαλαίου (150 εκατ. ευρώ), νέες εισαγωγές (36 εκατ. ευρώ) και ιδιωτικές τοποθετήσεις (340 εκατ. ευρώ).

Το δεύτερο ημίχρονο του 2014 ήταν φορτισμένο από τις πολιτικές εξελίξεις.

Μετά το Σεπτέμβριο και καθώς η καθυστέρηση της 5ης αξιολόγησης πλησίαζε επικίνδυνα στην ημερομηνία της Προεδρικής εκλογής…

Η αγορά σταδιακά ενσωμάτωσε το παράγοντα του πολιτικού ρίσκου επιστρέφοντας στην εσωστρέφεια.

Την ίδια στιγμή οι ξένες αγορές τερμάτισαν την χρονιά με ένα εντυπωσιακό ράλι βλέποντας εκ νέου ιστορικά υψηλά.

Σε μια ήρεμη σχετικά πολιτική περίοδο η Ελληνική κεφαλαιαγορά μέτρησε εισροές που προσέγγισαν τα 20 δις ευρώ, όχι άσχημα για μια οικονομία που το ΑΕΠ βρίσκεται στα 184 δισ. ευρώ.

Οι συναλλαγές στο χρηματιστήριο αυξήθηκαν κατά 48% και διαμορφώθηκαν σε μέση ημερήσια βάση στα 128 εκατ. ευρώ…

Ενώ για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά τα μετοχικά αμοιβαία εμφάνισαν εκροές (43 εκατ. ευρώ) απόρροια της συρρίκνωσης του διαθέσιμου εισοδήματος αλλά και της μεταβλητότητας που εμφάνισε η αγορά στο τέλος της χρονιάς.