Χ.Α.: Η άνοδος προβληματίζει με την δύναμη της κίνησης

Σημαντική διαφοροποίηση παρουσίασε η εγχώρια Αγορά μετοχών και ομολόγων την εβδομάδα που διανύσαμε, καθώς ο ΓΔ ενισχύθηκε κατά 11,71%, τη στιγμή που το spread υποχώρησε κατά μόλις 7 μονάδες βάσης στις 697, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί τελικά κάτω του 8% μόνο μετά τις 16.00, στις 21/11, επισημαίνει ο Στρατής Πολυχρονέας.

Αξίζει να αναφερθεί, ότι η άνοδος του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, η οποία επιτεύχθηκε σταδιακά και με σχετικά χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα, προβληματίζει ως προς τη δύναμη της κίνησης, προβάλλοντας, μέχρι στιγμής, ως μια ετεροχρονισμένη ανακλαστικού τύπου αντίδραση (δεν είχε γίνει ακόμα γνωστή η αξιολόγηση της Ελλάδας από τη Fitch).

Και αυτό γιατί, ο βασικός παράγοντας που έχει οδηγήσει την εγχώρια Αγορά αξιογράφων σε αυτά τα επίπεδα, δηλαδή η πολιτική αβεβαιότητα, συνεχίζει να υφίσταται. Άλλωστε, η αύξηση των πιθανοτήτων διεξαγωγής πρόωρων Εθνικών εκλογών, έχει κάνει την στάση της Ελληνικής Κυβέρνησης, αρκετά πιο αδιάλλακτη έναντι της τρόικας (κατέθεσε το προσχέδιο του πλεονασματικού Προϋπολογισμού του 2015 στις 21/11, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των ξένων Πιστωτών, ο οποίος θα ψηφισθεί στις 07/12 στη Βουλή), με αποτέλεσμα η τελευταία να καθυστερεί την επιστροφή της στην Ελλάδα, τη στιγμή που εκκρεμεί η τελευταία αξιολόγησή της πριν τη συζήτηση στο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου για την έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο με προληπτική γραμμή στήριξης, κάτι το οποίο η Γερμανική πλευρά απαιτεί πάντα πριν τις κρίσιμες αποφάσεις για την Χώρα μας.

Επιπρόσθετα, ιδιαίτερα αρνητική εντύπωση, προκάλεσαν οι δηλώσεις Ντράγκι για το Ελληνικό χρέος, ο οποίος δήλωσε ότι “δε θεωρούμε την αναδιάρθρωση του χρέους ούτε αναγκαία ούτε χρήσιμη”, τη στιγμή που η ελάφρυνση του χρέους ήταν το πιο σημαντικό θέμα για την Ελληνική Κυβέρνηση πριν τη ανάληψη της Προεδρίας στην ΕΕ το α΄ 6μηνο του 2014, γιατί όπως είναι λογικό οι μακροπρόθεσμοι ξένοι επενδυτές επιθυμούν σταθερό οικονομικό περιβάλλον και βιώσιμο χρέος πριν αγοράσουν.

Από τεχνικής απόψεως και σύμφωνα με την άποψη του αναλυτής της Solidus Sec. η Αγορά για να πιστοποιήσει ότι η ανοδική αντίδραση δεν είναι ανακλαστικού τύπου, ο ΓΔ θα πρέπει να κινηθεί άνω των 1023 μονάδων με αύξηση της αξίας συναλλαγών.