Χ.Α.: Διατελεί πλέον υπό καθεστώς πολύμηνης πολιτικής ομηρίας

Υπό καθεστώς πολύμηνης πολιτικής ομηρίας τελεί πλέον το Χ.Α. το οποίο συνέχισε την πτώση – απαξίωση, διασπώντας καθοδικά ενδοσυνεδριακά και τις 900 μονάδες, ωστόσο η μερική αντίδραση στις τράπεζες και η μικρή βελτίωση στον FTSE 25, μετρίασε τις αρχικές απώλειες. Η Ελλάδα χάνει την αξιοπιστία της αφού οι αγορές αμφισβήτησαν και τα stress tests και την νέα πιστωτική γραμμή, ενώ η κυβέρνηση βρίσκεται υπό προθεσμία.

Οι ξένοι επενδυτές βλέπουν το πολιτικό αδιέξοδο και το πολιτικό τέλος της κυβέρνησης Σαμαρά ενώ τα περί εμπλοκής με την Τουρκία…. θεωρούνται και είναι θεατρινισμοί…

Στην κόψη του ξυραφιού παραμένει η χρηματιστηριακή αγορά, καθώς τα ξένα funds “κρατούν αποστάσεις”, προσπαθώντας να περιορίσουν τον ανειλημμένο κίνδυνο. Θολό τοπίο και στην αγορά ελληνικών ομολόγων, όπου τιμές και αποδόσεις παρουσιάζουν μεγάλη διακύμανση.

Εντονότερη είναι η μεταβλητότητα στο Χρηματιστήριο, όπου η επιφυλακτικότητα και οι διστάμενες εκτιμήσεις-προβλέψεις και προσδοκίες των διαχειριστών χαρτοφυλακίων αποτυπώνονται στην ενδοσυνεδριακή πορεία των βασικών δεικτών.

Η τάση παραμένει καθοδική και οι αναλυτές επισημαίνουν ότι οι δύο-τρεις επόμενες συνεδριάσεις  θα είναι κρίσιμες, καθώς οι βασικοί δείκτες κινούνται πλέον στα επίπεδα κρίσιμων στηρίξεων.

Η ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Χρηματιστηριακοί παράγοντες επισημαίνουν ως ανησυχητική ένδειξη το γεγονός ότι αρνητικός πρωταγωνιστής γίνονται τώρα οι μετοχές εταιριών της πραγματικής οικονομίας,.

Αυτό αποτελεί ένδειξη ότι επικρατεί έντονη ανησυχία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας στην μετά-μνημόνιο εποχή, σε συνάρτηση με την παρατεταμένη προεκλογική περίοδο αλλά και τις εντάσεις που προκαλεί η Τουρκία.

Κατά τις εκτιμήσεις τους, όσο καθυστερεί η άφιξη της τρόικας και μένει ανοιχτό το θέμα της αξιολόγησης και του χρέους, η αγορά δεν πρόκειται να βρεί επίπεδα ισορροπίας και το κυρίαρχο στοιχείο θα είναι η μεταβλητότητα.

Τεχνικοί αναλυτές εκφράζουν ανησυχία ότι ο Γενικός Δείκτης θα δοκιμάσει νέα χαμηλά τις επόμενες εβδομάδες. Οπως επισημαίνουν, αν διασπασθεί η επόμενη στήριξη, η διόρθωση μπορεί να συνεχισθεί μέχρι τις 805 μονάδες.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ( Από Μάνος Ζαχαράκης – FAST FINANCE ΑΕΠΕΥ): Η αγορά δοκίμασε την περιοχή του 887 κλείνοντας με μικρή αντίδραση αλλά χωρίς να καταφέρει να κλείσει πάνω από τις 910 μονάδες. Οι ταλαντωτές μας στο κλείσιμο μας έδωσαν το έναυσμα για αντίδραση στο intraday ενώ παράλληλα η αγορά δεν έχασε το πρόσφατο πολύ σημαντικό ημερήσιο χαμηλό της στο 288 ή 885 του ΓΔ.

Το 299 είναι κοντινή μας αντίσταση με το stop μας στο short στο 300 σε intraday γράφημα. Η αγορά χρειάζεται κλεισίματα πάνω από τις 910 μονάδες σε πρώτη φάση ενώ πλέον το 950 είναι η κύρια ημερήσια αντίσταση μας. Μία κατοχύρωση του 885 ή του 287 του f25 μπορεί να δώσει συνέχιση της κίνησης. Στα αρνητικά το κλείσιμο της ΕΤΕ κάτω από το 180 με νέο ιστορικό χαμηλό ενώ ΜΕΤΚΑ και ΕΧΑΕ και ΜΥΤΙΛ κράτησαν τα προσχήματα τάσης βραχυπρόθεσμα. Ο όμιλος του Στασινόπουλου μετά από μέρες έδειξε ότι υπάρχει μαζεύοντας προσφορά με καλά κλεισίματα στους περισσότερους από τους τίτλους του.