Χ.Α.: Από και για τον κόσμο της αγοράς…

Το απότομο γκρέμισμα των μεγάλων ευρωπαικών αγορών με ”ξεπούλημα” στον DAX που υποχωρούσε  κατά 3,15% στις 11.437 μονάδες ήταν ένας λόγος που υποχώρησε και η ελληνική αγορά στα χαμηλά ημέρας…

Ζωτικό ρόλο στην ανακοπή της ανοδικής διαφυγής στο Χ.Α. διαδραμάτισε και το γεγονός ότι οι διαβουλεύσεις στο Euro Working Group ξεκίνησαν χωρίς το πολυνομοσχέδιο…

CENTRIC: Με αφετηρία το χαμηλό 0,1580-0,1600 ευρώ της 8ης Απριλίου ξεκίνησε μία εντυπωσιακή – αν μη τι άλλο – πορεία και με 9 θετικές στις 10 συνεδριάσεις σκαρφάλωσε στο 0,2500 στο ξεκίνημα της προχθεσινής συνεδρίασης.

Μία συνεδρίαση η λήξη της οποίας εύρισκε την τιμή της μτχ στο -9,09% και στο 0,2100 ευρώ [!]… Ομως το προχθεσινό +4,76% και το χθεσινό +10% επανέφεραν την τιμή στα 0,2420 ευρώ.

ΤΖΙΡΟΣ – ΟΓΚΟΙ: Μερικά άξια επισήμανσης… Μόλις 8 τμχ στη Κορρές, κανένα σε ΛΟΥΛΗ, ΚΜΟΛ,  79 ευρώ ο ΚΛΜ, κανένα τμχ σε ΑΤΤΙΚΑ, ΑΣΤΑΚ, ΦΟΡΘ, ΚΑΡΤΖ, 96 ευρώ στην ΕΛΤΟΝ, 2 ευρώ στην ΕΠΙΛΚ, 28 ευρώ στην ΙΝΚΑΤ κοκ κοκ…

ΕΦΤΖΙ: Τέταρτο πλαφόν στη σειρά και από τα 0,4060 στα 0,5860 ευρώ παρακάτι δηλ. +50% στο 4ήμερο… Δεν την εγκαταλείπουν και καλά κάνουν.

LAMDA: Η περίπτωση της θεωρείται ένα αξιοπρόσεκτο “bet”, καθώς αναμένεται να συνεχιστούν οι τοποθετήσεις και από εγχώριους παίκτες, καθώς παίρνει την θέση της MIG στο πίνακα του FTSE25.

ΛΑΜΔΑ: Η ανακοίνωση των αρμοδίων υπηρεσιών του Χ.Α. ότι η μετοχή του ομίλου Lamda πρέπει να λογίζεται ως μέλος του… εκλεκτού club του FTSE25 από το κλείσιμο της συνεδρίασης της 29ης Μαίου και εντεύθεν, την βάζει ξανά στο επενδυτικό στόχαστρο των θεσμικών διαχειριστών και ειδικότερα όσων διαχειρίζονται τα Index Tracking Funds.

ΒΙΟΚΑ: Είχε ξεκινήσει πολύ άσχημα εφέτος από τα ιστορικά χαμηλά του 0,1850 ευρώ, αλλά χθες με το νέο μείον και μάλιστα -22,48% οδηγήθηκε ακόμα χαμηλότερα στο 0,1690 ευρώ. Αλλαξαν χέρια 3600 τμχ αξίας 633 ευρώ… Με την κφση να συρρικνώνεται στα…4 εκατ. ευρώ.

ΒΙΟΚΑ – ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ: Ο μεγαλομέτοχος έχει αγοράσει πολλές εκατοντάδες χιλ. τμχ σε πολύ υψηλότερες τιμές… Τα ίδια κεφάλαια είναι σχεδόν 10πλάσια της τρέχουσας αποτίμησης…

AUTOHELLAS: Με μία πράξη και 200 τεμάχια η τιμή της μετοχής της οδηγήθηκε στο -9,57% και στα 10,40 ευρώ, όπου εμφανίσθηκαν αγοραστές για 5 χιλ. τεμάχια. Η αποτίμηση του ομίλου μειώθηκε κατά 13 εκατ. ευρώ περίπου στα 126,4 εκατ.

ΦΛΕΞΟ: Με άνοδο 5,58% στα υψηλά της ημέρας στη τιμή των 2,6500 ευρώ που απέχει μόλις λίγα σεντς από τα υψηλά του 2015. Η είδηση όμως ήταν στα bids που εμφανιζόντουσαν σε αυτά τα επίπεδα και λίγο χαμηλότερα για να απορροφηθούν οι προσφορές 9 χιλ. τμχ [τόσα κάνει συνήθως το 15ήμερο]

ΜΟΗ:Εχει στραφεί πιο ενεργά στο εξωτερικό (το 66% του κύκλου εργασιών αφορά εξαγωγές στο δ’ τρίμηνο του 2015) για την διατήρηση των πωλήσεων της σε υψηλά επίπεδα, γεγονός που πλέον της δίνει το πλεονέκτημα να εκμεταλλευτεί στο μέγιστο βαθμό την πολύ ευνοϊκή συγκυρία…
ΜΟΗ[Ι]: Δυνατοί καταλύτες για την συνέχεια θα είναι τα βελτιωμένα περιθώρια διύλισης (ο Φεβρουάριος είδε και πάνω από 10 δολ. στο βαρέλι έναντι 9,6 δολ. στο δ’ 3μηνο) που δείχνουν να σταθεροποιούνται μετά από μια περίοδο διακυμάνσεων και η φθηνή πρώτη ύλη που μειώνει τις ανάγκες για κεφάλαιο κίνησης…
——
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ [Θαν. Στ.]: Απόλυτα διιστάμενες οι απόψεις των αναλυτών, όσον αφορά τις επικείμενες εξελίξεις, αλλά και την βραχυπρόθεσμη τάση στο ταμπλό του Χ.Α.

Οι συγκρατημένα αισιόδοξοι υποστηρίζουν ότι όσο υποχωρούν οι αποδόσεις των Ελληνικών Κρατικών ομολόγων τόσο θα μεγαλώνει η διάθεση για ανάληψη επενδυτικού ρίσκου.

Όμως εδώ αξίζει να επισημανθεί ότι σήμερα και στην Αγορά ομολόγων σημειώθηκε μερική αλλαγή σκηνικού, που είχε σαν αποτέλεσμα την ελεγχόμενη αύξηση των αποδόσεων: 10ετες (10,86%), 5ετες (15,13%) και 3ετες (20,56%).

Αντίθετα, περισσότερο “αισιόδοξοι” έδειξαν οι εμπλεκόμενοι στην Αγορά Παραγώγων, όπου διατήρησαν τις ικανοποιητικές συναλλαγές, αλλά και το μικρό premium στο συμβόλαιο του δείκτη.

“Μέχρι οι Έλληνες πολίτες να συμβιβαστούν με την ανάγκη για άμεσες και εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις, μια αλλαγή στα πρόσωπα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, δεν πρόκειται να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ” υποστηρίζει η πιο απαισιόδοξη σχολή σκέψης, αλλά και αρκετοί ξένοι αναλυτές.

—————

Η ρευστότητα είναι καλή οπότε μπορούμε να δούμε κινήσεις στους τίτλους. Η αγορά αναμένει την ανακοίνωση μιας ενδιάμεσης συμφωνίας που μπορεί να δώσει ρευστότητα αλλά πολύ περισσότερο ασφάλεια στην παρούσα για την οικονομία.
  1. Καινούργιο ημερήσιο σήμα είχαμε από τον τίτλο του ΙΝΛΟΤ με το stop μας στο 145 στήριξη στο 154 και στόχο το 172 επίπεδο. 
  2. ΕΥΠΡΟ θέλει την θετική προσοχή μας με το 685 stop 
  3. ενώ το ΦΡΙΓΟ συνεχίζει να σηκώνει σημαντικούς όγκους συναλλαγών. 
  4. Ξεχασμένο το ΜΕΤΚ στα επίπεδο λίγο πάνω από το 8.
  5. Τα ΕΛΠΕ και ο ΟΛΘ περιμένουν αποκοπές συντηρώντας την τάση με το πρώτο να έχει καταφέρει σημαντική μεσοπρόθεσμη διάσπαση.