Χ.Α.: H άποψη ενός μεγάλου “γκουρού” της τεχνικής ανάλυσης…

 

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ σχολιάζουν: Πορεία αυτονόμησης ακολουθεί, πλέον, το Ελληνικό Χρηματιστήριο καθώς η συντήρηση κλίματος απαισιοδοξίας το επαναφέρει σε πτωτική κίνηση. Με την κατεύθυνσή του να καθοδηγείται αποκλειστικά σχεδόν από τις διαθέσεις των πωλητών, επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

 

Έτσι, μετά τη συνοπτική διαδικασία που οδήγησε στην απομάκρυνση από τη ζώνη των 1.000 μονάδων, απειλείται η μονιμότερη διάσπαση και της περιοχής των 900 μονάδων…

Καθώς η αποστροφή προς τον επενδυτικό κίνδυνο έχει ελαχιστοποιήσει τους υποψήφιους αγοραστές καθηλώνοντας τις ημερήσιες συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.

Λείπουν δε, οι καταλύτες που θα μπορούσαν να προσδώσουν οποιαδήποτε ανοδικά αντανακλαστικά στους επενδυτές. Η δυσμενής αυτή εικόνα είναι αποτέλεσμα των εξής παραγόντων:

Της συντήρησης του πολιτικού κινδύνου καθώς το χρονικό διάστημα που απαιτείται για να γνωστοποιηθεί η έκβαση της ψηφοφορίας για την εκλογή νέου Προέδρου είναι ιδιαίτερα μεγάλο για τα σημερινά δεδομένα της Ελληνική οικονομίας..

Και οδηγεί σε παραλυσία, αφού Επιχειρήσεις και Νοικοκυριά αναβάλλουν οποιαδήποτε “μεγάλη δαπάνη” για το απώτερο μέλλον.

Της δυστοκίας που σημειώνεται στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, καθώς γίνεται αντιληπτό ότι η αποδοχή 19 προαπαιτούμενων για να επιτευχθεί το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης είναι πολιτικά ανέφικτη…

Ενώ δεν διαφαίνεται και η διάθεση υποχώρησης των δανειστών σε μικρότερο αριθμό, καθώς εκτιμούν ότι συνιστούν στο σύνολό τους μνημονιακές υποχρεώσεις.

Παράλληλα, η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει ενόψει του Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου, ή λίγες μέρες αργότερα εντός του 2014.

Της γεωπολιτικής έντασης καθώς οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις δοκιμάζονται από τα δρώμενα στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Και ενώ ο πήχης των προσδοκιών παραμένει χαμηλά, αξίζει να μνημονευθεί η άποψη ενός μεγάλου “γκουρού” της τεχνικής ανάλυσης στην ολοκληρωμένη της μορφή…

Που συνεκτιμά δηλαδή όλους τους εν δυνάμει προσδιοριστικούς παράγοντες των Αγορών-(fusionanalysis το αποκαλεί), του Ralph Acampora που είχαμε την τύχη να απολαύσουμε σε προχθεσινή πολύωρη ομιλία του.

Στη μικρή λοιπόν αναφορά που έκανε για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, θεώρησε ότι πλησιάζουμε στην περιοχή όπου θα συνιστάται η διενέργεια επιλεκτικών τοποθετήσεων, που ίσως είναι στα προ διετίας επίπεδα περίπου (περίοδος εκλογών 2012).

Εκτίμησε ωστόσο, ότι όντας πλέον αναδυόμενη η Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά και με δεδομένη τη συνήθη υπεραπόδοση των αναδυομένων Αγορών, σε σχέση με τις ανεπτυγμένες, πιθανολόγησε ανάλογες εξελίξεις και για το Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Σε βάθος χρόνου, μετά 4-5 έτη ίσως και αφού βεβαίως η Ελληνική οικονομία θα έχει βρει τον αναπτυξιακό βηματισμό της.

“Μεσοπρόθεσμη αισιοδοξία λοιπόν από τον Acampora (είθε!) με την πάνω από 50 χρόνια εμπειρία στην ανάλυση των Αγορών που συνδέει την επιτυχή έκβαση των αναλύσεών του με επενδυτικές αποφάσεις μακράς πνοής” αναφέρει ο σύμβουλος επενδύσεων της TecGroup.