Χ.Α.: Αναμενόμενη και καλοδεχούμενη συνεδρίαση εξισορρόπησης…

Μετά από δύο ημέρες μεγάλης ανόδου η σημερινή συνεδρίαση της εξισορρόπησης ήταν και αναμενόμενη αλλά και καλοδεχούμενη. Αρκετά χαρτοφυλάκια ρευστοποίησαν μέρος των κερδών τους,  ενώ προς το τέλος της επανεπένδυσαν μέρος αυτών εκ νέου σε μετοχές που είχαν υποαποδώσει (τηρουμένων των αναλογιών) τις προηγούμενες ημέρες.

Η στρατηγική αυτή, σύμφωνα με τους εγχώριους αναλυτές, είναι και αυτή που μπορεί να «βγάλει» την εγχώρια αγορά από τα «βαλτωμένα νερά» των 900 μονάδων στα οποία εκινείτο το τελευταίο διάστημα, εάν μάλιστα υποστηριχθεί και από τις θετικές εξελίξεις στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων.Την ίδια ώρα, θετικά μπορεί να αποτιμηθεί η αποστασιοποίηση της αγοράς από τις πολιτικές εξελίξεις, οι οποίες σήμερα προσέφεραν αρκετούς λόγους στους επιφυλακτικούς να προχωρήσουν σε ρευστοποίηση ακόμη και θέσεων. Αντιθέτως, οι συναλλαγές έδειχναν ότι έγιναν κάποιες «διορθώσεις» στα χαρτοφυλάκια, εν αναμονή, εκτός των άλλων, και των αξιολογήσεων της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους Moody’s και Fitch.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με διαθέσεις κατοχύρωσης κερδών υποχωρώντας μέχρι τις 944,16 μονάδες (-1,10%), για να υπάρξει σχεδόν άμεση ανοδική αντίδραση και διπλή πρόσκρουση στις παρυφές των 964 μονάδων.Έκτοτε αναλώθηκε σε πολλαπλές εναλλαγές προσήμων και στις 17.00 βρέθηκε στις 953,91 μονάδες (-0,08%).Όμως όσοι συνεχίζουν να διαμορφώνουν κλίμα και διαθέσεις στο Χ.Α. δεν είχαν “πει την τελευταία τους λέξη”. Έτσι μέσω των τελικών δημοπρασιών ο Δείκτης έκλεισε στις 959,85 μονάδες με ημερήσια κέρδη 0,54%.Το σημερινό +2,70% της μετοχής της Coca Cola HBC μεταφράζεται σ΄ένα +0,34% για τον γ.δ. του οποίου διαμορφώνει το 12,6% της αξίας του.

Από τον 25άρη ξεχώρισαν ιδιαίτερα οι δύο Κατασκευαστικές, με τον Ελλάκτωρα μάλιστα να κλειδώνει με αγοραστές στο κλείσιμο (9,43% και συναλλαγές 422 χιλ. τμχ με ανεκτέλεστο αγορών σχεδόν 50 χιλ. τμχ) και με το παρασκήνιο να φέρνει τον όμιλο ως φαβορί στη διεκδίκηση του περιφερειακού αεροδρομιακού πακέτου. Άνοδος 4,42% για την ΓΕΚΤΕΡΝΑ που βρίσκεται ένα βήμα ξανά πριν την αντίσταση της περιοχής των 2,40 ευρώ (συναλλαγές 519 χιλ. τμχ, κλείσιμο στα 2,3600 και υψηλό έτους στα 4,2100 ευρώ προ 8μήνου ακριβώς.

Από τα 75 εκατ. της ημερήσιας αξίας των συναλλαγών ακριβώς τα μισά απορροφήθηκαν από τις 4 συστημικές πριμαντόνες του Χ.Α. Ενώ οι 4 πραγματικές δυνάμεις του Χ.Α. (ΕΕΕ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, και ΔΕΗ) κάλυψαν το 24%.Δεν ξεπέρασαν τις είκοσι (20) οι μετοχές στο ταμπλό που να εμφανίζουν τζίρο ανώτερο του 1 εκατ. ευρώ. Δεν έκαναν πράξη στα τερματικά εβδομήντα (70) μετοχές και μεταξύ αυτών οι των ΕΒ Ζάχαρης, Ελβέ Ενδ., Καρέλιας, ΓΕΒΚΑ, Centric, Flexopack, Paperpack (κι ας διαθέτει p/e 3 με κέρδη… 9μήνου), 52 τμχ στην ΚΛΜ, 35 στην ΚΛΕΜ κοκ…

FTSE: Βραχυπρόθεσμα, τα επίπεδα των 307 μον. και των 311 είναι τα δύο κοντινά μας επίπεδα στήριξης. Διάσπασή τους μπορεί να μας δώσει είτε τις 300 μονάδες είτε τις 316 μονάδες. Κλείσιμο σήμερα στις 310,20 μονάδες. Οι 316 είναι το πολύ σημαντικό οχυρό των shorts, βραχυπρόθεσμα πάντα…