Χωρίς απόφαση το EuroWorking Group – ζητούνται περαιτέρω διευκρινήσεις

  • ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΘΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΤΟ EUROWORKING GROUP ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ

«Χωρίς ομοφωνία» ολοκληρώθηκε το EuroWorking Group αναφορικά με τις πιθανές επιπτώσεις στην εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων από τα πρόσφατα νομοθετημένα μέτρα στην Ελλάδα, όπως ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος στο αθηναϊκό πρακτορείο.

Ωστόσο, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος σημείωσε πως η ανταλλαγή απόψεων έγινε με «εποικοδομητικό τρόπο» και υπήρξε συζήτηση σχετικά με τις πιθανές επιλογές προκειμένου να «ξεπαγώσει» η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

«Οι διαβουλεύσεις στα κράτη-μέλη θα συνεχιστούν μέχρι αύριο το απόγευμα, όταν θα ληφθεί η τελική απόφαση για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί στο μέλλον», κατέληξε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

H συζήτηση για το «ξεπάγωμα» της επεξεργασίας των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους θα συνεχιστεί και αύριο, Τετάρτη, μεταξύ των εκπροσώπων των κρατών μελών που συμμετέχουν στην Ομάδα Εργασίας (ΕWG) του Εurogroup

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Euroworking Group θα ζητήσει περαιτέρω διευκρινίσεις από την Ελλάδα για τα μέτρα.

Ακόμα, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Κομισιόν, Ανίκα Μπράιτχαρτ, η προκαταρκτική έκθεση των τεσσάρων θεσμών προς τα κράτη – μέλη αναφέρει ότι υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες και επί της ουσίας και επί της διαδικασίας.

Ωστόσο, ξεκαθαρίζει ότι τα μέτρα δεν επηρεάζουν το 2017 και το 2018 αν δεν επεκταθούν, ενώ στο 2016 απλώς μειώνουν το περιθώριο περισσότερης ασφάλειας για τον σχετικό στόχο.

Η Ανίκα Μπράιχαρτ επεσήμανε ότι την περασμένη εβδομάδα ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μίλησε για το θέμα τηλεφωνικά με τον Έλληνα πρωθυπουργό και η Κομισιόν βρίσκετε σε συνεχή με επαφή με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τις περαιτέρω εξελίξεις,

Να σημειωθεί ότι η Κομισιόν παρέπεμψε παρομοίως στο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για την εφαρμογή ή όχι της απόφασης για την άνοδο των επιτοκίων του 2017 η οποία θα είχε παρθεί αν δεν πάγωναν τα λεγόμενα βραχυπρόθεσμα μέτρα.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει τα επιτόκια θα ανέβουν ανεξαρτήτως των εξελίξεων.