Ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς προσπαθεί να αναπληρώσει τον χαμένο χρόνο.
Όπως επισημαίνει σε δημοσίευμά του το Bloomberg, ο διευθύνων σύμβουλος Χρήστος Μεγάλου θα πρέπει να αποδεσμεύσει 4 δισ. ευρώ σε επισφαλή δάνεια μέχρι το τέλος του έτους με βάση ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης που έχει επεξεργαστεί με τον εποπτικό βραχίονα της ΕΚΤ μήνες προτού αναλάβει την ελληνική τράπεζα.
“Είναι μια απόφαση αυτής της διοίκησης να επισπεύσει την εφαρμογή του σχεδίου αναδιάρθρωσης προκειμένου να αποπληρώσουν την κρατική βοήθεια το συντομότερο δυνατό”, ανέφερε ο Χ. Μεγάλου στο Bloomberg.
Υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζα Πειραιώς έχει λάβει 2,72 δισ. ευρώ σε κρατική χρηματοδότηση από το Νοέμβριο του 2015, και το ΤΧΣ έχει υπό τον έλεγχό του περισσότερο από το ένα τέταρτο της τράπεζας.
Το Bloomberg επισημαίνει ότι οι μετοχές της Πειραιώς έχουν ενισχυθεί 45% από τον περασμένο Μάρτιο που ανέλαβε ο Μεγάλου, δίνοντας στην τράπεζα χρηματιστηριακή αξία των 2,3 δισ. ευρώ.
Στην τελευταία έκθεση νομισματικής πολιτικής, η κεντρική τράπεζα της Ελλάδας εντόπισε τα επισφαλή δάνεια ως το μεγαλύτερο εμπόδιο για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και την ευρύτερη οικονομία.
Η μη εξυπηρετούμενη έκθεση διαμορφώνεται στα 104,8 δισ. ευρώ στο τέλος του 2016, και αντιστοιχούν στο ήμισυ όλων των δανείων στους ισολογισμούς των τραπεζών.
Η Τράπεζα Πειραιώς είναι σε “καλό δρόμο” για να μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στα 19,1 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους, από τα 23 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου, τονίζει ο Χ. Μεγάλου.
Η συμφωνία της τράπεζας με τον SSM (Ενιαίο Μηχανισμό Εποπτείας) περιλαμβάνει επίσης μία δέσμευση για τη μείωση της μη χρηματοδοτούμενης έκθεσης κατά 2 δισ. ευρώ στα 31,3 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.
Επίσης η Πειραιώς έχει ήδη μειώσει το χρέος της, πουλώντας σχεδόν μισό δισ. ευρώ προβληματικών δανείων στη Σερβία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία τους τελευταίους 18 μήνες. Επίσης συγκέντρωσε 3 εκατ. ευρώ από την πώληση 29 ακινήτων σε online δημοπρασία.
Όπως τόνισε ο Χ. Μεγάλου, ένας νέος νόμος που επιτρέπει στις τράπεζες να συνεργάζονται στενά με τους δανειστές για την αναδιάρθρωση του χρέους τους, θα πρέπει να μειώσει περαιτέρω το φορτίο χρέους. Μέχρι τώρα, οι τράπεζες έπρεπε να φέρουν τους οφειλέτες ενώπιον του δικαστηρίου.
Η νέα διοίκηση έχει δημιουργήσει μια ξεχωριστή μονάδα για τη διαχείριση της πώλησης ανεπιθύμητων assets. Η τράπεζα επιδιώκει να εκποιήσει τις θυγατρικές της στα Βαλκάνια και τη συμμετοχή της στη Hellenic Seaways και στις δύο ιχθυοτροφικές, Σελόντα και Νηρέα.
“Βασικός μας στόχος είναι να μειώσουμε την έκθεσή μας στις μη βασικές-τραπεζικές δραστηριότητές μας στην Ελλάδα και στις θυγατρικές μας στη Σερβία, στη Ρουμανία και στη Βουλγαρία”, τόνισε ο CEO. “Εάν το εφαρμόσουμε αυτό χωρίς να επηρεαστεί το κεφάλαιό μας, θα έχουμε μια θετική επίδραση στον ισολογισμό μας”.