Χρηματιστήριο Αθηνών: «Επιστροφή» τραπεζών το 5ήμερο στο Χ.Α. με κέρδη έως και 16%

«Επιστροφή» τραπεζών το 5ήμερο στο Χ.Α. με κέρδη έως και 16%

Του Απόστολου Σκουμπούρη

@liberal.gr

Άλλη μια ανοδική εβδομάδα για το ελληνικό χρηματιστήριο ήταν αυτή που παρήλθε, με την αγορά να επιβεβαιώνει το ανοδικό της momentum, εν μέσω αύξησης της ημερήσιας αξίας συναλλαγών και «επιστροφής» των τραπεζικών τίτλων.

Ήταν μια εβδομάδα που αναβάθμισε περαιτέρω την εικόνα της αγοράς, με το Γενικό Δείκτη να επανέρχεται πάνω από τις 850 μονάδες για πρώτη φορά από τις 27 Μαΐου του 2015, ευρισκόμενος πλέον σε υψηλά 28 μηνών.

Την Παρασκευή ο Γ.Δ. έκλεισε στις 856,47 μονάδες με άνοδο 0,34%, επίπεδα που είχε να δει από τις αρχές Μαρτίου του 2015, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 67,06 εκατ. ευρώ.

Σε εβδομαδιαίο επίπεδο ο Γ.Δ. ενισχύθηκε σε ποσοστό 2,27%, ανεβάζοντας τα κέρδη τους πρώτους 6,5 μήνες του 2017 στο 33%! Ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 2,48% το 5ήμερο με τα κέρδη το 2017 στο +27,73%, ο Mid Cap κερδίζει 54,52% το έτος, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε σε ποσοστό 6,62% το 5ήμερο, με τα κέρδη το 2017 στο +35%.

Οι τράπεζες πρωτίστως έκαναν τη διαφορά αυτή την εβδομάδα καθώς ενισχύθηκε εκ νέου το χρηματιστηριακό τους προφίλ, με αύξηση όγκων και τζίρων, που επέδρασε θετικά στην αγορά. Πρωταγωνίστρια ήταν η Πειραιώς που με πέντε σερί ανοδικές συνεδριάσεις και κέρδη άνω του 16%, κυριάρχησε όλη την εβδομάδα και έδωσε τον παλμό.

Το project που «καλλιεργείται» τελευταία για τη… φροντισμένη έξοδο της χώρας στις αγορές είναι αυτό που συντηρεί το momentum και είναι η κύρια αιτία που έχει οδηγήσει σε αφύπνιση των τραπεζικών μετοχών, που είναι οι πρώτες στις οποίες αντανακλάται η περαιτέρω βελτίωση της διεθνούς χρηματοοικονομικής εικόνας της χώρας.

Δεν αποκλείεται μέσα στις επόμενες ημέρες και έως τις 20 Ιουλίου θα έχουμε εξελίξεις, ενώ υπάρχουν έντονες φήμες και για νέα… επάνοδο διεθνούς οίκου αξιολόγησης, με νέο «χτύπημα» αναβάθμισης.

Για άλλη μια φορά θα σημειώσουμε ότι οι long διατηρούν τον έλεγχο καθώς το timing της ειδησεογραφίας τους ευνοεί, έχοντας το γενικό πρόσταγμα του momentum, κάτι που φαίνεται σχεδόν σε καθημερινή βάση.

Οι καταλύτες που κάνουν τη διαφορά

Είναι σαφές ότι η αγορά δεν έχει κάνει τυχαία το ράλι του +33% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη εντός του 2017! Υπάρχουν κάποιοι σημαντικοί καταλύτες, που έχουν κάνει τη διαφορά:

Η χώρα πέρασε (έστω και αδικαιολόγητα αργά) το βραχνά της δεύτερης αξιολόγησης, τα spreads πέφτουν, οι τιμές των ομολόγων είναι σε χαμηλά πολλών ετών και σε σχεδόν προ κρίσης επίπεδα, το country risk έχει μειωθεί καταλυτικά, η Ελλάδα ετοιμάζεται να βγει στις αγορές, ενώ σε εγχώριο επίπεδο, υπάρχει μπαράζ εκδόσεων ομολόγων και πολύ έντονη κινητικότητα σε πληθώρα κλάδων.

Πρόκειται για εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα όλες μαζί και συνδυαστικά συνεπικουρούν στα διαρκή υψηλά της χρηματιστηριακής αγοράς, καθώς επίσης και για το ξύπνημα δεκάδων μετοχών διαφόρων κλάδων, που έχουν δώσει σημαντικές αποδόσεις, ειδικά το τελευταίο τρίμηνο.

Παράλληλα, οι τράπεζες είναι αποφασισμένες να «καθαρίσουν» μια κι έξω τους ισολογισμούς τους, τόσο από το κόκκινα δάνεια που λειτουργούν σαν βαρίδι προς το υγιές κομμάτι της αγοράς, όσο και από δουλειές που δεν ανήκουν στο core business τους, κάτι που αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση.

Τούτο, με τη σειρά του, δημιουργεί νέα κινητικότητα σε πληθώρα κλάδων και μετοχών (όπως Ιχθυοκαλλιέργειες, Υγεία κ.λπ.), κάτι που φαίνεται έντονα και στο ταμπλό τις τελευταίες πολλές εβδομάδες.

Επίσης, στο χώρο του Real Estate καταγράφεται τρομερό κρεσέντο επενδύσεων, είτε από εγχώριους «παίκτες», είτε από κορυφαία διεθνή χαρτοφυλάκια. Όλες οι εταιρείες του κλάδου βρίσκονται σε διαρκή αναζήτηση ευκαιριών, υπάρχουν μετοχικές ανακατατάξεις (βλέπε Grivalia Properties και την πώληση του 20% από τη Eurobank σε Fairfax και Pimco) και γενικώς πολύ έντονος και δημιουργικός αναβρασμός.

Όλα αυτά, ανατροφοδοτούν το ενδιαφέρον σκηνικό στο Χ.Α. ενώ αυτή την εβδομάδα είχαμε και αύξηση του τζίρου, καθώς σε τρεις συνεδριάσεις ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ, ενώ οι μέσες συναλλαγές το 5ήμερο διαμορφώθηκαν στα 93,8 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 7% έναντι της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας.

Όμως, η προηγούμενη εβδομάδα είχε το placement του 20% της Grivalia Properties, ήτοι 180 εκατ. ευρώ, οπότε ο «καθαρός» τζίρος αυτής της εβδομάδας ήταν σημαντικά καλύτερος από τα περίπου 65 εκατ. ευρώ «καθαρό» τζίρος της προηγούμενης!

Τα στατιστικά της συνεδρίασης

Σε ότι αφορά τα στατιστικά της συνεδρίασης της Παρασκευής που κινήθηκε σε ήπιο τέμπο, ανάλογο με τις ευρωπαϊκές αγορές, στο χώρο του FTSE 25 ξεχώρισαν μετοχές όπως Μυτιληναίος +3,55%, Lamda Development +2,06%, ΟΛΠ +1,49%, ΟΤΕ +1,32%, Viohalco +1,02%, ΕΧΑΕ +1,01% (νέα υψηλά 3ετίας τα 6,03 ευρώ), Motor Oil +0,93% κ.λπ,.

Πτωτικά έκλεισαν οι Attica Bank -3,08%, Folli Follie 1,07%, Ελλάκτωρ 1,11% και Εθνική -1,08%.

Στην ευρύτερη αγορά, για άλλη μια συνεδρίαση δεν έλειψαν οι περιφερειακές εξάρσεις, ενώ κινητικότητα υπήρξε ξανά στον όμιλο Intracom, στις ενεργειακές μετοχές αλλά και στις μετοχές υγείας.

Τα περισσότερα κέρδη είχαν οι Βαρβαρέσος +20%, Ναυτεμπορική +18,92%, Sato +18,75%, Βιοτέρ +17,05%, Δημητρίου +16,67% (τίτλος ασανσέρ, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή), Κέκροπας +15,72%, Κτήμα Λαζαρίδη +9,09%, Επίλεκτος +7,43%, Inform Λύκος +7,19%, Intrakat +6,42%, F.G. Europe +5,80%, Ιατρικό Αθηνών +5,63%, Attca Συμμετοχών +5,63%, Τέρνα Ενεργειακή +4,56%, Paperpack +3,67%, Intralot +3,20% κ.ο.κ. Στο σύνολο της αγοράς 68 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 49 που έκλεισαν χαμηλότερα.

* ,