Χιλιάδες συλλήψεις στην Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος

Όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, περισσότεροι από 2.800 στρατιωτικοί έχουν συλληφθεί για την απόπειρα πραξικοπήματος από μια ομάδα στασιαστών στρατιωτών στην Τουρκία που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 161 πολίτες, ενώ έχει χιλιάδες τραυματίες από τις συγκρούσεις.

Παράλληλα, πέντε στρατηγοί και 29 συνταγματάρχες παύθηκαν από τα καθήκοντά τους, έπειτα από εντολή του υπουργού Εσωτερικών Εφκάν Αλά, ενώ παραδόθηκαν και περίπου 200 στρατιώτες που είχαν οχυρωθεί στο επιτελείο ενόπλων δυνάμεων.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ δήλωσε πως, «εάν είχαν επικρατήσει οι πραξικοπηματίες, θα άλλαζε ακόμη και το καθεστώς».

Το πρωί τα τηλεοπτικά κανάλια έδειχναν εικόνες από διάφορες περιοχές στην ‘Αγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, με στρατιώτες να παραδίδονται στους αστυνομικούς, αλλά και στους οπαδούς του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Σε μία από αυτές τις περιπτώσεις, στην πρώτη γέφυρα του Βοσπόρου, μετά την παράδοση των στρατιωτικών, ένας από αυτούς δολοφονήθηκε από το πλήθος.

Ωστόσο, η τάξη στην Τουρκία δεν έχει αποκατασταθεί πλήρως, καθώς υπάρχουν στρατιωτικοί θύλακες αντίστασης, κυρίως στην Αγκυρα, ενώ ο πρόεδρος Ερντογάν φαίνεται να διαχειρίζεται την κατάσταση από το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, όπου προσγειώθηκε νωρίς το πρωί του Σαββάτου.

Στασιαστές κατέλαβαν τουρκική φρεγάτα

Εν τω μεταξύ μια ομάδα Τούρκων που αντιτίθεται στην κυβέρνηση κατέλαβε μία φρεγάτα στην τουρκική ναυτική βάση Γκολτζούκ και ο επικεφαλής του τουρκικού στόλου κρατείται όμηρος, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμη ελληνική στρατιωτική πηγή στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Γιλντιρίμ: Γιορτή της Δημοκρατίας η 15η Ιουλίου

Τη 15η Ιουλίου η τουρκική δημοκρατία κηλιδώθηκε. Υπήρξε πραξικόπημα και καλά οργανωμένο κύκλωμα που έδειχνε τα δόντια του, υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Οπως ανέφερε ο τούρκος πρωθυπουργός, η 15η Ιουλίου είναι εφεξής μια γιορτή. «Πολλοί έδωσαν τις ζωές τους, οι σκέψεις μας είναι στις οικογένειες των θυμάτων», υπογράμμισε.

Ο κ. Γιλντιρίμ σημείωσε ότι υπήρξε μια εξέγερση σε Κωνσταντινούπολη και Αγκυρα η οποία όμως δεν απηχούσε τη βούληση του λαού. Επρόκειτο στην πραγματικότητα για τρομοκρατική εξέγερση.

Ο πρωθυπουργός συνεχάρη τους στρατηγούς που όρθωσαν το ανάστημά τους, τους τούρκους πολίτες που ξεσηκώθηκαν, τα μέλη του κοινοβουλίου αλλά και τις «αδελφές χώρες» που στήριξαν την κυβέρνηση. Ηταν όλοι ήρωες, βοήθησαν τις δυνάμεις ασφαλείας, σημείωσε.

Μέλημά μας είναι η σταθερότητα, δεν θα ξεχάσουμε εκείνους που διέπραξαν προδοσία και πυροβόλησαν εναντίον αθώων πολιτών. Εκείνοι που αντιστάθηκαν στα τανκς είναι άξιοι συγχαρητηρίων, τόνισε, προσθέτοντας ότι οι επικεφαλής του πραξικοπήματος θα κριθούν από τη δικαιοσύνη και ότι η τιμωρία θα είναι αμείλικτη.

Ερωτηθείς αν θα επανέλθει η θανατική ποινή που έχει καταργηθεί, υπογράμμισε ότι θα συνέλθει σήμερα η τουρκική Εθνοσυνέλευση και θα αποφασίσει τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.