Χιλιάδες πολίτες της Βενεζουέλας στην Κολομβία για τρόφιμα και φάρμακα

Χιλιάδες πολίτες από τη Βενεζουέλα πέρασαν τα σύνορα με τη Κολομβία, νωρίς το πρωί του Σαββάτου για να αγοράσουν τρόφιμα και φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη στην χώρα τους, που βιώνει πρωτοφανή οικονομική κρίση.

Στα σύνορα των δύο χωρών που άνοιξαν ξανά επίσημα, έπειτα από έναν χρόνο, στρατιωτική μπάντα της Κολομβίας καλωσόριζε τους χιλιάδες πολίτες της Βενεζουέλας.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κολομβίας ανέφερε ότι περισσότεροι από 28.000 άνθρωποι – πολλοί εκ των οποίων πολίτες της Βενεζουέλας – πέρασαν τα σύνορα από τις πρώτες μόλις ώρες που άνοιξαν το Σάββατο.

Εκπρόσωπος του κολομβιανού υπουργείου Εξωτερικών τόνισε ότι 5.000 άνθρωποι πέρασαν τα σύνορα τις δύο πρώτες ώρες.

«Ήρθα μαζί με την οικογένεια μου για να κάνω κάποιες αγορές, καθώς δεν μπορούμε να βρούμε τίποτε να φάμε», δήλωσε ο Γουίλμαρι Σαλχέδο, 17χρονος φοιτητής μηχανολογίας, που ταξίδεψε 800 χιλιόμετρα από την κεντρική πόλη Μαρακάι, ελπίζοντας να αγοράσει ρύζι, ζάχαρη και μαγειρικό λάδι.

Τα καταστήματα στην Βενεζουέλα παρουσιάζουν ελλείψεις βασικών τροφίμων και φαρμάκων. Οι ουρές εκατοντάδων, ακόμη και χιλιάδων ανθρώπων, είναι κοινό φαινόμενο, ενώ διαδηλώσεις και λεηλασίες αποτελούν καθημερινά φαινόμενα.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο έκλεισε αιφνιδιαστικά τον περασμένο Αύγουστο τα σύνορα με την Κολομβία, ελπίζοντας, όπως τόνισε, να προστατέψει την χώρα από παράνομους διακινητές και παραστρατιωτικούς. Οι επικριτές θεώρησαν την κίνηση ως τέχνασμα για να στρέψει αλλού την προσοχή από τα εσωτερικά προβλήματα που επιδεινώνονται.

Ο κ. Μαδούρο ανακοίνωσε το εκ νέου άνοιγμα των συνόρων την Πέμπτη, μαζί με τον Κολομβιανό ομόλογό του, Χουάν Μανουέλ Σάντος.

«Ενδιαφερόμαστε για ένα νέο ξεκίνημα στις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις με όλους τους παραγωγικούς τομείς της Κολομβίας», δήλωσε ο κ. Μαδούρο την Πέμπτη, ενώ ο κ. Σάντος επισήμανε ότι το άνοιγμα των συνόρων θα γίνει «σταδιακά».

Πέντε συνοριακά περάσματα για πεζούς θα είναι ανοιχτά κατά την διάρκεια της ημέρας από τις 6:00 το πρωί έως τις 21:00 το βράδυ (τοπική ώρα).

Κατά μήκος της συνοριογραμμής των δύο χωρών, έκτασης 2.219χλμ., επί σειρά ετών πραγματοποιείται παράνομη διακίνηση από οδοντόκρεμες και ζυμαρικά έως ναρκωτικά και όπλα.

Ο κ. Μαδούρο είχε κατηγορήσει την Κολομβία, μεταξύ άλλων, για την κρίση που βιώνει η χώρα του και το κλείσιμο των συνόρων έκανε τεταμένες τις σχέσεις της Βενεζουέλας με τις γειτονικές χώρες.

Κατά τη διάρκεια του περασμένου χρόνου, πολλοί άνθρωποι συνέχιζαν να περνούν τα σύνορα μέσα από χωματόδρομους, ρηχά ποτάμια, είτε πληρώνοντας αξιωματούχους.